Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Intoxicația cu ciuperci. Simptomele intoxicației cu ciuperci

/
/
1598 Views

Tuturor ne plac ciupercile. Sunt alimente complexe, gustoase și care pot fi preparate într-o multitudine de feluri. Cu toate acestea, an de an apar diverse știri care pun în evidență diverse intoxicații cu . În ciuda faptului că mai toți știm că unele sunt toxice, nu toți conștientizează acest pericol atunci când le culeg sau le cumpără. Este bine să știți că există o gamă foarte variată de care conțin diferite substanțe toxice și care pot produce intoxicații de o gravitate mai mare sau mai mică. Ciupercile necomestibile, de cele mai multe ori cele care produc intoxicații, se împart în două categorii: cu perioadă de incubație scurtă și cu perioadă de incubație lungă.

Care sunt simptomele intoxicației cu ciuperci?

Semnele intoxicației cu ciupercile cu perioadă de incubație scurtă apar după 15 minute până la 3 ore de la consumul lor și se manifestă prin: creșterea salivației, tegumente umede, lăcrimare, pupilă mică, dureri abdominale, scăderea frecvenței cardiace, hipotensiune arterială. Ulterior, apar tulburări nervoase: tremurături, furnicături ale pielii, agitație, stare de confuzie, mișcări bruște și dezordonate, convulsii și chiar comă.

Semnele intoxicației cu ciupercile cu perioadă de incubație lungă apar după 12-24 de ore de la indigestie. În această categorie intră ciupercile cele mai toxice, din familia Amanita phalloides (buretele viperei). Este cea mai otrăvitoare ciupercă din România. O singură ciupercă din această specie deține destulă otravă pentru a ucide o întreagă familie.

Intoxicația cu ciuperci cu perioadă de incubație lungă debutează cu grețuri, vărsături și diaree în primele 24 de ore, după care se ameliorează, fapt care creează o stare falsă și extrem de periculoasă de vindecare aparentă. Ulterior, apar fenomene de afectare hepatică gravă: icter, hemoragii, encefalopatie, hipoglicemie, afectare renală gravă, precum și tulburări neurologice: vedere dublă, convulsii, adinamie. În final, după 48-72 de ore de la ingestie se instalează coma care, de cele mai multe ori, duce la deces.

Tratamentul intoxicației cu ciuperci

Tratamentul intoxicației cu ciuperci cu perioadă de incubație scurtă include provocarea de vărsături, spălătură gastrică și purgative saline.

Producerea vărsăturilor se face cel mai eficient înghițind 30 ml de sirop de ipeca, după care se bea o cană cu apă. Dacă acest sirop nu este disponibil, se poate înghiți apă caldă și sărată sau chiar se poate stimula voma, iritând faringele cu vârful degetelor.

Dacă există la îndemână, este preferabilă administrarea de cărbune activat (30-50 g în 150-200 ml apă). Acesta are proprietatea de a neutraliza multe substanțe toxice. Administrarea de purgative osmotice stimulează evacuarea tubului digestiv prin scaune mai moi și mai frecvente. Se pot administra pe gură: sorbitol 70% (1 cană), sulfat de magneziu (15-20 g într-o cană cu apă) sau citrat de magneziu 10% (20-30 g).

Spălătura gastrică este metoda cea mai eficientă, dacă este făcută în timp util. Dacă bolnavul este inconștient, el trebuie intubat, pentru a-i proteja căile aeriene de aspirație a conținutului gastric. Dacă bolnavul este conștient, va fi așezat pe partea stângă, cu capul mai jos. Se introduce prin gură un tub (sondă) în stomac, iar prin aceasta se introduc 200-250 ml de apă călduță cu sare. Aceasta va fi ținută în stomac 2-3 minute, menținând tubul ridicat, după care, prin coborârea tubului sub nivelul bolnavului, lichidul se va elimina singur. Această spălătură se va repeta de 6-8 ori.

În cazul intoxicațiilor cu ciuperci este foarte important de știut că…

Intoxicațiile cu ciuperci cu perioadă de incubație lungă sunt cele mai grave. Tratamentul începe cu spălături gastrice cu soluție de permanganat de potasiu 0,05%, așa cum s-a descris mai sus. Tratamentul este simptomatic: pentru calmarea durerii, perfuzii cu glucoză și medicamente hepato-protectoare. Tocmai din cauza lipsei unui tratament specific, prognosticul intoxicației este rezervat, multe dintre cazuri ducând la deces, în ciuda tratamentului administrat.

Foarte important! În ciuda convingerii multor culegători de ciuperci că ar cunoaște bine diferența dintre și cele necomestibile, frecvența intoxicațiilor în perioadele specifice ale anului este foarte mare. Pe de altă parte, datorită unor fenomene de colonizare încrucișată, au apărut specii de ciuperci cu aspect asemănător celor comestibile, dar care conțin aceleași substanțe toxice cu efectele descrise mai sus. De aceea, recomandarea de a consuma numai ciuperci controlate de specialiști trebuie repetată ori de câte ori se ivește ocazia, mai ales din cauza caracterului foarte grav al acestor intoxicații.

surse: E bine să știi, Dr. Leonard Azamfirei
Foto: bioterapi.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar