Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Fetica. Cum se cultivă și când se recoltează fetica?

/
/
818 Views

mai este cunoscută și sub denumirea de salata de câmp sau salata mielului. se pentru frunzele sale, care se consumă sub formă de salată simplă sau în amestec cu sfecla roșie.

Fetica – descriere

Fetica este o plantă erbacee, anuală, de talie mică (10 – 20 cm), cu frunze sesile și alungite, de culoare verde – cenușie, cu nervuri pronunțate, care cresc în rozete mari. Tulpina este bifurcată, scurtă și poartă flori mici de culoare albă-albăstruie, adunate în extremitatea ramificațiilor.

Fructul este gălbui, indehiscent, format din trei camere, din care două rămân goale și numai într-una se găsește o singură sămânță. Într-un gram intră 1000 – 1100 semințe. Facultatea germinativă, este de 70 – 80% și se păstrează 3-4 ani. Fetica este o plantă mai puțin pretențioasă față de sol, comportându-se bine în solurile lutoase și luto-nisipoase.

Cum se cultivă fetica?

Cultura de fetica se înființează obligatoriu pe straturi cu lățimea la coronament de 0,94 m. Se însămânțează primăvara devreme, la distanța de 12,5 cm între rânduri, folosind 6-7 kg de sămânța la hectar. Producția de fetică se poate eșalona prin însămânțări repetate, la 15 – 20 de zile. Cultura nu se prășește, dar se întreține curată de buruieni prin plivit. Se aplică fertilizarea fazială cu azot (50 kg la hectar).

Datorită sistemului radicular fasciculat și superficial, se irigă prin aspersiune cu norme mici de apă (150 – 170 m cubi la hectar). Prima recoltă de frunze se obține după aproximativ 80 de zile de la însămânțare. Dacă se aplică o fertilizare chimică după fiecare recoltare, se obțin 5 – 7 tone de frunze la hectar. Sortarea, păstrarea și valorificarea producției se fac ca la ștevie.

Fetica - Schema de înființare a culturii
Fetica – Schema de înființare a culturii

CUM SE CULTIVĂ și CUM SE RECOLTEAZĂ LOBODA?

Cum se obțin semințele de fetica?

Pentru producerea semințelor se delimitează o parcelă corespunzătoare, la care nu se recoltează frunzele. La apariția tijelor florale se fertilizează cultura cu 150 – 200 kg la hectar îngrășământ și se asigură în restul perioadei de vegetație 1-2 irigări cu 200 – 250 m cubi la hectar. Recoltarea semințelor se face la începutul lunii august, când se pot obține 80 – 100 kg semințe la hectar.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar