Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Izma. Ce este? Cum se cultivă? Cum se recoltează?

/
/
652 Views

mai este denumită și menta sălbatică. Este un hibrid steril ce se aproape în toate țările Europei și SUA. La noi în țară a fost luată pentru prima dată în cultură prin 1926 în jurul Brașovului, o dată cu înființarea unei distilării la Bod.

De ce se cultivă izma?

Izma se cultivă pentru conținutul său ridicat în ulei eteric prezent în întreaga plantă, dar mai ales în frunze, unde se găsește în proporție de 1,5 – 3,5% din substanța uscată. Uleiul eteric extras conține 40-60% mentol, având o largă întrebuințare în industria alimentară, la prepararea bomboanelor și lichiorurilor, dar mai ales în industria băuturilor răcoritoare. În industria farmaceutică se întrebuințează la prepararea pastei de dinți și a unor unguente.

Izma – descrierea plantei

Izma este o plantă vivacee, cu rădăcina formată din numeroase ramificații, care pornesc din rizomi lignificați ce se află la mică adâncime în sol. Aceștia sunt prevăzuți din loc în loc cu noduri îngroșate, din care pornesc atât ramificații radiculare, cât și alte tulpini. Tulpina este erectă, de culoare verde închis sau roz și atinge o înălțime de 60-80 cm. Frunzele sunt opuse, pețiolate, ovate, cu margini serate și acoperite cu perișorii secretori ai uleiului eteric. Florile sunt de culoare roz sau purpuriu-violacee, dispuse în verticile, întrerupte. Ele înfloresc în iunie-august și de regulă nu fac semințe.

CUM SE CULTIVĂ ȘI CUM SE RECOLTEAZĂ MĂGHIRANUL?

Izma este o plantă puțin pretențioasă față de căldură, dar când este cultivată pe solurile expuse la soare are un conținut mai ridicat de uleiuri eterice. Este o plantă cu pretenții mari față de umiditate pe toată perioada de vegetație. Pornește bine în vegetație când iarna are un strat gros de zăpadă. Cele mai bune rezultate le dă pe solurile fertile de luncă, luto-nisipoase, cu apa freatică la adâncime mică.

Cum se cultivă izma?

Izma urmează în asolament după leguminoase furajere sau alimentare, care lasă terenul curat de buruieni. Tot așa de bune rezultate se obțin când urmează după legume solano-fructuoase. Nu este o plantă pretențioasă față de îngrășăminte. Unii cercetători susțin că, fertilizarea cu azotat de sodiu și clorură de amoniu în doze moderate sporește conținutul în ulei eteric.

Ținând seama că planta se înmulțește numai pe cale vegetativă, folosindu-se fie rizomi, fie lăstari detașați sau plantele desfăcute, din plante mai viguroase, înființarea culturii se face atât toamna, cât și primăvara. Și într-un caz și în altul, rizomii se recoltează din culturi de 2-3 ani pe cale de desființare. Plantația se ară cu plugul la 12 – 14 cm, scoțându-se în acest fel rizomii la suprafață. Aceștia se adună în grămezi, care se acoperă cu paie până la data fasonării și plantării. Pentru plantarea unui hectar de izma sunt necesare 700 – 800 kg butași. Această cantitate se asigură de pe o suprafață de 600 – 1000 de m pătrați.

În cazul înmulțirii prin lăstari, aceștia se recoltează primăvara devreme (lăstarii sau tulpinile de 10 cm cu 5 – 6 frunze). Plantarea are loc primăvara devreme, fie după plug, la a 2 – 3-a brazdă, fie în rigole deschise cu marcatoarele la distanța de 50 – 60 cm între rânduri. Pe fundul brazdei sau rigolei se așează butașii la adâncimea de 8 – 10 cm și la o distanță de 20 cm pe rând. După plantare, terenul se tăvălugește, pentru ca pământul să fie cât mai bine tasat în jurul lor. Ca lucrări de îngrijire se aplică 3-4 prașile pe an, la intervale de 2-3 săptămâni. O atenție deosebită trebuie acordată plivitului buruienilor pe rând și tratării plantelor atacate de rugină. Durata unei culturi de izma este de 3-4 ani.

Izma - Schema de înființare a culturii
Izma – Schema de înființare a culturii

Cum se recoltează izma?

Recoltarea frunzelor sau a plantelor întregi are loc când frunzele au o dezvoltare completă și au cel mai ridicat conținut de ulei eteric. Recoltarea se face cu coasa, cositoarea mecanică, lăsându-se plantele în grămezi mici pentru uscare sau pe capre ca la trifoi. Când este vorba de cantități mai mici, acestea este bine să fie uscate la umbră. În acest caz randamentul în ulei este mai mare. Producția de frunze uscate este de 1200 – 1500 kg la hectar. Cantitatea de ulei eteric ce se poate obține din recolta de pe un hectar ajunge la 30 – 40 kg.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

1 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar