Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se prepară iaurtul de casă – simplu, gustos și sănătos!

/
/
2485 Views

Dintre produsele lactate dietetice, iaurtul este cel mai apreciat. Se spune că rețeta originară de preparare a iaurtului ar proveni din Turcia, răspândindu-se rapid în toată lumea. În decursul anilor au apărut diverse sortimente de , de exemplu degresat, cremos, desert (cu fructe, sirop, ciocolată, vanilie etc.) pentru toate gusturile și vârstele. Iaurtul se poate prepara din de vacă, de bivoliță, de oaie sau prin combinarea laptelui de vacă cu alt tip de . Pentru prepararea iaurtului, se folosește fie numai fiert, fie amestec, în părți egale, de nefiert cu fiert.

Ca maia pentru prepararea iaurtului se va folosi un iaurt din ziua precedentă sau smântână proaspătă, fermentată. Pentru a obține un produs de calitate, fără defecte și cu gust plăcut, specific, se folosește o maia de calitate. Iaurtul slab, de tip degresat, se obține din lapte de vacă degresat. Iaurtul gras se prepară fie din lapte de vacă, cu un conținut de grăsime cuprins între 3 și 4%, fie din lapte de vacă în amestec cu lapte de oaie sau lapte de bivoliță, în diferite proporții. Se poate adăuga și lapte praf în proporție de 3%.

Iaurtul de casă – ingrediente și mod de preparare

Se strecoară laptele și se fierbe la temperatura de 90 de grade Celsius timp de 15-20 de minute. Prin fierbere se distrug microorganismele și se evaporă o parte din apa conținută de lapte. Laptele de bivoliță sau de oaie se fierbe la aceeași temperatură, însă numai timp de 4-5 minute, deoarece acesta are un conținut mai mare de grăsime și nu este necesară evaporarea apei.

Se răcește laptele brusc, în apă rece (adică recipientul cu lapte fiert, este introdus într-un alt recipient care conține apă rece), schimbându-se de mai multe ori apa, până ce laptele ajunge la temperatura de 45 de grade Celsius. Temperatura se poate verifica prin simpla atingere a vasului cu lapte cu dosul mâinii. Dacă pielea suportă căldură vasului, înseamnă că laptele se poate însămânța.

Ingrediente. Pentru un Litru de lapte se vor folosi 2-3 linguri de maia (iaurt sau smântână fermentată). Se amestecă bine maiaua cu 100 ml de lapte fiert și răcit, se adaugă peste restul de lapte și se agită bine, pentru ca bacteriile lactice să se difuzeze bine.

Mod de preparare

Se repartizează laptele însămânțat în cești sau în pahare (încălzite în prealabil), se acoperă, se înfășoară cu un prosop gros și se pun în apropierea unei surse de căldură pentru 4-5 ore. Se poate prepara iaurtul și într-un singur vas mai mare. Când laptele e coagulat, se pun vasele/vasul în apă rece, pentru a atinge temperatura de 15-18 grade Celsius, după care se pun în frigider, la temperatura de 3-4 grade Celsius, unde se lasă să stea 10-12 ore, timp în care iaurtul capătă gustul și aroma dulce.

Iaurtul astfel preparat este dulceag și se poate păstra la frigider timp de 5-6 zile, fără să-și piardă calitățile nutritive. Calitatea produsului finit depinde foarte mult de calitatea maielei folosite. Un iaurt bine preparat nu trebuie să aibă zer, să fie compact, fără bule de aer, iar prin răsturnarea paharului să-și păstreze forma.

Iaurt de casă obținut prin amestecarea laptelui fiert cu lapte nefiert

O altă metodă de obținere a iaurtului este prin amestecarea, în părți egale, de lapte fiert cu lapte crud.

Mod de preparare. Se fierbe o parte de lapte la 90 de grade Celsius și se menține la această temperatură timp de 15-20 de minute. Apoi se răcește brusc, în apă rece, până la 45 de grade. Laptele crud se amestecă bine cu maiaua (iaurt sau smântână), 2-3 linguri de maia pentru un Litru de lapte, se adaugă peste cel fiert și se agită energic. Se toarnă laptele însămânțat în cești sau pahare (încălzite în prealabil), se acoperă, se înfășoară cu un prosop gros și se pun lângă o sursă de căldură, pentru 3-4 ore.

După ce laptele a coagulat, se răcește până la temperatura de 15-16 grade și se pune la frigider. Aici se păstrează timp de 10-12 ore înainte de a se da în consum. Acest tip de iaurt se poate păstra foarte bine la frigider timp de 3-4 zile, fără a-și pierde valoarea nutritivă.

În comparație cu iaurtul preparat numai din lapte fiert, acesta are un gust ușor acrișor și fermentează mai repede. În alimentația copiilor se va folosi numai iaurtul obținut din lapte pasteurizat (fiert). De asemenea, este bine să vă asigurați că laptele folosit provine de la animale sănătoase.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar