Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Hrănirea vițeilor de lapte. Cum hrănim vițeii sugari până la înțărcare?

/
/
144 Views

La naștere vițelul este un animal monogastric, singurul compartiment al prestomacelor care produce suc gastric este cheagul. Acesta reprezintă circa 50% din volumul stomacului. Sucul gastric din cheag este format din acid clorhidric și pepsină care acționează asupra chimozinei la acest nivel. La vițelul nou născut, laptele ajunge direct în cheag datorită funcționării jgheabului esofagian. În primele 4-6 săptămâni de viață, vițeii au o digestie specifică în sensul că valorifică numai substanțele nutritive din și substituenții din . Vițeii pot digera foarte bine în această perioadă cazeina, lactoza, grăsimeaGrăsimile din lapte sunt sursa principală de energie a vițeilor de lapte, mai ales în perioada de până la 4-6 săptămâni.

Lipaza pancreatică și intestinală se produce imediat de la naștere, cu toate acestea nu este posibilă utilizarea grăsimilor din alte nutrețuri. În utilizarea grăsimilor tehnice în alăptarea cu substituenți de lapte, se obțin rezultate bune numai prin aducerea însușirilor fizico-chimice ale acestora la cele asemănătoare laptelui: sub raportul gradului de emulsie, a raportului dintre acizii grași saturați și nesaturați și al prospețimii. Digestia lipidelor din lapte este ridicata (peste 97%).

Digestibilitatea energiei la viței este în general ridicată pentru lapte și substituenți (peste 95%), dar este influențată de natura grăsimilor și a glucidelor în cazul înlocuitorilor de lapte.  sunt digerate în cheag și intestinul subțire sub acțiunea enzimelor proteolitice. Digestibilitatea proteinelor din lapte este foarte ridicată (97%) și este influențată de vârsta vițeilor și de natura proteinelor. Aceasta scade o dată cu introducerea în hrană a nutrețurilor solide ca apoi să crească pe măsura obișnuirii cu aceste nutrețuri. Lipsa altor enzime proteolitice decât cele specifice laptelui face imposibilă utilizarea corespunzătoare a proteinelor din nutrețuri mai înainte de vârsta de 5- 6 săptămâni.

Digestia glucidelor depinde de vârsta vițelului și sursa de glucide. Glucidele din alte nutrețuri nu sunt digerate corespunzător înainte de vârsta de 5 săptămâni.

Amilaza pancreatică apare la 4 săptămâni, dar nu este secretată în cantitate suficientă mai înainte de 3 luni.

Amidonul nu este potrivit ca sursă de glucide pe perioada alăptării timpurii deoarece nu este digerat din lipsa amilazei, în acest caz reprezintă un substrat propice pentru dezvoltarea bacteriilor intestinale și apar astfel enterite și diaree.

Când se înțarcă vițeii?

Vițeii se înțarcă când rumenul său este funcțional. Produșii finali (acizii grași volatili) ai fermentației din rumen, asigură stimulul necesar pentru dezvoltarea acestui compartiment. S-a constatat că nutrețurile concentrate sunt esențiale în dezvoltarea rumenului. Bacteriile, protozoarele și ciupercile apar în mod natural atunci când vițelul consumă hrană uscată (nutrețuri concentrate). Astfel creșterea și dezvoltarea rumenului depinde mai mult de consumul de nutrețuri concentrate decât cele fibroase. Consumul timpuriu de nutrețuri concentrate de calitate este important pentru dezvoltarea rapidă a rumenului și asigură o tranziție ușoară în momentul înțărcării.

Cercetările mai vechi au arătat că un amestec de concentrate și fân de calitate era necesar pentru o dezvoltare normală a rumenului. Studiile recente au arătat că nu este necesar fân atunci când nutrețul concentrat conține o cantitate suficientă de fibră. Glucidele din concentrate sunt foarte importante deoarece asigură acizii butiric și acetic necesari în dezvoltarea pereților rumenului. Dacă amestecul de concentrate nu conține cel puțin 25% NDF atunci se poate adăuga fân în hrană. Funcționabilitatea deplină a prestomacelor are loc în jurui vârstei de 3-4 luni, fapt ce impune menținerea pe acest interval a laptelui sau înlocuitorilor în alimentația vițeilor.

Cum se hrănesc vițeii de lapte?

În alimentația vițeilor de lapte se disting două perioade:

 • Perioada colostrală a vițeilor de lapte;
 • Perioada de alăptare propriu – zisă a vițeilor de lapte.

Perioada colostrală a vițeilor de lapte

Perioada colostrală a vițeilor de lapte este obligatorie în primele 5-7 zile de la fătarea vițelului (de viață). Colostrul este un aliment indispensabil, el corespunde particularităților morfo – funcționale ale vițelului, deosebindu-se de atât prin conținutul mai ridicat de substanțe proteice purtătoare de imunoglobuline, cât și prin conținutul în vitamine și substanțe minerale. De asemenea el are acțiune laxativă (conținutul ridicat în magneziu) și antibacteriană. Rolul antibacterian este dat de conținutul laptelui colostral în lizozim și lactoferin. Concetrația de imunoglobuline din laptele colostral poate fi influențată de numeroși factori:

 • perioada mai scurtă a repausului mamar (mai puțin de 4 săptămâni);
 • nașterea prematură;
 • mulgerea înainte de fătare;
 • vârsta vacii: în medie concentrația de anticorpi este mai ridicată în cazul vacilor mai în vârstă decât cele aliate la prima fătare;
 • rasa: vacile din rasa Holslein au o concentrație de anticorpi în colostru (6%) mai scăzută decât a raselor Ayrshire, Brown Swiss, Guernsey și Jersey (între 8- 9%).

Toate acestea  duc la scăderea concentrației de anticorpi din colostru.

Vițeii se hrănesc cu începând cu primele ore de viață

Pentru a beneficia de importantele funcții ale laptelui colostral, acesta trebuie administrat în primele 2 ore după nașterea vițelului, deoarece gama-globulinele și anticorpii maternali au capacitatea fiziologică de a trece din colostru prin vilozitățile intestinale ale vițelului în primele ore după fătare.

În prima zi laptele colostral se administrează în 6 – 8 porții a câte 0,6- 1 L/porție. În zilele următoare cantitatea totală de lapte colostral poate ajunge la 6 – 7 litri pe zi, administrat în 3 – 4 porții. Colostrul din prima zi dacă este în exces, poate fi muls li păstrat (chiar congelat și decongelat) putând fi folosit și în zilele următoare.

Ce facem dacă nu avem lapte colostral pentru vițel?

O problemă deosebită care se impune constă în depistarea vacilor cu mamite subclinice care produc modificări grave ale laptelui colostral, producând îmbolnăviri gastro – intestinale ale vițelului. Când vițelul nu poate primi laptele colostral la naștere, se va utiliza un amestec format din: un ou; 560 ml lapte; 280 ml apă caldă și o jumătate de linguriță ulei de ricin. Lipsa anticorpilor poate fi compensată într-o anumită măsură prin adaosul de antibiotice.

În perioada de alăptare propriu-zisă care durează de la 2 – 4 (chiar 6) luni, alimentația vițeilor se face după „scheme de alimentație” elaborate și testate de institute de specialitate. Aceste scheme se pot baza pe cantități mari sau mici de lapte integral, altele folosesc lapte integral și smântânit sau există scheme bazate pe substituenți de lapte.

Alăptarea vițeilor de lapte cu lapte integral

Alăptarea vițeilor de lapte cu lapte integral se practică în creșterea tăurașilor de . Din punct de vedere nutrițional este cea mai recomandată metodă de alăptare, dar are dezavantajul că este costisitoare, consumul total de lapte pe întreaga perioadă de alăptare fiind de 500 – 550 L/vițel reducându-se astfel disponibilitățile pentru piață. Înțărcarea vițeilor se face la vârsta de 4 – 6 luni.

Alăptarea vițeilor de lapte cu lapte integral și smântânit

Alăptarea vițeilor de lapte cu lapte integral și smântânit este o metodă mai economică, întrucât cantitatea de lapte integral se reduce la jumătate, respectiv 200 – 250 L lapte integral și 300 – 400 L lapte smântânit. Vițelul se înțarcă la vârsta de 3 luni (tabelul de mai jos).

La ora actuală se cunosc scheme de alăptare care folosesc circa 100 L lapte integral și până la 400 L lapte smântânit. Vițelul se înțarcă în acest caz tot la vârsta de 3 luni, însă în alimentația suplimentară a vițelului se folosește un nutreț combinat cu o valoare energo – proteică ridicată. Substituirea parțială a laptelui integral începe din săptămâna a 3-a sau a 4-a de alăptare, cantitatea de lapte smântânit crescând treptat până înlocuiește total laptele integral (după vârsta de 6 – 8 săptămâni). La administrarea laptelui smântânit se are în vedere conținutul mai redus în energie al acestuia și necesitatea folosirii unor nutrețuri energetice în rații.

Rețetă de alăptare naturală a vițeilor cu înțărcarea la 4 luni

Scheme de alăptare naturală a vițeilor cu înțărcarea la 4 luni
Schemă de alăptare naturală a vițeilor cu înțărcarea la 4 luni

Rețetă pentru alimentația vițeilor alimentați cu lapte integral și smântânit

Schemă de alimentație a vițeilor alimentați cu lapte integral și smântânit
Schemă de alimentație a vițeilor alimentați cu lapte integral și smântânit

Alăptarea vițeilor cu substituenți (înlocuitori) de lapte este o metodă de alimentație practică și economică larg răspândită în țările cu zootehnie avansată.

Schemă de alăptare a vițeilor cu înlocuitori de lapte
Schemă de alăptare a vițeilor cu înlocuitori de lapte

Pentru realizarea substituenților de lapte se folosește drept „matriță” compoziția laptelui matern, deoarece echipamentul enzimatic al vițeilor  de lapte permite valorificarea superioară numai a substanțelor nutritive din lapte, sau substituenții specifici ai acestuia (digestibilitatea concentratelor nu depășește 30 – 35%).

Formulele după care sunt fabricați substituenții de lapte pentru vițeii de lapte variază în funcție de vârstă și destinația lor dar au și o anumită specificitate a firmei producătoare. În componența substituenților de lapte intră în principal subproduse de lapte, 70 – 75% (o parte din acestea pot fi înlocuite cu proteine solubile extrase din soia sau faină de pește): grăsimi vegetale și animale (ulei sau untură astfel proporționate încât să asigure același raport între acizii grași saturați și nesaturați ca și în laptele matern) – 20%; lactoză, amidon dextrinizat: 4 – 5%; premixuri vitamino – minerale care conțin emulgatori, enzime, substanțe aromatizante, antioxidanți și aditivi furajeri. Acești substituenți de lapte au 20 – 24% proteină brută, 15 – 20% grăsime (minimum 10%), 32 – 35% lactoză și un nivel energetic de 3.000 – 3.200 EM kcal/kg.

În continuare, în tabelul de mai jos, sunt prezentate formule tip de înlocuitori de lapte pentru viței, în care se includ ca și componente de bază derivatele din lapte și soia.

Formule tip de înlocuitori de lapte folosiți în sistemele moderne de creștere a vițeilor
Formule tip de înlocuitori de lapte folosiți în sistemele moderne de creștere a vițeilor

Din tabelul de mai sus se poate trage concluzia că derivatele din lapte pot fi înlocuite cu făină de soia, concentrat proteic din soia și izolate proteice din soia.

Reconstituirea substituenților de lapte se face în apă caldă la 40 – 45°C; raportul substituent: apă este variabil în funcție de vârstă și sporul de greutate urmărit. Un raport 1 : 9 (cum erau recomandările pentru inlavit) asigură 300 – 320 kcal/L substituent reconstituit, ceea ce înseamnă o valoare energetică mult mai mică decât laptele matern care are circa 740 kcal/kg. Rezultă că în primele săptămâni de viață când capacitatea cheagului este foarte redusă este necesar un raport substituent: apă de circa 2 : 8 (200 g substituent pulbere + 800 g apă) care să asigure un spor de circa 600 g/zi.

Cantitățile de substituenți de lapte recomandate în alăptarea vițeilor
Cantitățile de substituenți de lapte recomandate în alăptarea vițeilor

Varianta:

 • a – 130 g substituent praf – 870 g apă;
 • b1 – 220 g substituent praf – 780 g apă;
 • b2 -750 g lapte integral + 125 g substituent praf + 125 g apă

Vițelul se înțarcă la vârsta de 50 – 60 de zile. În perioada de alăptare trebuie să se urmărească trecerea treptată a vițelului de la regimul de alimentație de tip lactat la un regim specific rumegătoarelor. Astfel, la vârsta de 8 – 10 zile a vițelului se pot adminstra nutrețuri combinate de tip starter (în structura cărora intră 5 – 7% lapte praf), iar la vârsta de 3 săptămâni se introduc fânurile de foarte bună calitate.

Ce nutrețuri dăm vițeilor sugari?

Ca nutrețuri de volum se pot folosi și nutrețurile verzi, sau nutrețul însilozat de bună calitate, care se pot introduce în rație după vârsta de 3 – 4 luni. Nutrețul combinat, precum și nutrețurile de volum sunt administrate în hrana vițeilor la discreție. În tabelul de mai jos este prezentată structura nutrețului combinat de tip starter folosit în alimentația vițeilor sugari.

Vezi aici cum poți să previi îmbolnăvirea bovinelor (cetoza și tetania de iarbă)

Pentru a putea fi înțărcați, vițeii trebuie să consume 0,8 – 1 kg de nutreț combinat/zi, în caz contrar perioada de alăptare se prelungește. Nutrețul combinat poate fi înlocuit cu amestec de concentrate pregătit în fermă, format din uruieli de ovăz (cernut în primele 2-3 săptămâni), orz, tărâțe de grâu, șroturi de floarea – soarelui și soia, porumb. După vârsta de 2 luni se poate introduce în amestec și mazărea uruită. Nu se recomandă măcinarea prea fină, deoarece particulele fine nu stimulează rumegatul.

Cum hrănim vițelul după înțărcare?

După înțărcare și până la vârsta de 6 luni alimentația se va baza în continuare pe concentrate și nutrețuri de volum de bună calitate. Astfel, vițelul se hrănește după înțărcare după cum urmează:

Iarna

 • fânuri 1 – 2 kg;
 • suculente 4 – 8 kg;
 • concentrate 1,5 – 2 kg (amestec de concentrate sau nutreț combinat de creștere cu 15,5 – 16,0% PB).

Vara

 • nutreț verde 8 – 12 kg;
 • concentrate 1,5-2 kg.

Rețete de nutrețuri combinate starter folosite în alimentația vițeilor

Rețete de nutrețuri combinate starter folosite în alimentația vițeilor
Rețete de nutrețuri combinate starter folosite în alimentația vițeilor
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar