Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă fasolea? Când se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
306 Views

Fasolea de grădină se cultivă pentru păstăile tinere, înainte de formarea semințelor, care se folosesc la pregătirea unor mâncăruri și în industria conservelor. După unele cercetări, păstăile de culoare verde au o valoare mai ridicată în principii nutritivi decât cele galbene. Pentru o alimentație echilibrată se consideră necesar un consum anual de 11 kg păstăi/om adult, din care 6 kg conserve.

Păstăile verzi de fasole au proprietăți terapeutice. Sucul simplu sau în amestec cu cel de se recomandă în alimentația diabeticilor, iar supa de păstăi are efect asupra funcționării normale a pancreasului. Pe suprafețe mari, în exploatații specializate, eficiența economică a culturii de fasole pentru păstăi este ridicată, deoarece tehnologia este mecani­zată în proporție de 85,2% incluzând recoltarea cu combina. Astfel, la cultura timpurie, luând în calcul o producție de 5 t/ha, consumul de muncă este de 95 ore om/ha, iar productivitatea muncii de 19 ore om/tonă. În fer­mele mici unde recoltarea se face manual, eșalonat și la cultura fasolei ur­cătoare, eficiența economică se reduce considerabil.

Fasolea – cerințele față de lumină, căldură, umiditate și soluri

Fiind o plantă originară din zone calde, fasolea este pretențioasă față de căldură. Temperatura minimă de germinare a semințelor este de 15°C, când răsărirea are loc în 12-14 zile. Temperatura optimă este de 20-27°C, când răsărirea are loc în 4-8 zile. În perioada de vegetație, temperatura optimă este de 20-25°C, minima de 10-12°C, iar maxima de 30-35°C. La valori de temperatură sub 10°C, creşterea încetează, iar la – 0,5°C plantele pier.

Față de lumină, cerințele sunt moderate, solicitând însă o intensitate luminoasă ridicată toată perioada de vegetație. Fasolea este o plantă de zi scurtă. În condiții de zi lungă au loc creșteri vegetative puternice în detri­mentul fructificării. Pretențiile față de umiditate sunt moderate, cu excepția perioadei de în­florit și de legare a păstăilor, când o umiditate ridicată favorizează aceste procese. Insuficiența apei în sol încetinește procesul de înflorire, în timp ce insuficiența umidității mai ridicate în aer conduce la avortarea unui număr mare de flori. Fazele critice pentru apă sunt la germinarea semințelor, la înflorire și la legarea păstăilor. Cultivarele de fasole urcătoare au cerințe mai ridicate față de umiditate decât cele pitice. De aceea, cultura acestora dă bune rezultate în zonele de deal din Transilvania și Moldova.

Solurile corespunzătoare pentru cultura fasolei sunt cele profunde, bogate în humus, bine însorite, ferite de curenți reci, cu reacție neutră spre alcalină pH = 6,5-7,5. Având o perioadă scurtă de vegetație extrage din sol cantități mici de substanțe nutritive. De aceea, acestea trebuie să se găsească în formă ușor asimilabilă. Fasolea păstăi reacționează bine la fertilizările cu fosfor și potasiu. Pe solurile sărace se recomandă aplicarea îngrășămintelor cu azot în primele faze de vegetație, la înflorit și în perioada legării păstăilor. Aplicarea acestora conduce la sporuri de producție și îmbunătățește calitatea acesteia.

Cum se cultivă fasolea în câmp?

Cultura de fasole în ogor propriu se amplasează după legume fertilizate cu gu­noi de grajd, ca tomate, ardei, vinete, țelină. În succesiune, cultura poate urma după salată, spanac, ceapă verde, timpurii, varză timpurie.

Pregătirea terenului pentru cultura de fasole

Pregătirea terenului pentru cultura în ogor propriu începe din toamnă, când se aplică 75 kg s.a./ha pentaoxid de fosfor și 75 kg s.a./ha oxid de potasiu, încorporate prin efectuarea unei arături adânci la 28-32 cm. Primăvara, odată cu pregătirea patului germinativ, se aplică 35-50 kg s.a./ha azot. Pentru cultura succesivă se execută o arătură superficială la 12-15 cm, apoi pregătirea patului germinativ se face ca și pentru cultura în ogor propriu.

Erbicidarea culturii se efectuează pentru combaterea buruienilor la culturile efectuate pe suprafețe mai mari, folosind produse specifice indicate de Codexul produselor fitosanitare (Eptam 6 E – 4-6 L/ha, Pivot 100 LC – 0,8 L/ha, Dual 500 Ec – 3-5 L/ha; Digermin 24 Ec – 3-5 L/ha, Treflan 24 EC – 3-5 L/ha și altele). Înainte de semănat, cu 2-3 zile, sămânța de fasole de grădină se tratează împotriva unor boli și ciuperci din sol utilizând Dithane cupromix – 4 g/kg, Tiramet 60 PTS – 4 g/kg, Vitavax 200 – 3 g/kg, Tiuram 75 PU – 4 g/kg.

Când se seamănă fasolea?

Fasolea se seamănă când în sol sunt temperaturi de 14-16°C, frecvent în perioada 15-20 aprilie în zonele de câmpie și 20 aprilie -10 mai în zonele colinare. Pentru cultura succesivă, se­mănatul se face în perioada 10 iunie -1 iulie în zonele colinare și 10-20 iulie în zonele de câmpie.

Cultivarele pitice se seamănă în rânduri distanțate la 40 cm și la 4-5 cm distanță între plante pe rând, iar cele urcătoare, se seamănă în cuiburi (2-3 semințe la cuib), la 90 cm între rândurile de cuiburi și 40-50 cm între cuiburi pe rând. Desimea ce se realizează este de 550-600 mii plante/ha la culturile de fasole pitice și 20-30 mii plante/ha la culturile de fasole urcătoare. Adâncimea de semănat este de 3-4 cm. Se utilizează pentru semănat o cantitate de sămânță de 100-140 kg/ha la cultivarele oloage și 60-80 kg/ha la cele urcătoare.

Cum se întreține cultura de fasole?

Se aplică 2-3 prașile mecanice pentru distrugerea buruienilor și a crustei. Ultima prașilă se aplică înainte de înflorit și legarea păstăilor. Erbicidarea se face preemergent cu Galex 500 EC 5-7 L/ha și postemergent, cu Flex 1-1,25 1/ha. Pentru asigurarea răsăririi uniforme, la culturile succesive se recomandă aplicarea unei udări cu o normă de 300 m³/ha. La fasolea urcătoare se face răritul plantelor pe rând, lăsând la cuib câte 2-3 plante.

Fertilizarea fazială se aplică la începutul înfloririi, administrând 25 kg s.a./ha N; 50 kg s.a./ha pentaoxid de fosfor și 30 kg s.a./ha oxid de potasiu. În zonele secetoase se aplică prin aspersiune 3-4 udări, cu norme de 300-400 m³/ha, în perioada de înflorit-legatul păstăilor. Se recomandă ca udările să se facă seara sau dimineața pentru a nu provoca arsuri plantelor. Cultivarele de fasole urcătoare necesită susținerea plantelor. Pe supra­fețe mici, acestea se arăcesc, folosind araci de 2-2,5 m. Pe suprafețe mari, fasolea se palisează pe spalier înalt, format din araci distanțați la 4-5 m și o sârmă fixată la partea superioară a acestora.

Prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor sunt lucrări foarte importante, deoarece pierderi mari de producție și deprecierea calitativă a pro­ducției sunt produse de atacul unor agenți patogeni și dăunători. Dintre agenții patogeni se semnalează: mozaicul comun (Phaseolus virus 1); mozaicul galben (Phaseolus virus 2); arsura bacteriană (Xanthomonas phaseoli); antracnoza (Colletotrichum lindemuthianum), rugina fa­solei (Uromices appendiculatus); putregaiul cenușiu (Sclerotinia sclerotiorum). Pagube importante produce dăunătorul Aphisfabae (păduchele negru al sfeclei), care colonizează frunzele, lăstarii, florile și păstăile, înțe­pând ți sugând seva din țesuturi.

Când se recoltează fasolea?

Fasolea pentru consumul curent se recoltează manual, la 2-3 zile, pe măsură ce se formează păstăile. Pentru industrializare, recoltarea se face mecanizat cu mașina MF-3 sau FZB, după 45-65 zile de la răsărit la cultivarele pitice și 75-85 zile la cele urcătoare. Recoltarea mecanizată se execută când 70-80 % din păstăile de pe plante au ajuns la maturitatea tehnică. Fasolea se recoltează dimineața sau scara, deoarece păstăile se deshidratează ușor. Producțiile de păstăi ce se obțin simt de 6-8 t/ha la fasolea pitică cultivată în ogor, de 12-15 t/ha la fasolea urcătoare şi de 4-5 t/ha la cultura succesivă.

Cum se păstrează fasolea?

Păstrarea păstăilor de fasole o perioadă de 12-14 zile se poate face la o temperatură de 7-10°C și o umiditate relativă a aerului de 85-90 %.

Cum se cultivă fasolea în sere?

Cultura fasolei de grădină în sere se practică mai mult în serele înmulțitor, după răsaduri. Înființarea culturii se face prin sau prin semănat direct. Producerea răsadurilor se realizează prin semănatul direct în ghivece sau cuburi nutritive a două semințe, la adâncimea de 2 cm. Pentru producerea răsadului necesar plantării unui hectar de cultură comercială este necesară o cantitate de 30-40 kg sămânță. Pentru ciclul I, semănatul se face în ultima decadă a lunii ianuarie. Pentru ciclul 2, în ultima decadă a lunii august.

Udările aplicate după semănat, se fac cu apă călduță la 20-22°C. De asemenea, se menține o temperatură în substrat de 22-24°C. După răsărirea plantelor, se dirijează factorii de vegetație menținând temperatura din sol și aer la 20-22°C ziua și 16-17°C noaptea, iar umiditatea relativă a aerului la 70-75 %. Vârsta optimă a răsadului la plantare este de 18-25 de zile.

Cum se înființează cultura de fasole în sere?

Înființarea culturii de fasole se realizează prin plantarea manuală, a două plante la cuib. Răsadurile scoase din ghivece se cu holurile de pământ în rigolă, după care aceasta se completează cu pământ, fără să se taseze. După plantare, se udă prin aspersiune, pentru tasarea pă­mântului în jurul plantelor.

Citește și: Cum se cultivă dovleacul

Pe o travee se plantează două benzi, de câte două rânduri, după schema: 40+30+180+30+40 cm, iar între cuiburi pe rând se lasă 25 cm. Desimea ce se realizează este de 60 mii plante/ha. Înființarea culturii prin semănat direct se face după aceeași schemă ca și plantarea de răsaduri, folosind 30-40 kg sămânță/ha. Intervalul dintre benzi se poate cultiva cu ardei iute, plantat la distanță de 40 cm față de rândurile de fasole și la 50 cm pe lungimea rândului.

Cum se întreține cultura de fasole în sere?

Lucrările de întreținere constau în efectuarea de: prașile manuale ori de câte ori este nevoie; palisarea plantelor la o săptămână de la plantare; cârnitul plantelor când au 50-60 cm, și la 100-150 cm; menținerea unor temperaturi de 18-20°C în sol și aer pentru a favoriza polenizarea normală a florilor și formarea păstăilor; aplicarea a 2-3 udări zilnice prin asper­siune timp de 1-2 minute; combaterea bolilor și dăunătorilor specifici.

Când se recoltează fasolea cultivară în sere?

Recoltarea se face manual, la ciclul I după 60-70 zile de la răsărit, iar la ciclul 13 după 50-60 zile. Producția ce se obține este de 15-20 t/ha.

Cultura fasolei păstai în solarii și tunele joase

Cultura fasolei păstăi în solarii și tunele joase se practică în ciclul 1  și ciclul 2, având o tehnologie generală asemănătoare altor plante legumicole cultivate în aceste spații. În ciclul I, semănatul se face în perioada 1-5 aprilie (când temperatura solului la adâncimea de 5 cm, se menține constantă la 10-12°C), iar în ciclul II, în perioada 10-25 iulie.

În solar se folosesc de obicei soiuri de fasole urcătoare, care asigură producții mai mari și eșalonate pe o perioadă mai lungă de timp, compara­tiv cu cele oloage. Înființarea culturilor se face prin plantare de răsad (în vârstă de 25-30 de zile), sau prin semănat direct, în cuiburi, la distanțe de 70-80 cm între rânduri și 50 cm între cuiburi pe rând, utilizând o cantitate de sămânță de 25-30 kg/ha. În tunde joase, semănatul se face pe teren nemodelat, folosind cultivare oloage. Distanța între rânduri este de 60 cm, iar între cuiburi pe rând de 40 cm. Perioada de semănat este 1-5 aprilie la ciclul I și 10-25 iulie la ciclul 2.

Cum se întreține cultura de fasole în solarii?

Lucrările de întreținere sunt asemănătoare culturilor din câmp, acor­dând o atenție mărită aerisirilor. Recoltarea păstăilor se face manual la maturitatea de consum. Se obțin producții de 20-25 t/ha la cultivarele urcătoare și 7-9 t/ha la cele pitice. Producerea semințelor de fasole se realizează după o tehnologie ase­mănătoare culturilor de consum în ogor propriu, asigurând un spațiu de izolare între cultivare de 200-300 m.

Toamna, odată cu pregătirea terenului, se face fertilizarea de bază cu 50-75 kg s.a./ha pentaoxid de fosfor și 50-75 kg s.a./ha oxid de potasiu. Îngrășămintele minerale se încorporează prin efectuarea arăturii adânci la 28-32 cm. Primăvara, concomitent cu pregătirea patului germinativ se aplică 35- 45 kg s.a./ha azot. Aplicarea erbicidelor se face înainte de semănat pre și postemergent. Pentru a reduce efectul negativ al temperaturilor ridicate din vară, cultura se amplasează în culise de porumb zaharat. În zonele sudice și în anii secetoși se recomandă aplicarea a 3-4 udări cu norme de 300 m³/ha. Fazele critice pentru apă sunt: creșterea intensă a plantelor, înflorit, creșterea păstăilor, formarea și maturarea bobului în păstaie.

Purificarea biologică se face în faza de cotiledoane pentru a elimina plantele bolnave de bacterioză, la înflorit și la maturitatea fiziologică a pri­melor păstăi. La înflorit, eliminarea plantelor se face după: volubilitate, pre­cocitate, culoarea frunzelor și culoarea florilor. La maturitatea fiziologică a păstăilor eliminarea plantelor se face după tipul păstăii și culoarea acesteia. Recoltarea se face la maturitatea fiziologică, cu combinele din dotare, reglate pentru a nu sparge boabele. Fasolea se recoltează dimi­neața pe rouă, pentru evitarea pierderilor prin scuturare. Producția de semințe este de 600-800 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar