Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum este construit și din ce este alcătuit corpul uman?

/
/
1885 Views

Corpul uman este mijlocul nostru de supraviețuire. În el se desfășoară toate fenomenele care întrețin viața. Anumite părți ale corpului ne permit să gândim, să simțim și să realizăm contactul cu lumea exterioară.

Cum este construit corpul uman?

Toate părțile corpului uman conlucrează și depind una de cealaltă. Fiecare își îndeplinește zi și noapte sarcinile, o viață întreagă. Corpul uman reprezintă un sistem fantastic, care crește de la sine, se deplasează independent, se controlează, reacționează la influențe externe, își vindecă singur rănile și se poate chiar înmulți. Pentru a efectua toate funcțiile, corpul uman conține o multitudine de componente, specializate pe anumite sarcini. Aceste componente se numesc organe.

Ținuta și stabilitatea corpului sunt asigurate de schelet. Pe schelet sunt fixați mușchii, care oferă corpului posibilitatea de mișcare. Sistemul imunitar luptă împotriva agenților patogeni care pătrund în organism. Creierul și măduva controlează toate procesele din corp. Energia este oferită de sistemul digestiv format din gură, esofag, stomac și intestine. Sistemul respirator, format din gură, nas, bronhii și plămâni, extrage oxigenul din aer, elimină gazele dăunătoare și permite totodată vorbirea.

Sângele alimentează toate zonele corpului cu substanțe nutritive și cu oxigen. Substanțele reziduale sunt filtrate de rinichi și eliminate prin sistemul urinar, sub formă de urină. Organele de simț, cum ar fi ochii, urechile, nasul, limba și pielea, preiau semnalele din lumea exterioară. Iar sistemul de reproducere asigură venirea pe lume a altor oameni.

Din ce este alcătuit corpul uman?

Cam 70 până la 80% din corpul uman este format din apă, la care se adaugă substanțe chimice (hidrogen, oxigen, dioxid de carbon, azot, sulf, fosfor, calciu și fier). Dar nu alcătuirea chimică este hotărâtoare, ci conlucrarea organică a diferitelor componente ale corpului: corpul nostru este format din aproximativ 100 000 de miliarde de celule. Celulele sunt de dimensiuni microscopice și sunt specializate pe anumite sarcini. Ele sunt unite cu alte celule și alcătuiesc împreună corpul. Există în jur de 100 de tipuri de celule, de exemplu celulele nervoase, celulele sangvine, ale ficatului, ale pielii, musculare. Celulele asemănătoare s-au unit în țesuturi precum țesutul conjunctiv, cel epitelial și cel muscular. Organele sunt formate, de regulă, din mai multe tipuri de țesuturi, care s-au unit pentru a îndeplini respectivele sarcini.

Fiecare celulă este înconjurată de o membrană, se poate înmulți singură, absoarbe substanțe nutritive și oxigenul, elimină substanțele reziduale, cum ar fi mucusul sau elementele constituente ale sângelui. Altele vânează bacteriile din sânge și le devorează. Celulele nervoase au până la 2 metri lungime și transportă semnale electrice, iar anumite celule din ochi sau din urechi reacționează la lumină sau la vibrații.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar