Hit enter after type your search item

Falsificarea laptelui. Metode de falsificare a laptelui

Falsificarea laptelui prin adaos de colostru

Falsificarea laptelui prin înlocuirea grăsimii laptelui cu grăsimi străine

Determinarea clorurilor din lapte

Determinarea reziduurilor de antibiotice din lapte

Falsificarea laptelui prin adaos de substanțe conservare

Falsificarea laptelui prin diluare cu apă

de vacă prin adaos de de bivoliță

Falsificarea laptelui de vacă prin adaos de are loc pentru ridicarea conținutului de grăsime pentru ca să fie valorificat ca care este mai scump. Depistarea falsificării laptelui de vacă prin adaos de lapte de bivoliță se poate face prin:

  • determinarea conținutului de grăsime care trebuie să fie de minim 5,1% (o creștere de la 3,2% la laptele de vacă de vară până la minimum 5,1% la laptele de bivoliță);
  • determinarea dimensiunilor globulelor de grăsime care, la laptele de bivoliță sunt cu 50% mai mari decât la laptele de vacă;
  • determinarea densității care la laptele de vacă este de 1,028 01,029 iar la cel de bivoliță 1,031;
  • observarea culorii, care la laptele de vacă este albă cu nuanță gălbuie, iar la laptele de bivoliță este albă. Prin amestecarea laptelui de vacă cu laptele de bivoliță culoarea devine mai albă (mai ales în cazul laptelui de vacă), deoarece se diluează nivelul de caroteni;
  • determinarea gradului de nesaturare și a profilului acizilor grași din grăsimea laptelui prin HPLC

Falsificarea laptelui prin adaos de substituenți

Falsificarea laptelui prin adaos de substituenți de lapte de soia. Prin această fraudă se urmărește:

  • îmbunătățirea substanței uscate;
  • corectarea densității;

În cazul acestei falsificări se modifică toate componentele laptelui și proprietățile senzoriale, mai ales gustul. Stabilirea falsificării se poate face prin depistarea proteinelor de origine vegetală.

Falsificarea laptelui de vacă prin adaos de făină sau amidon

Pentru a decelera această fraudă se plasează 15-20 de picături de lapte pe o sticlă de ceas. Se adaugă o picătură de iod soluție 0,1 N, se rotește lent sticla de ceas și apoi se lasă în repaus. După 1 minut se examinează proba. Dacă apare culoarea albastră închisă sau granule de culoare neagră, laptele a fost falsificat cu făină sau amidon.

Falsificarea laptelui cu diferite gume

O cantitate de lapte suspectat se coagulează la fierbere cu acid acetic. După filtrare, în zerul colectat se adaugă alcool absolut într-o cantitate mică. Se formează un precipitat abundent de culoare albă care se depune. Acest precipitat colectat, prin proprietățile sale, se dovedește că este o gumă. În paralel se execută și o probă din laptele natural, se tratează la fel și în acest caz se formează un precipitat în cantitate redusă, de culoare alb-albăstruie, care se depude.

Falsificarea laptelui cu cretă

Prezența acestei substanțe în lapte se pune în evidență prin evaporarea la sec a unei cantități de lapte, după care acest reziduu uscat se calcinează. Se tratează o mică porțiune de calcinat cu acid clorhidric și apoi se filtrează. Dacă în filtrat se adaugă câteva picături de oxalat de amoniu se formează un precipitat abundent care arată prezența cretei. În aceleași condiții laptele natural dă un precipitat foarte redus.

Falsificarea laptelui prin colorare cu acid turmeric

Cunoscut și sub denumirea de șofran indian, șofran american sau mexican, acidul turmeric este găsit în planta Curcuma longa și se utilizează pentru falsificarea colorantului produs de Crocus sativa, respectiv cosenila, acid carminic (E 120). Identificarea șofranului (Curcuma longa) în lapte implică evaporrarea unei părți alicote de lapte de până la 1/8 din volumul inițial. Se adaugă o mică cantitate de sodă caustică. Dacă laptele trece de la culoarea gălbuie la culoarea brună, înseamnă că este prezent colorantul din Curcuma longa.

Soluția diluată din acest colorant se utilizează pentru a obține un lapte colorant în galben, atunci când a fost extrasă grăsimea din lapte sau acesta a fost diluat cu apă.

Falsificarea laptelui de vacă prin adaos de lapte de soia

Prezența laptelui de soia în laptele de vacă se pune în evidență prin electroforeză pe gel de poliacrilamidă în prezență de dodecil sulfat de sodiu. Mobilitatea globulei majore din este mult mai mare decât a α-cazeinei, dar mai mică decât a γ-cazeinei. Cu tehnica SDS-PAGE se pot detecta chiar procente reduse de lapte de soia în laptele de vacă (5%).

Prin utilizarea tehnicii FPLC (lichid cromatografic de performanță rapidă), cromatogramele obținute arată diferențe nete între laptele de soia și cel de vacă, putându-se detecta adaosuri de lapte de soia >1%.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :