Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Falsificarea laptelui prin înlocuirea grăsimii laptelui cu grăsimi străine (nelactate)

La prin substituirea grăsimii cu grăsimi străine se introduce o cantitate echivalentă de grăsimi nelactate cu cea lactată care se sustrage. Se utilizează uleiuri vegetale, untura de porc, seu de vită, margarină și foarte rar uleiuri parafinice sau minerale.

Decelerarea adaosurilor de grăsimi nelactate se face în primul rând senzorial, întrucât gustul normal al laptelui de vacă este modificat. Se modifică și mirosul. Decelerarea adaosurilor de grăsimi nelactate este posibilă și pe baza indicelui de saponificare, care la grăsimi animale și uleiuri vegetale este <200 în timp ce la >218.

Indicii Reichert-Messel și Polenske vor avea valori mai reduse când substituirea este parțială, adică sub 21 și respectiv sub 1,5 iar la substituire totală se vor apropia de zero.

Falsificarea cu ulei vegetal poate fi făcută și în scopul măririi conținutului de grăsime al laptelui de vacă în perioada verii, obținând astfel un preț mai mare de către producătorul de (fermier). Pentru buna repartizare a uleiului vegetal este necesară o bună omogenizare a laptelui, pentru a realiza emulsionarea uleiului (cu sau fără emulgator).

Depistarea falsificării se poate face prin:

  • determinarea conținutului de grăsime care depășește grăsimea din proba de grajd, denotă falsificarea
  • determinarea indicelui de iod care arată gradul de nesaturare al grăsimii; prin adaos de ulei vegetal se mărește indicele de iod.
  • determinarea substanței uscate totale care dacă este mai mare decât cea normală laptele s-a falsificat.
  • la fierbere emulsia se strică și apar la suprafață globule de ulei care se unesc cu timpul și formează pete de ulei.
  • mirosul laptelui devine uleios.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar