Hit enter after type your search item

Fierberea cârnaților. Cât timp se fierb mezelurile și alte preparate?

/
/
/
1136 Views

După ce sunt umpluți sau dacă ies de la caldă, cârnații vor fi fierți. Fierberea cârnaților se face într-un cazan. În gospodărie, această sarcină este preluată de oala de fiert. Cea mai bună ar fi – așa cum am specificat – o oală de fiert electrică cu termostat, pentru a asigura temperaturi constante. Pe de o parte, acest lucru este important pentru a evita plesnirea cârnaților, iar pe de altă parte, pentru ca aceștia să fie fierți și la interior, deoarece în caz contrar se alterează ulterior.

În cazul ideal, cârnații ar trebui fierți doar cu termometru. Dacă temperatura este totuși prea scăzută, trebuie prelungit timpul de fierbere. Dacă din greșeală temperatura devine prea ridicată, trebuie să reacționați imediat. De exemplu, puteți lua oala de pe foc sau, în cazul oalei electrice, puteți opri termostatul. În cazuri extreme, turnați imediat apă rece în oală, pentru ca temperatura să scadă rapid.

Avantaje și dezavantaje ale termometrului pentru

De obicei, în rețetele de , sunt indicați timpii de fierbere, care se vor lua în considerare doar ca valori orientative. În măcelăriile moderne, cârnații se fierb în funcție de temperatura internă. Fierberea cârnaților se face la o controlată. Pentru asta trebuie să ne ajutăm de un termometru. Cu termometrul se împunge până în miezul cârnatului, în locul în care acesta e cel mai gros, măsurând astfel temperatura. Valorile orientative pentru temperatura internă sunt, în cazul cârnaților fierți, în jur de 75° C, iar în cazul mezelurilor fierte în jur de 70° C. Acesta este un sistem foarte sigur; dacă sunteți începător, ar trebui să-l folosiți neapărat.

În cazul cârnaților fierți, există doar un singur dezavantaj: termometrul pentru carne are un ac relativ gros. În momentul verificării, pasta nu este răcită, fiind încă lichidă. Prin împunsătură iese multă zeamă, ce conține și multe arome, care vor lipsi din produsul final. În afară de aceasta, cârnatul ajunge ușor să aibă o consistență uscată, sfărâmicioasă, în limbajul de specialitate, se spune despre un astfel de cârnat că este ca rumegușul. Același lucru se întâmplă și dacă plesnește un cârnat. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să aveți mare grijă la umplere, să nu ajungă aer în membrană.

La fierbere se observă plutirea cârnatului. Aerul se poate scoate împungând cu un ac membrana în locul respectiv, procedeu care se numește stufuire. Dar și în acest caz se întâmplă ceea ce am amintit mai sus: odată cu aerul, iese și zeamă. 

Sfaturi la fierberea cârnaților

se fierb în apă curată, la temperatura indicată. Temperatura apei pentru fierberea mezelurilor fierte și a lebărvurștului delicatesă este în jur de 75-78°C, iar pentru cârnații fierți în jur de 80-82° C. Cârnații trebuie să fie fierți în supa de carne în care a fiert pentru cârnați. Astfel rezultă așa-numita „supă de porc”, care este foarte agreată ulterior ca supă cu tăiței. Pentru aceasta, cârnații nu trebuie spălați înainte de a-i pune în această supă. Adeseori se clătește chiar și castronul de carne cu această supă. Supa devine astfel deosebit de concentrată.

Important este însă ca, înainte de a pune cârnații în oală, să degresați supa. Grăsimea o puneți deoparte și, după fierberea cârnaților, o puteți adăuga înapoi în supă. Înlăturarea grăsimii este importantă, deoarece grăsimea care plutește la suprafața supei este mai fierbinte decât apa, acest lucru ducând adeseori la plesnirea cârnaților.

Este de recomandat să confecționați un grătar care să aibă mărimea oalei de fiert. Așezați acest grătar peste cârnați în timpul fiertului, pentru a-i menține complet sub apă cât timp fierb. Acest lucru este extrem de important pentru mezelurile fierte. Acest așa-numit plutitor trebuie pus pe cârnați și la răcirea în apă rece a mezelurilor fierte. În afară de aceasta, cârnații trebuie întorși cu grijă în timpul fierberii cu o lingură de lemn, pentru a se fierbe pe toate părțile. Dacă fierbeți o cantitate mai mare de cârnați, temperatura apei în momentul în care introduceți cârnații trebuie să fie ceva mai mare decât am menționat, deoarece temperatura scade datorită cârnaților relativ reci. Dacă temperatura ajunge totuși sub temperatura de fierbere indicată, trebuie neapărat prelungit timpul de fierbere.

Fierberea cârnaților – cât timp se fierb cârnații?

Deoarece cârnații nu trebuie împunși neapărat cu termometrul pentru carne, iar timpii de fierbere variază în funcție de grosimea cârnaților, acești timpi trebuie considerați ca valori orientative, care nu pot fi garantate. În cazul membranelor artificiale, controlul este încă relativ simplu, deoarece acestea au întotdeauna aceeași grosime, dar în cazul fundului și al colonu­lui grosimea poate varia foarte mult. Cârnații nu trebuie fierți un timp exagerat, dar tot este mai bine să îi fierbeți ceva mai mult, decât să riscați să nu fie „pătrunși”.

În cazul mezelurilor fierte, se calculează pentru fiecare centimetru aproximativ 10 minute, ceea ce înseamnă că pentru o membrană de 60 mm ar fi cam o oră. Timpul de fierbere ar trebui însă prelungit pentru o membrană de 90 mm. În acest caz ar fi indicate cam două ore. Stomacul și apendicele au nevoie de aproximativ trei până la patru ore, ținând cont de faptul că sângeretele și toba roșie au nevoie de mai mult timp pentru tratamentul termic decât carnații albi. Valorile orientative pentru diversele soiuri de cârnați și diferitele tipuri de membrane le găsiți în tabelul de mai jos.

Timpul de fierbere pentru cârnați
Timpul de fierbere pentru cârnați

Ce facem după fierberea cârnaților?

După fierberea cârnaților, aceștia se scot cel mai bine din oala de fiert cu o strecurătoare. Aici trebuie să aveți grijă mai ales la membranele naturale, pentru ca acestea să nu plesnească. Nu este permis sub nicio formă să îndoiți membranele naturale. Cârnații fierți în membrane naturale sunt foarte alunecoși, scăpând ușor din mână. Din acest motiv, sunt mai întâi scufundați în apă caldă, pentru a clăti grăsimea de pe ei. Apoi, cârnații sunt așezați pe o masă până se răcesc complet.

În timpul răcirii se întorc de mai multe ori, pentru ca pasta pentru cârnați să nu se depună. Pe timp de vară sau într-o încăpere călduroasă trebuie să aveți grijă, deoarece este posibil să se răcească cârnații prea încet și se pot acri foarte ușor. Într-un astfel de caz, ar trebui să puneți cârnații la frigider sau să îi treceți sub un jet de apă rece.

Mezelurile fierte și cârnații fierți în membrane artificiale se răcesc mai întâi în apă călduță și apoi în apă rece. Apa trebuie schimbată până ce nu se mai încălzește, în tot acest timp, pe cârnați se pune un plutitor. În cazul lebărvurştului delicatesă, se poate întâmpla ca grăsimea să se separe. În acest caz, este indicat să masați membranele artificiale cu degetul mare și cu arătătorul în timpul procesului de răcire, pentru a emulsiona bine pasta. În cazul membranelor umplute cu mezeluri fierte, după răcirea completă grăsimea este încă o dată clătită cu apă fierbinte. Apoi, cârnații sunt șterși cu o cârpă umedă. Această operație este valabilă pentru toate tipurile de membrane.

Citește și: Cum se afumă carnea?

După ce cârnații s-au răcit, aceștia sunt agățați într-o încăpere răcoroasă. Mezelurile fierte în membrană artificială se atârnă de obicei de cârlige pentru carne. Același lucru este valabil pentru cârnăciori, care sunt atârnați de un șirag de cârlige. Crenvurștii se atârnă în perechi pe stinghii. La aceștia trebuie să aveți grijă să nu-i rupeți. Cârnații care urmează să fie afumați se atârnă imediat pe stinghii pentru afumat, astfel încât să nu se atingă. Aici trebuie să aveți o grijă deosebită la cârnații în membrane naturale. Dacă nu sunt complet răciți, capetele se rup cu ușurință. Acest lucru este valabil mai ales pentru cârnații mai mari.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :