Hit enter after type your search item

Hidratarea organismului. Ce rol are apa în organism?

/
/
/
1067 Views

Una dintre cauzele cele mai dese pentru care organismul nostru se dezechilibrează este hidratarea insuficientă. Astăzi oamenii cred că ceaiul, cafeaua, laptele, diversele băuturi alcoolice sau nealcoolice pot fi înlocuitorii perfecți ai apei – apa de care organismul nostru are atâta nevoie! Din păcate aceasta este o greșeală. Aceste băuturi conțin într-adevăr , într-o proporție mai mare sau mai mică, dar pe lângă acestea mai conțin și diverse substanțe deshidratante.

Rolul apei în organism

Apa are un rol esențial în întreținerea vieții. În organism apa intră în compoziția organelor, țesuturilor și lichidelor biologice. Ea dizolvă și transportă substanțele asimilate și dezasimilate, menține constantă concentrația de săruri din organism și ia parte la reglarea temperaturii. Toate procesele metabolice, circulația limfei, eliminarea deșeurilor, activitatea cerebrală, întreaga stare de sănătate, sunt influențate în mod direct de o bună a organismului.

Ce se întâmplă atunci când nu bem suficientă apă?

Creierul conține 90% apă, la fel și neurotransmițătorii fără de care informațiile nu ar mai putea fi transmise către organe. De aceea atunci când nu bem suficientă apă, senzația de sete dispare. Datorită deshidratării, mesajul de a bea apă nu se transmite corect. Setea nu mai este percepută, dar apar alte fenomene: dureri musculare, oboseală, amețeală, senzația de foame. Primii afectați sunt rinichii și pielea. Deshidratarea afectează și puterea de concentrare. Modul de comunicare dintre celulele trupului este de tip bio-laser. Există apă în interiorul celulei și apă în afara ei. Schimbul dintre acestea purifică celula și o ajută să funcționeze corect. Când însă membrana celulară nu mai este bine hidratată, trupul declanșează un mecanism de urgență, iar celula respectivă este îmbrăcată suplimentar într-o celulă protectoare formată din colesterol, pentru a împiedica uscarea. În acest fel organismul nostru se protejează de deshidratare. Studiile efectuate au arătat că 90% din cazuri colesterolul scade în 21 de zile de băut apă corect. Ceea ce înseamnă că în același procent el crește ca urmare a deshidratării. Beneficiile consumului de apă se văd la nivelul cartilagiilor și al oaselor. Când cartilagiul pierde apă, începe să doară. La fel, multe dintre durerile de oase, precum și sindromul de alunecare a discului lombar, sunt cauzate tot de deshidratare. De asemenea, probleme legate de vasele de sânge sunt generate de lipsa unei bune hidratări. În trup, fiecare celulă, fiecare componentă luptă pentru a supraviețui și prin asta menține în viață întregul organism. Sângele nu face excepție de la acest principiu, de aceea este extrem de important să bem apă cu o jumătate de oră înainte de masă. În acest fel sângele nu va mai extrage apa din organele vitale pentru a realiza procesul de digestie.

Un pahar de apă – cel mai bun remediu contra durerilor de cap

Migrenele asociate cu starea de foame continuă sunt semne ale deshidratării. Un pahar de apă nu foarte rece (cu 10 grade mai puțin decât temperatura corpului), băut încet atunci când ne doare capul, poate fi cel mai bun remediu. În majoritatea cazurilor durerea de cap trece la 10-15 minute după ce am terminat de băut apa. Putem proceda la fel și când ne este foame. Dorința de a mânca se reduce foarte mult și ne vom simți în plină formă.

Maceratul de plante binefăcătoare este o alternativă. Putem folosi amestecuri parfumate din diferite plante de leac. Ne vor da o stare de bine la nivelul întregului trup și vor fi încărcate cu calitățile subtile ale fiecărei plante în parte. Apa necesară zilnic o putem asimila și din sau naturale. Nu putem impune o limită de 2 litri pe zi, pentru că sunt persoane care simt nevoia să consume mai mult de 2 litri, iar altele mai puțin. Necesarul de apă variază în funcție de mai mulți factori: activitate, greutate corporală, vârstă.

Cum aflăm câtă apă este necesar să bem?

O modalitate de a afla cantitatea de apă de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa normal este să facem un calcul simplu:  împărțim greutatea corporală la 30. În felul acesta vom obține exact cantitatea de apă, în litri, pe care să o consumăm în 24 de ore. Primul pahar de apă se bea dimineața, imediat după ce ne trezim. Apa spală la propriu sistemul digestiv și ajută organismul să elimine toxinele. Stomacul ne va fi astfel mai pregătit pentru prima masă din zi, va procesa mâncarea mai repede și mai eficient. În plus aduce o stare de sațietate, dacă vrem să reducem cantitatea porțiilor de hrană.

Un alt aspect care este bine să-l luăm în considerare este că pentru fiecare pahar de suc sau alte băuturi pe bază de zahăr (inclusiv alcool) consumate, este necesar să bem în aceeași zi o cantitate egală de apă. Zahărul și cofeina absorb apa din corp și provoacă deshidratarea. Sucurile sau băuturile zaharoase nu potolesc setea. Dimpotrivă, ne fac mai însetați și vom fi mult ai deshidratați decât înainte de a consuma băutura respectivă. Așa putem înțelege mai bine efectele dezastruoase pe care le are cafeaua sau sucurile ce conțin cofeină, consumate dimineața pe stomacul gol. În loc să ne ajute să ne dinamizăm, ne ruinează încă de la început întreaga zi.

Surse: Carmen Gheorghe, Doris Oargă – Terapii de toamnă

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :