Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Fructe / Fructele Goji – sursă de energie și vitamine

Fructele Goji – sursă de energie și vitamine

/
/
/
58 Views

Ce este Goji?

Tinereţe fără bătrâneţe, sănătate, vitalitate şi poftă de viaţă – cu toţii ni le dorim. Goji, este ― fructul longevităţii” sau „superfructul”, cum i se spune deja în multe părţi ale lumii.

Fructul Goji (varietatea Lycium Barbarum) este o comoară a Tibetului, zona cunoscută mai mult datorită culmilor înalte din Himalaya şi a lui Dalai Lama. Goji face parte din tradiţia medicinală şi culinară a Orientului, statisticile demonstrând că acolo sunt cei mai mulţi oameni peste 100 de ani. De câţiva ani a ajuns însă şi la noi şi aduce azi beneficii de sănătate celor care doresc să-l încerce. Conţinutul bogat de vitamine, minerale, polizaharide, aminoacizi, uleiuri esenţiale şi alte elemente importante este un adevărat cadou de la natură pentru corpul uman.

Analizele de laborator arată că efectele consumului de goji depăşesc orice aşteptări. Prevenirea şi tratarea mai multor afecţiuni, întărirea sistemul imunitar, prevenirea îmbătrânirii organismului, ameliorarea unor boli dificile sunt printre cele mai importante efecte ale sale. Cunoscut ca şi tonifiant general al organismului, şi-a găsit locul nu doar în medicina poporului tibetan ci şi în tradiţia culinară orientală. Deşi consumul fructelor proaspete de goji este cel mai recomandat, ele pot fi foarte bine integrate în diverse reţete de mâncăruri şi băuturi.

Povestea Goji

Goji este cunoscut de peste 2000 de ani în Tibet şi folosit în medicina tradiţională datorită numeroaselor beneficii curative. Localnicii care consumă zilnic goji sub forme diferite – ca fructe uscate, suc, ceai sau ca ingrediente culinare – trăiesc mai mult, mai energic şi mai sănătos, chiar şi peste 100 de ani. Legendele vorbesc despre goji încă din anul 800 D.C., cea mai cunoscută relatând despre fântâna de lângă un tufiş cu fructe goji. Călugării tibetani care beau apă din această fântână au observat primii calităţile ei deosebite asupra organismului şi au înţeles că fructele goji care cădeau în apă îi dădeau aceste calităţi. O altă legendă vorbeşte despre un chinez numit Li Qing Yuen, care ar fi trăit 252 de ani consumând zilnic supă din fructe goji, practicând yoga taoistă şi făcând mişcare. Cu timpul vestea despre fructul miraculos s-a răspândit, au venit oameni din toată Asia şi au luat răsaduri pe care le-au plantat în satele lor. Încetul cu încetul planta s-a răspândit în Himalaya şi Asia, tot mai mulţi oameni au auzit şi încercat  fructul goji iar medicii au efectuat tot mai multe cercetări şi au scris cărti despre el.

Fructul Goji este cunoscut în America de-abia de la începutul acestui secol şi adoptat rapid de staruri precum Madonna, Elizabeth Hurley, Mischa Barton şi altii (―superfructul anului în 2007). Dacă nu aţi auzit până acum de goji, ne face plăcere să vi-l prezentăm ca pe o noutate miraculoasă de care majoritatea europenilor probabil nu au aflat încă.

Analizele moderne de laborator relevă date concrete despre compoziţia Fructului Goji

Conţinut de micronutrienţi:

 • 21 de minerale- fier, magneziu, potasiu, cupru, calciu, selenium, fosfor, germanium s.a.;
 • 18 aminoacizi care formeaza un bloc de proteine si contin 8 substante necesare vietii;
 • cantitati mari de vitamine- continut foarte mare de vitamina C, B1, B2, B6, precum si vitamina E-foarte rar intilnit in alimente;
 • 8 polizaharide (31% din greutatea fructului) şi 6 monozaharide;
 • 5 acizi graşi nesaturaţi (incluzând acizi esenţiali precum acizii linoleic şi alfa-linoleic);
 • fitosteroli;
 • o gama larga carotenoizi, cu efect antioxidant puternic, inclusiv betacarotena și zeaxatina;
 • numeroşi pigmenţi fenolici (fenoli).

Conţinut macronutritiv

 • carbohidraţi – 68%, proteine- 12%, lipide-10% şi fibre 10%. Valoare calorică totală: 370 (kCal)/100 g de fructe uscate.

Beneficiile Fructelor Goji

Principalele efecte terapeutice legendare, susţinute de numeroase cercetãri ştiinţifice, sunt:

 • Goji este menţionat încă din anul 475 în medicina tradiţională ca remediu pentru ficat, rinichi, ochi, inimă, ce îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, ajută vederea, întăreste muşchii şi sistemul osos.
 • Este puternic antioxidant, întăreşte inima şi sistemul imunitar, reduce efectele procesului de îmbătrânire.
 • Eficient în cure de slăbire şi combaterea celulitei. Fitosterolii au un rol important în menţinerea nivelului colesterolului la un nivel cât mai mic, inhibând absorbţia lui intestinală.
 • Conţinutul de germaniu creşte abilitatea corpului să producă g-interferon. Interferonul este un element important de care corpul are nevoie în lupta contra cancerului.
 • Stimulează producerea şi reproducerea celulelor sângelui precum şi regenerarea şi vindecarea mai rapidă a rănilor.
 • Este folosit de femei pentru tonifierea organismului după perioada ciclului menstrual, pentru combaterea greţurilor asociate cu primele 3 luni de sarcină şi pentru ameliorarea neplăcerilor legate de menopauză.
 • Stimulează nivelul energetic şi buna dispoziţie.
 • Ajută la îmbunătăţirea performanţei sexuale şi a fertilităţii – conform unei vorbe străvechi din Tibet călătorul care ştie că nu va ajunge curând acasă nu trebuie să consume goji!
 • Este o sursă naturală de energie pentru corpul uman şi pe termen lung ajută lacreşterea longevităţii.

Ce spune lumea despre Goji

Mulţi oameni din întreaga lume au avut până acum ocazia să se convingă de efectele consumului de goji. Însăşi vârsta înaintată a tibetanilor este o mărturie, iar o carte de medicină din timpul Dinastiei Ming (1368 – 1644 D.C.) declară: „consumul zilnic de goji reglează fluxul energiei vitale, întăreşte psihicul şi asigură longevitate”. Testat deja în America, fructul goji trezeşte reacţii entuziaste din partea starurilor de la Hollywood, dar şi a consumatorilor obişnuiţi. Iată doar câteva titluri şi mărturii: „Celebrităţile aduc slavă fructului goji.”  „Cel mai nou superfruct care a luat Hollywood-ul pe sus ca o furtună este fructul goji himalayan. „Legendele tibetane şi chinezeşti vorbesc de oameni care trăiau un secol la fel de frumoşi şi sănătoşi ca în tinereţe, datorită fructului Lycium (goji).”

Goji în bucătărie

Fructele goji se cultivă de sute de ani şi cresc pe tufişuri de aproximativ 2 metri înălţime. Recoltarea se face în perioada iulieoctombrie, prin scuturarea tufişurilor- nu se ating cu mâna pentru a nu-şi pierde culoarea. Fructele goji se pot mânca proaspete sau uscate, în amestecuri, preparate şi băuturi (suc sau ceai). Sucul de goji obţinut prin extragere la rece este alternativa sănătoasă la fierberea fructelor în ceai, deoarece conservă maximul de proprietăţi benefice.

Consumul zilnic recomandat este de cca.10-30 g, dar se poate consuma oricât fără efecte negative. Reduce nivelul glicemiei şi al colesterolului şi protejează sănătatea stomacului. Efectele folosirii acestui fruct se simt cel mai bine prin consum proaspăt sau uscat, fără prelucrarea termică aferentă gătitului. Se spune că un pumn de fructe consumat dimineaţa asigurã o bunã dispoziţie pentru restul zilei.

Pentru diversificare, goji se poate adăuga în iaurtul cu cereale. O altă reţetă sănătoasă este salata de goji cu felii de mere, nuci, seminţe de pin şi de floarea –soarelui, alături de alte fructe preferate. Această compoziţie poate fi trecută prin blender şi pasta rezultată se poate transforma –prin congelare- într-o îngheţată delicioasă. Este recomandată folosirea fructelor goji de către femei, mai ales pentru evitarea greţurilor în primele 3 luni de sarcină şi pentru diminuarea efectelor menopauzei. Femeile din China consumă supa de gaină preparată cu legume şi fructe uscate de goji după fiecare perioadă de menstruaţie. Se pare că această reţetă face minuni pentru menţinerea unui aspect frumos şi tânăr. Fructele proaspete sau uscate se pot adăuga în compoziţia diverselor preparate culinare, în funcţie de gusturi şi de imaginaţie. Este important de reţinut că ele nu fac minuni prin simplul consum, ci alături de un stil de viaţă adecvat, ce include o dietă cu multe crudităţi, apă şi aer curate, precum şi mişcare frecventă.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!