Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă gălbenelele (Calendula)? Cum se îngrijește cultura?

/
/
153 Views

Gălbenelele sunt flori banale la noi, dar cu efect suprinzător atunci când este folosită ca floare. În plus, are o durată bună de păstrare în apă.

Gălbenelele – specii și soiuri

Gălbenelele au talia mică (20-40 cm înălțime). Este o floare pubescentă-glandulară, cu lăstari și groase, ce emană un miros caracteristic. Frunzele oblong-lanceolate, sesile, cu marginile ciliate au dispoziție alternă. Florile, tipice compozitelor, sunt așezate în capitule terminale. Culorile obișnuite sunt galben și portocaliu în tonuri foarte intense, cu deosebire primăvara și toamna, când căldura este moderată, iar umiditatea mai ridicată.

Unde se gălbenelele?

Gălbenelele sunt rustice, foarte puțin pretențioase. Gălbenelele cresc și înfloresc bine la temperaturi mai scăzute, specifice primăverii și toamnei. Gălbenelele preferă locuri luminoase și bine aerisite. Se pot cultiva pe orice tip de sol, cu un pH ridicat (7-7,5). Suportă salinitatea destul de bine.

Când și cum se înființează de gălbenele?

Gălbenelele se seamănă direct în teren, primăvara devreme, la distanțele de 20-30 cm, punându-se câte 2-3 la un loc. După răsărire este bine să se lase câte o singură plantă la cuib; iar cu cele smulse să se execute completarea eventualelor goluri. Semințele de gălbenele rezistă la frigul din cursul iernii, dacă sunt puțin acoperite cu pământ, planta autoînsămânțându-se de la an la an. Chiar răsadurile ieșite toamna, în urma scuturării semințelor, pot rezista afară în iernile blânde și, bineînțeles, în locurile mai puțin expuse frigului. De aceea, semănatul de gălbenele se poate face și toamna, când înflorirea va avea loc mult mai devreme în anul următor.

Soiuri de gălbenele pentru flori tăiate
Soiuri de gălbenele pentru flori tăiate

Gălbenelele se pot cultiva și prin răsad produs în răsadniță, în solarii ușor încălzite sau chiar reci. Este foarte important să nu se întârzie cu plantarea răsadului în grădină, pentru ca plantele să prindă din răcoarea primăverii în vederea unei mai bune creșteri și înfloriri.

Cum se îngrijește cultura de gălbenele?

Udarea, plivirea buruienilor și afânarea solului sunt singurele lucrări de îngrijire ce se acordă acestei flori. Înflorirea începe spre sfârșitul primăverii. Recoltarea florilor se face prin rupere sau tăiere, la deschiderea completă a inflorescenței.

gălbenelele în solarii?

Înființarea culturii de gălbenele se face fie prin semănare direct în sol (decada a III-a a lunii februarie), fie prin producere de și plantarea lor la începutul lunii martie. Distanțele de semănare/plantare sunt de 25×25 cm (5 rânduri pe brazdă). Între brazde se lasă o potecă lată de 50 cm. Semănatul de face în cuiburi, așezându-se câte 3-4 semințe la un cuib. Adâncimea de semănare este de circa 2 cm. Răsărirea la locul definitiv are loc după aproximativ 3 săptămâni, după care, prin rărire, se lasă 1-2 plante la cuib. Rezultate mai bune se obțin când se rezervă o singură plantă. Cu această ocazie se completează eventualele goluri.

Citește și: Tu știi cum se înmulțesc florile? Vezi aici cea mai simplă metodă

Lucrările de îngrijire a culturii de gălbenele necesare sunt: udarea cu regularitate, pentru menținerea solului permanent reavăn până la răsărire, după care frecvența este de 1-2 ori pe săptămână, în funcție de evoluția căldurii; plivirea buruienilor și afânarea solului; fertilizarea cu câte 10-20 g/m²  complexe, în 3-4 etape. Făinarea poate să apară pe măsura încălzirii timpului. Ea se combate cu sulf sau alte fungicide. Înflorirea începe în mai și durează până în iulie.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar