Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Diverse / Lactatele acide în gospodărie și în industrie. Cum se fabrică iaurtul?

Lactatele acide în gospodărie și în industrie. Cum se fabrică iaurtul?

/
/
/
257 Views

Lactatele acide se obțin prin fermentarea naturală a laptelui sau prin însămânțate cu diverse culturi de bacterii lactice care grăbesc coagularea. Lactatele acide au rol foarte important în menținerea sănătății aparatului digestiv, prin acidul lactic pe care îl conțin și al bacteriilor lactice care îmbunătățesc microflora intestinală și nu permit dezvoltarea bacteriilor dăunătoare organismului. Ca și exemple avem: acru, bătut, iaurtul, sana, chefirul.

Lactatele acide preparate în casă sunt recomandate în alimentația omului începând de la primele luni de viață (5-6 luni). Apoi, acestea ar trebui să fie indispensabile pentru adolescenți, adulți și, mai ales, vârstnici. Ele conțin toate elementele nutritive ale laptelui, sub o formă ușor asimilabilă.

Lactatele acide în casă

Pentru prepararea lor în casă este bine să procurați laptele din surse sigure. Dacă preferați laptele de la țară în locul celui la pungă, din comerț, este bine să vă asigurați că el provine de la animale sănătoase.

Lactatele acide în industrie

Marii producători de lactate acide folosesc pentru preparare maiaua. Aceasta este o cultură formată din una sau mai multe bacterii lactice, în funcție de tipul produsului preparat. Prepararea maielei se face în laboratoare, de către personal specializat. Aceștia, respectă cu strictețe normele de igienă, asigurându-se că laptele colectat provine de la animale sănătoase, că nu conține impurități și nu are o aciditate mai mare de 16-18 grade Thorner.

Laptele trebuie să constituie un mediu bun de cultură pentru dezvoltarea bacteriilor lactice. În procesul de producție, este absolut necesar să se respecte temperatura și timpul de fermentare, iar când înmulțirea bacteriilor atinge punctul maxim, să se întrerupă fermentarea prin răcire bruscă. În întreprinderile de prelucrare a laptelui, băuturile lactice acide se prepară în vane speciale, prevăzute cu dispozitive de închidere și agitare. În acestea se efectuează atât pasteurizarea, cât și răcirea și însămânțarea laptelui cu bacterii lactice.

Cum se fabrică iaurtul?

Pentru prepararea iaurtului se fierbere laptele la temperatura de 85-95 grade Celsius. Se menține la această temperatură timp de 15-30 de minute, apoi să răcește până la 45-48 grade și se însămânțează. Pentru însămânțare se amestecă o parte din maia cu 2-3 părți de lapte pasteurizat și răcit. Apoi se agită bine, se filtrează și se toarnă în vană, agitând continuu. Cantitatea de maia folosită este indicată în procesul tehnologic al acesteia.

După ce laptele a fost însămânțat, se repartizează în ambalaje. În timpul repartizării, laptele va fi într-o continuă agitare. Se trece laptele însămânțat și ambalat în camere de termostatare, prevăzute cu dispozitive speciale de încălzire și ventilație, iar când produsul a atins pH-ul specific cerut de norme, se răcește și se transportă în camere frigorifice. Aici rămâne timp de 12-24 de re înainte de livrarea sa către consumator.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar