Hit enter after type your search item

Cum se filtrează distilatul? Unde se depozitează țuica și rachiurile naturale?

/
/
/
1683 Views

Rachiul natural este un produs excepțional. Diverse reacții chimice iau loc în mod constant, aducând beneficii, dar și cau­zând probleme. Orice rachier știe că distilatul se poate tul­bura. Pe de altă parte, bineînțeles că toți vrem un rachiu limpede. Tulburarea se înlătură foarte ușor prin filtrare. Însă odată cu substanțele res­ponsabile cu murdărirea distilatului rămân în filtru și arome bune – cu alte cuvinte, se reduce cali­tatea băuturii. Prin filtrare se obține un rachiu care poate să suporte orice – frig, căldură, lumină – fără să se tulbure. Mai are însă aceeași calitate ca înainte de filtrare? Pe de-o parte trebuie să faceți totul pentru a obține rachiu impecabil – începând cu grija la sortatul fructelor, prepararea borhotului, fermentație, distilarea, filtrarea și, bineînțeles, grijă la locul unde se depozitează rachiul.  Dacă nu faceți greșeli și distilați foarte îngrijit pu­teți obține rachiu limpede și fără filtrare.

Unde se depozitează țuica și rachiurile naturale?

Un rachiu adevărat nu se bagă în fri­gider. Se recomandă o precizare mică pe sticlă – A nu se ţine la frigider, se poate tulbura sau Acesta este un produs de calitate care trebuie ținut și consu­mat la temperatura camerei. Distilatele cu mai puțin de 45%vol. se tulbură frecvent. Se emană substanțe (ulei de fuzil, esteri, terpene, calciu și magneziu din apa de cupajare proastă) solubile doar în soluție con­centrată de alcool. Acestea pot fi îndepărtate printr-o filtrare simplă.

Cât de rece trebuie să fie distilatul înainte de filtrare?

Nu pierdeți niciodată din vedere faptul că odată cu sub­stanțele nedorite eliminați și arome. Rachierii care vând direct la client îi pot explica acestuia care este temperatura corectă de depozitare (rachiul se depozitează la temperatura camerei). În acest caz, răcirea cu 8-10° C înainte de filtrare este suficientă. Țineți distilatul 10-14 zile la această temperatură, apoi filtrați-l. Dacă nu puteți schimba temperatura la care îl țineți, răciți- până la 0 sau -5°C. Țineți-l, din nou, 1-2 săptămâni la temperatura dorită și filtrați-l. Se recomandă diluarea pe etape (de exemplu, cu 10% o dată la 3 zile). Astfel particulele formate vor fi mari și se vor îndepărta ușor prin filtrare.

Filtre pentru filtrarea selectivă

Există straturi de fil­trare selectivă – se filtrează numai anumite elemente. Astfel se elimină substanțele care tulbură rachiul (de exemplu, esterii acizilor grași), dar nu și cele aro­mate. Cu aceste straturi filtrante speciale puteți filtra și la 5-15° C. Aduceți distilatul pe la 42%vol. Dacă nu se tulbură, băgați o probă la congelator. Dacă aceasta se tul­bură, filtrați rachiul limpede cu stratul filtrant corespunzător. Astfel veți îndepărta particulele care l-ar putea tulbura. După filtrare faceți din nou testul congelatorului. Există diverse posibilități de filtrare, în funcție de cantitatea de rachiu de care dispuneți. Țineți cont și de preț.

Instalații de filtrare

Pâlnia de filtrare

Cel mai simplu dispozitiv este pâlnia cu filtru cutat. Se fo­losește pentru cantitățile mici de distilat. Damigeana se poziționează astfel încât capătul de jos al furtunului de evacuare, tăiat oblic, să ajungă deasupra pâlniei, puțin mai jos de marginea de sus a acesteia, în interiorul filtrului. La începutul filtră­rii damigeana trebuie să fie umplută integral și închisă perfect etanș cu dop de cauciuc. Astfel pe furtun va curge exact atât lichid cât se filtrează. Imediat ce nivelul lichidului a atins gura furtunului, curgerea se oprește. Funcționează bine și sub 0° C.

Filtru lumânare

Filtrul lumânare este făcut din plastic presat cu diverși aditivi. Este de unică folosință.

Filtrul stratificat

Filtrele stratificate sunt plăci rotunde sau pătrate. Sunt fă­cute din diverse materiale, cum ar fi celuloza, kiselgurul, ră­șina sintetică sau perlita. Existența diverselor variante cu mărimi de pori diferite face posibilă filtrarea impurităților de toate dimensiunile. Mai nou au apărut filtre rotunde la preț extrem de conve­nabil, cu diametru de 220 mm. Acestea pot funcționa fără pompă, doar cu energia căderii (1-1,5 m). Se pot folosi pentru cantități mai mici sau mai mari (sute de litri).

Evacuarea filtrului trebuie să se gă­sească puțin mai sus decât acesta, pen­tru ca să apară o anumită retenție la filtru. Astfel vă asigurați că ambele plăci ale filtrului sunt acoperite inte­gral. Pentru a plasa evacuarea mai sus decât filtrul, ridicați furtunul de eva­cuare sau puneți filtrul oblic sau ver­tical. După desfacerea ambalajului fil­trului treceți mai întâi apă prin el timp de 5-10 minute, până când nu i se mai schimbă gustul. Este important să montați corect plăcile de filtrare – sensul de curgere trebuie să fie de la filtrul cu pori mari la cel cu pori mici.

Turnarea rachiului în sticlă. Unde se depozitează sticlele cu rachiu?

La turnarea în sticle rachiul trebuie să aibă 20° C. Se dilată la cald și se contractă la rece. 20° C este temperatura la care se mă­soară conținutul de alcool, și can­titatea îmbuteliată. Cea mai simplă metodă este să puneți sus vasul cu rachiu și să îl conduceți în sticle cu ajutorul unui furtun și unor cleme. Puteți folosi și un aparat de umplere – acesta poate umple, transvaza și alimenta filtrul. Vă ajută să turnați aceeași cantitate în toate sticlele. Pentru rachierii artizanali, va fi mai mult decât suficient.

Poate te interesează și cum se face distilarea borhoturilor de fructe pentru obținerea rachiurilor naturale

Unde se depozitează sticlele cu țuică sau cu rachiu?

Distilatul trebuie ținut măcar câteva săptămâni, la loc cald și ferit de lumină. Alcoolul și apa tre­buie să se contopească. Un rachiu ținut bine are gust armonios, blând. Cele iuți, care te ard pe limbă și pe gât nu sunt de calitate. După cupaj puteți ține ra­chiul în sticle sau în vase mai mari. La turnarea în sticle țineți cont de faptul că alcoolul se dilată puternic la cald și poate sparge sticla. Dacă aveți suficient stoc, puteți depozita la rece – în acest caz însă maturația va dura mai mult. Pentru rachiul de scorușe depozitarea timp de câteva săp­tămâni la 20-25° C are efecte benefice. Această temperatură îl va ajuta să capete curând o aromă desăvârșită.

­

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :