Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Isopul. Cum se cultivă? Cum se recoltează? Ceai de isop

/
/
1081 Views

este o plantă ce se pentru frunzele sale întrebuințate la pregătirea sosurilor sau la condimentarea salatelor. se folosește și în scopuri medicinale, caz în care se utilizează întreaga plantă. are un miros plăcut și un gust aromatic, datorită uleiului volatil pe care îl conține.

Isopul în sănătate

Isopul se poate folosi sub formă de infuzie în afecțiunile cronice ale căilor respiratorii manifestate prin răgușeală, tuse, astmă, ușurând expectorația și transpirația. Ceaiul favorizează, de asemenea, eliminarea apei din țesuturi. Isopul are acțiune antiseptică, cicatrizând rănile. Datorită unei substanțe amare, isopul stimulează pofta de mâncare și reglează funcțiile digestive. Isopul mai conține substanță numită hesperidină, substanță care are proprietatea de a scădea presiunea sanguină prin dilatație arterială. Isopul intră în compoziția ceaiului antiasmatic, pectoral și sudorific.

CUM SE CULTIVĂ IARBA GRASĂ? Cultură + metode de recoltare

Este o plantă perenă, cu rizomi și rădăcini verticale. Din rizomul multiplicat se dezvoltă tulpini, care sunt lignificate la bază. Frunzele sunt opuse, alungit-lanceolate, întregi, scurt pețiolate până la sesile. Inflorescența lungă 16 20 cm prezintă aspectul unui spic unilateral. Florile sunt de tip labiat, cu un caliciu cilindric cu 5 dinți aproape egali. Fructele sunt tetrarucule alungite, iar în contact cu apa devin mucilaginoase. Florile apar din luna iunie până în luna august.

Cum se cultivă isopul?

Isopul se poate cultiva pe terenuri cu fertilitate mai scăzută și mai puțin proprii pentru alte terenuri. Plantat sau semănat, isopul crește și produce timp de 10-15 ani. Dacă nu se recoltează la timp, el se diseminează în mod natural și ocupă locurile goale în jurul plantelor. Este cultivat tot atât de bine pentru fixarea coastelor, râpelor și nisipurilor mobile. În același timp poate servi ca plantă meliferă, deoarece, tuns după înflorirea din iunie-iulie, lăstărește din nou și înflorește încă o dată în septembrie-octombrie, când nu mai sunt alte flori pe câmp.

Culta de isop se poate înființa prin însămânțare direct în câmp. Este de dorit ca însămânțarea să se facă toamna târziu, în pragul iernii. Se însămânțează la distanța de 50 cm între rânduri și apoi plantele se răresc pe rând la 15-20 de cm. Pe terenurile accidentale sau puternic erodate, cultura se înființează cu material obținut prin împărțirea tufelor bătrâne, cu răsad, produs pe straturi reci. La un hectar de cultură se întrebuințează aproximativ 2-3 kg de sămânță. Lucrările de îngrijire se referă la prășitul mecanic sau manual, în special în primul an de cultură.

Recoltarea are loc în preajma înfloritului, iar a vârfurilor tulpinilor florifere, la înfloritul total. În practică însă se folosește cositoarea sau secera pe suprafețele mici. Ulterior are loc sortarea frunzelor de tulpinile lignificate și a inflorescențelor. Pentru utilizarea farmaceutică, frunzele se usucă la locuri uscate și umbrite. Producția de frunze uscate la hectar este de aproximativ 4000 de kg. În verile însorite și secetoase, uscarea frunzelor se poate face și direct în câmp. La recoltarea a doua, frunzele se usucă obligatoriu în uscătorii încălzite.

Isopul - Schema de înființare a culturii
Isopul – Schema de înființare a culturii

Isopul – înmulțire și obținerea semințelor

Pentru obținerea semințelor se delimitează o suprafață corespunzătoare, începând cu anul al doilea de cultură, la care nu se mai recoltează frunzele tinere pentru consum. La începutul lunii iunie, cultura se fertilizează cu 100 – 150 kg la hectar îngrășământ și se irigă, pentru stimularea înfloririi și fructificării. Recoltarea semințelor se face în luna septembrie când se pot obține 50 – 60 kg de semințe la hectar.

Ceai de isop

Dacă se beau doua-trei căni zilnic, din ceai de isop se vor trata cu succes următoarele afecțiuni: insomnie, nervozitate, leucoree, oxiuri, dureri de stomac, enterite, hipertensiune arteriala, oboseală psihică. Ceaiul de isop poate fi utilizat și extern, băi, comprese (tratarea rănilor purulente) și gargarisme (pentru tratarea faringitelor și laringitelor). Pulberea de isop se obține din mărunțirea isopului (se recomandă ca planta sa fie uscată) și este folosita ca remediu excelent în tratarea digestiei lente, aerofagiei, reumatismului, oboselii psihice.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar