Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Măcrișul. Ce este? Cum se cultivă? Cum se recoltează?

/
/
809 Views

este o perenă întâlnită în flora spontană în aproape toate regiunile globului. De asemenea, este și o de cultură mult apreciată în unele regiuni. În foarte multe țări, consumul este asigurat din flora spontană, fără a mai face obiectul unei legume de cultură. Între de câmp sau pajiști și soiurile cultivate nu sunt diferențe de formă sau conținut de săruri minerale.

Măcrișul – descrierea plantei

Măcrișul se cultivă pentru frunzele sale bogate în fier, vitamine și acid oxalic, având avantajul că apare foarte timpuriu. Se utilizează la prepararea ciorbelor, piureurilor sau în salate, în combinație cu alte legume. Din grupa verdețurilor pentru frunze, măcrișul are cel mai ridicat conținut de acid oxalic (aproximativ 5,27%) în substanță uscată, în comparație cu loboda (3,18%), ștevia (2,77%) și spanacul (3,63%). Din punct de vedere medical, datorită gustului său acrișor dat de conținutul ridicat de acid oxalic, este considerat ca o legumă cu acțiune emolientă. Este de asemenea un diuretic, laxativ ușor și diuretic.

Măcrișul este o plantă perenă erbacee, unisexuat dioică, cu înmulțire prin semințe. Rădăcina plantei este fusiformă, iar frunzele au forma lanceolată, crestate la bază. Florile sunt dispuse în panicule, înfloresc spre sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie. Fructul este o o nuculă, în interior o singură sămânță de culoare brună închis, cu formă triedică. Într-un gram intră între 900 – 1400 semințe. Facultatea germinativă (de 90%) se păstrează foarte bine timp de 4 ani. Deși semințele încolțesc în două zile, durata răsăririi este de 10 – 12 zile.

Măcrișul este o plantă puțin pretențioasă față de factorii de mediu. Rezistă foarte bine la temperaturi scăzute și nu este pretențioasă față de lumină. Cerințe mai mari manifestă față de umiditate, deoarece lipsa de umiditate, însoțită de temperaturi ridicate, conduce la apariția tulpinilor florifere și determină scăderea producției de frunze. Nu este pretențios față de sol, preferând totuși terenurile luto-nisipoase, cu ușoară reacție acidă, unde se obțin cele mai mari producții.

Cum se cultivă măcrișul?

Încă din toamnă se execută arătura de bază, cât mai adânc, odată cu acesta încorporându-se 25 – 30 de tone de gunoi de grajd la hectar sau în lipsa acestuia 400 – 500 kg la hectar sulfat de amoniu și 600 kg de superfosfat.

CĂTINA ȘI ULEIUL DE CĂTINĂ. BOLI CE POT FI TRATATE CU CĂTINA 

Primăvara cât mai timpuriu, începând din a doua jumătate a lunii martie, se poate începe semănatul. Dacă se urmărește obținerea obținerea unei producții chiar în prima primăvară de la înființarea culturii, atunci semănatul se va face obligatoriu din toamnă, în luna septembrie, pe terenuri ce au fost eliberate încă din vară și li s-au putut aplica lucrările de pregătire corespunzătoare. Se seamănă cu mașinile obișnuite, la distanța de 30 de cm între rânduri, pe straturi înălțate sau nu, iar după răsărire se execută răritul plantelor pe rând, la distanța de 10 – 12 cm între ele.

Adâncimea de însămânțare este de 1-2 cm. Concomitent cu semănatul se tăvălugește ușor. Se folosesc aproximativ 3-4 kg de sămânță la hectar, asigurându-se o densitate de 43 000 de plante la hectar. Lucrările de îngrijire a culturii de măcriș se rezumă la prășile, iar în situația când se instalează perioade de secetă, trebuie irigată. O lucrare specifică este îndepărtarea tulpinilor florifere, imediat ce apar primăvara, în vederea sporirii producției de frunze și menținerii calității comerciale a acesteia.

Măcrișul - Schema de înființare a culturii
Măcrișul – Schema de înființare a culturii

Cum se recoltează măcrișul?

Recoltarea are loc în primul an de cultură, la aproximativ 80 – 100 de zile de la semănat. Lucrarea se execută mecanizat, prin cosire. La o cultură bine întreținută se poate repeta recoltarea în 2 – 3 reprize. În grădinile familiale, unde măcrișul se cultivă pe suprafețe mici, recoltarea se face numai manual, prin ruperea frunzelor de la coletul plantei. În acest ultim caz, înmulțirea se face prin despărțirea plantelor din tufă. Cultura de măcriș durează de regulă 3 ani. În primul an se recoltează 5 – 7 tone de frunze, iar în anii următori ajunge la aproximativ 20 de tone la hectar.

În cultură se cunosc două soiuri de măcriș: Belleville – cu frunze mari, ovate, cărnoase, de culoare verde, foarte productiv și De Lyon cu frunze mai late, cărnoase, de culoare verde deschis. Măcrișul este o plantă rezistentă la boli criptogamice. Rareori este atacat de rugină. În schimb este atacat de dăunător specific: musca măcrișului (Pegomia bicolor) și obișnuiții purici verzi (Aphis rumicis).

Cum se păstrează măcrișul?

Păstrarea și valorificarea se fac în regimul obișnuit pentru legume frunzoase, cel mai bine în depozite speciale pentru păstrarea legumelor. Durata de menținere a calității și prospețimii frunzelor este de 2 – 4 zile, în spații lipsite de lumină, la temperatura de 1 – 4 grade Celsius și a umidității aerului de 90 – 95%, iar pregătirea mărfii pentru vânzare se face preambalat în pungi de polietilenă de 0,5 – 1,0 kg în greutate.

Pentru producerea semințelor se reține o suprafață corespunzătoare din cultură în al doilea an de vegetație. Tehnologia de cultură este similară cu cea pentru recoltarea frunzelor verzi, cu deosebirea că nu se îndepărtează tijele florale care apar în mai – iunie. Recoltarea semințelor se face în august – septembrie. La hectar se obțin aproximativ 200 – 300 de kg.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar