Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E968 Eritritol (erythritol) înlocuitor al zahărului. Unde se găsește?

/
/
247 Views

este un îndulcitor, dar și o substanță suport pentru alți aditivi. Capacitatea sa de îndulcire este de aproximativ 70% din cea a zahărului, dar conține doar 5% din caloriile acestuia. În Europa E 968 a fost introdus în anul 2004, iar în România în anul 2005. Eritritolul este răspândit în alge, fungi și licheni (din genul Rocella). Se găsește în mod natural și în unele fructe. E968 eritritol se prezintă sub formă solidă, cristalizată. Are temperatura de topire 121,5 °C.

Unele site-uri precum prodieta.ro și scientia.ro, menționează că eritritolul, fiind un îndulcitor natural, aduce mai multe beneficii cum ar fi faptul că nu determină apariția cariilor, nu conduce către creșterea bruscă a glicemiei și nu conține aproape deloc calorii, în ciuda faptului că are gustul și textura zahărului. scientia.ro a inclus eritritolul în lista aditivilor alimentari sănătoși, alături de ștevie, xilitol și siropul de yacon.

În ce alimente se găsește aditivul E968 Eritritol?

Aditivul E968 eritritol este un îndulcitor. Din punct de vedere chimic, este un polialcool, relativ bine tolerat de către organism. Utilizarea sa este necesară datorită faptului că mărește durata de depozitare a alimentelor. Datorită faptului că prezintă stabilitate la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se folosește în orice tip de amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice și suplimente alimentare, în guma de mestecat etc. Mai este folosit în bomboane, băuturi răcoritoare, înghețată, biscuiți și produse destinate persoanelor care suferă de diabet.

Dozele admise în produsele alimentare

E969 eritritol se folosește ca aditiv în doze “qs”, în mai toate produsele alimentare, cu excepția produselor neprelucrate, , uleiuri și de origine animală sau vegetală, neemulsionate, unt, lapte, , produse pe bază de lapte fermentat, alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, cu sănătatea precară etc. Tot în doza “qs” mai este utilizat pentru , , moluște, cefalopode, neprocesate, înghețate, sau congelate. Aditivul E968 eritritol se mai adaugă și în lichioruri, tot în doze “qs”.

Alte denumiri ale aditivului E968 Eritritol

Aditivul E968 mai poartă denumirea de: Eritrită sau Eritroglucină. Alte denumiri ale aditivului E968 eritritol sunt:

  • Meso-erythritol; tetrahydroxybutane; erythrite;
  • Antierythrite;
  • (R*,S*)-1,2,3,4-butane tetrol;
  • Meso-butane-1,2,3,4-tetrol;
  • Erythrite;
  • (R*,S*)-tetrahydroxybutane;

Efecte secundare ale aditivului E968 Eritritol

Eritritolul ca și ceilalți polialcooli este absorbit în cantitate redusă în intestin, fapt datorită căruia poate produce efecte digestive (, balonare). Utilizat în doze mari, E968 eritritol dă naștere la diaree osmotică. Conform site-ului infocons.ro aditivul E968 eritritol nu produce efecte secundare. În ceea ce privește contraindicațiile, este obligatorie inscripționarea pe produsele ce conțin eritritol pentru că poate avea efect laxativ, deoarece acesta este efectul atunci când este consumat în cantități mari.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.prodieta.ro
www.scientia.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.lebensmittel-warenkunde.de
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, Necesitate și risc;
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar