Hit enter after type your search item

Cum se cultivă garoafa turcească (garofițele) – Dianthus barbatus?

/
/
/
585 Views

turcească este o specie perenă cultivată ca bisanuală, deoarece după prima înflorire scade potențialul plantei de a forma flori. Înaltă de 30-50 cm, planta este bine ramificată. Tulpinile sunt drepte și destul de rigide. Frunzele de la bază sunt scurt pețiolate, de formă lanceolată, așezate în rozetă. Cele de pe tulpinile florale sunt mai mici și sesile. Florile foarte numeroase, în general de dimensiuni mici, sunt reunite în cime corimbiforme cu diametrul de 8-12 cm, ce se constituie în buchete deosebit de frumoase.

garoafa turcească sau garofițele
garoafa turcească sau garofițele

Petalele au marginea fin dințată și sunt colorate pe nuanțe de alb, roz, roșu, violet. Rar sunt unicolore. Cel mai adesea prezintă striuri sau pete așezate în cercuri concentrice. Varietățile și soiurile de garoafa turcească cultivate se deosebesc prin mărimea și culoarea florilor, înălțimea tijelor florale, perioada de înflorire. Garofițele înfloresc în lunile mai-iunie.

Garoafa turcească – unde se poate cultiva?

Garofițele sunt plante puțin pretențioase. Se pot cultiva pe orice tip de sol, dacă se asigură un loc însorit și o ușoară fertilizare.

garoafa turcească?

Plantele se produc din semințe. Garoafa turcească se seamănă cu un an înainte, în mai-iunie, pe brazde afară, în răsadniță sau în solariile rămase libere pe perioada de vară. Se are grijă să nu se întârzie semănatul, deoarece florile vor fi puține și de calitate inferioară sau nu vor apare deloc în anul următor. Răsadurile se repică după aproximativ 4-5 săptămâni de la semănare, în momentul când au 3-4 frunze. Locul de repicare poate fi pepiniera (brazde afară), răsadnița sau solariul.

Citește și: cum se cultivă garoafa de vară

Garoafa turcească se în teren în septembrie-octombrie, la distanțe de 25-30 cm. Este foarte important ca până la sosirea frigului plantele să fie bine prinse (înrădăcinate). La îngrijirea culturii de garoafă turcească se are în vedere udarea, menținerea solului afânat și curat de buruieni, fertilizarea în 2-3 etape cu îngrășăminte minerale (10-20 g/m²) sau organice (mraniță folosită cu mulci sau must de bălegar diluat cu 8-10 părți apă). Garoafa turcească se recoltează prin rupere sau tăiere în faza de deschidere aproape completă a inflorescenței.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :