Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Loboda. Ce este? Cum se cultivă? Cum se recoltează?

/
/
1019 Views

este o plantă ce se pentru frunzele sale bogate în săruri minerale și folosite la prepararea ciorbelor, piureurilor și chiar a unor mâncăruri din carne.

Loboda – descrierea plantei

Loboda de grădină este o plantă anuală, cu frunzele de la bază late, catifelate și elastice, de culoare galbenă, verde sau roșie. Tulpina ajunge la înălțimea de 1,70 metri, poartă frunze triunghiulare, lanceolate, cu flori apetale, foarte mici, de culoare verde sau roșiatică. Frunzele de pe tulpină au marginile întregi. Florile sunt hermafrodite, iar fructul este o achenă, impropriu numit sămânță. Are forma rotundă, culoarea galben – verzuie, cu suprafața aspră, de 4 – 6 mm în diametru și 1,5 – 2 mm în grosime.

CUM SE CULTIVĂ ȘI CUM SE RECOLTEAZĂ LEUȘTEANUL?

Valoarea culturală este foarte scăzută din cauza germinației reduse (25 – 30%) și cu o durată scurtă de 1-2 ani. Greutatea absolută este de 5-6 g. Este o plantă puțin pretențioasă față de condițiile de mediu. La temperatura de 15 – 25 grade Celsius semințele bune încolțesc în 3 – 4 zile. Crește bine atât în locurile umbrite, cât și în cele expuse la soare. Datorită rezistenței la frig se pot semăna toamna, iarna sau primăvara timpuriu. Ca toate legumele pentru frunze, dă producții mari în solurile revene și bine îngrășate.

Cum se cultivă loboda?

Se cultivă trei forme de loboda: Atriplex hortensis, forma luteus – cu frunze colorate în verde gălbui. Atriplex hortensis forma viridis cu frunze și tulpini de culoare verde intens. Atriplex hortensis forma suber – loboda roșie cu frunze colorate în roșu-violaceu.

Indiferent de perioada când se înființează cultura, se seamănă direct în câmp la adâncimea de 1-5 – 2 cm. Epoca de însămânțare pentru toamnă este între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, înainte de venirea înghețurilor, sau primăvara cât mai devreme (sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie). Norma de sămânță la hectar este de 8 – 10 kg la distanța de 32 – 34 cm între rânduri, iar pe rând plantele nu se răresc.

Loboda - Schema de înființare a culturii
Loboda – Schema de înființare a culturii

Lucrările de întreținere sunt irigarea, în lipsa precipitațiilor prin aspersiune, care să asigure în sol o umiditate de 70-80%, la adâncimea de 40 – 50 cm. O prășilă manuală și 2-3 mecanice. De asemenea, se aplică și o fertilizare a solului, imediat după răsărire.

Cum se recoltează loboda?

Loboda se recoltează eșalonat, începând cu sfârșitul lunii aprilie și toată luna mai. Se recoltează prin smulgerea plantelor în 2-3 epoci, după care se fac legături. Se poate recolta și prin cosire, atunci când se cultivă pe suprafețe mari. Producția la hectar variază între 5 și 7 tone.

Dacă cultura s-a menținut curată de buruieni și momentul recoltării a fost bine ales, sortarea producției devine o operațiune ușoară. Depozitată în condiții controlate, loboda se poate păstra 5-6 zile în celule frigorifice, fără să-și piardă calitatea de prospețime. Valorificarea frunzelor se fac în vrac sau după preambalare, la pungi de polietilenă.

Cum obțin semințe de loboda?

Asigurarea semințelor necesare pentru înmulțire se poate face din culturile înființate, fără a se mai recolta lăstarii și frunzele tinere. În condițiile normale, plantele înfloresc și fructifică în luna iunie, iar semințele pot fi recoltate la sfârșitul lunii august. Producția de semințe este de 50 – 60 kg la hectar.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar