Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Lapte+smântână+brânză = iaurtul cremă. Cum îl putem face în casă?

/
/
517 Views

Iaurtul cremă se obține din gras de vacă, bivoliță sau oaie ori în amestec de de la 2-3 specii de animale, în diferite proporții. Iaurtul cremă se prepară din fiert, nesmântânit, însămânțat cu smântână proaspătă, fermentată.

Cum se prepară iaurtul cremă?

Laptele se fierbe la temperatura de 90 de grade și se menține la această temperatură aproximativ 20 de minute. Dacă laptele este de vacă, se urmărește să scadă cu aproximativ 20%. În cazul în care se folosește lapte de bivoliță sau de oaie, este de ajuns să fie fiert aproximativ 5 minute.

După fierbere, laptele se răcește brusc, în vase cu apă rece. Apa se schimbă de mai multe ori în timpul răcirii, iar când laptele a ajuns la temperatura de 45-48 de grade, se însămânțează. La un Litru de lapte fiert și răcit se pun 2-3 linguri de smântână fermentată.

Se amestecă maiaua (smântâna) cu 100 de ml de lapte fiert și răcit, apoi se toarnă în vasul cu lapte și se agită energic, pentru ca bacteriile lactice prezente în smântână să se difuzeze bine în toată cantitatea de lapte existentă în vas. Se acoperă apoi vasul cu un capac, se înfășoară într-un prosop gros și se pune în apropierea unei surse de căldură, calorifer sau sobă, unde se păstrează pentru 4-5 ore.

Când iaurtul a coagulat se se răcește în apă rece, până ajunge la o temperatură de 15-16 grade și se pune în frigider pentru 10-12 ore, timp în care iaurtul capătă aroma și gustul specifice. Se mixează și se servește la rece. Iaurtul cremă are consistența smântânii, gust dulceag, ușor acrișor și miros plăcut și se poate păstra la frigider, la temperatură de 3-4 grade, fără a-și pierde calitățile timp de 3-4 zile.

O altă rețete de cremă care se consumă cu suc de fructe, sirop sau cereale

Se fierbe un Litru de lapte timp de 15-20 de minute, după care se răcește brusc, într-un vas cu apă rece, până ajunge la temperatura de 45 de grade. În timpul răcirii se va schimba apa din vas de mai multe ori (apa rece). Temperatura laptelui se poate verifica cu dosul mâinii. Dacă pielea suportă căldura vasului în care se află laptele, însemnă că este bun de însămânțat.

Se freacă bine 2 linguri de smântână fermentată cu 2 linguri de brânză de vaci, trecută prin sită. Se amestecă bine cu laptele cald, apoi se acoperă vasul cu capac sau tifon. Apoi se înfășoară cu un prosop gros și se pune lângă o sursă de căldură, pentru 4-5 ore.

Când laptele a coagulat, se răcește până la temperatura de 15 grade Celsius. Apoi se ține la frigider pentru încă 10-12 ore, timp în care va căpăta gustul și aroma specifică. Se mixează bine iaurtul, până se obține o compoziție cremoasă, de consistența smântânii. Este un iaurt cu gust dulceag, ușor acrișor. Se poate consuma ca atare sau în amestec cu suc de fructe, nectar, sirop de brad, cereale etc.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar