Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Iarba grasa. Cum se cultivă și cum se recoltează?

/
/
817 Views

se pentru ramificațiile tulpinii și frunzele sale cărnoase, ușor acide, care se consumă sub formă de salată. Ceaiul de frunze uscate este folosit în medicină, deoarece are proprietăți antiscorbutice. are o tulpină cărnoasă, târâtoare, cilindrică, iar frunzele spatulate, cărnoase și ele, înguste spre bază, aproape sesile. Florile sunt prezent aproape permanent pe tulpină, de culoare galben-portocaliu sau roșiatice. Fructul este o capsulă cu numeroase semințe mici, lucioase, de culoare cenușie. Într-un gram intră aproximativ 2400 de semințe. Facultatea germinativă este de 90% și se păstrează 3-4 ani.

Cum se cultivă iarba grasa?

Cultura de iarba grasa se înființează pe teren modelat în straturi înălțate, cu lățimea la coronament de 94 cm sau 50 cm. Semănatul se face în luna martie când terenul permite o mobilizare perfectă. Întrucât semințele sunt foarte mici, însămânțarea mecanizată este foarte dificilă. Din această cauză, cel mai des se însămânțează manual, în șănțulețe, cu adâncimea de 2 – 2,5 cm, întocmai cum se seamănă în răsadnițe pentru producerea răsadului.

CUM SE CULTIVA ȘI CÂND SE RECOLTEAZĂ FETICA?

Distanța între rânduri va fi de 15-18 cm. După semănat se execută o simplă presare cu o scândură sau se tăvălește cu un tăvălug ușor. La temperatura de 18-20 de grade Celsius plantele răsar după două săptămâni de la însămânțare. După răsărire, plantele se răresc pe rând la distanța de 10-12 cm una de alta. În continuare se întreține cultura prin lucrări de plivit și irigări moderate cu 120 – 150 m cubi la hectar. După două luni de la semănat, când plantele au format și tulpini și frunze și au acoperit în întregime suprafața stratului, se poate trece la recoltare.

Din cauza faptului că tulpinile sunt târâtoare, recoltarea se execută manual prin ruperea tulpinilor cu frunze la aproximativ 2 cm de la colet. Lucrarea de recoltare este ușoară și spornică datorită frăgezimii tulpinilor la rupere. După fiecare recoltat se face o fertilizare cu 40 – 50 kg îngrășământ la hectar și se irigă. În aceste condiții se poate recolata de trei ori pe an.

Producția este de 25-30 tone la hectar. La noi în țară, iarba grasa nu a fost introdusă încă în rândul culturilor din fermele specializate, consumul, destul de redus, se asigură din plantele existente în flora spontană. Valorificarea producției se poate face prin preambalare la pungi de polietilenă sau în vrac.

Iarba grasa - Schema de înființare a culturii
Iarba grasa – Schema de înființare a culturii

Cum se înmulțește iarba grasa și cum se obțin semințele?

Pentru înmulțirea acestei specii și obținerea de semințe este necesar să se delimiteze o suprafață din cultură, corespunzătoare cantității de semințe necesare. La cultura seminceră nu se mai recoltează lăstarii cu frunze pentru consum. Recoltarea semințelor se face manual, începând din a doua jumătate a lunii iulie, pe măsura ce capsulele ajung la maturitate. Pentru evitarea culturii semințelor, recoltarea capsulelor se face din momentul când capsulele au început să se îngălbenească și semințele s-au brunificat. Capsulele recoltate se depozitează în locuri adăpostite de ploaie și se extrag semințele când capsulele s-au uscat complet și au început să crape. Dacă recoltarea capsulelor se face cu atenție se pot obține aproximativ 25-30 kg de semințe la hectar.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar