Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E966 Lactitol. Unde se găsește? Cum se obține? Efecte adverse

/
/
187 Views

E966 este un îndulcitor calorigen, înlocuitor al zahărului, regulator de umiditate și suport pentru alți aditivi. La aceeași cantitate, lactitolul are 40% din dulceața zahărului și 60 din caloriile acestuia. A fost descoperit în anul 1920 și folosit în alimente începând cu anii 1980. În anul 1983 a fost aprobat ca aditiv alimentar de către comitetul FAO/OMS.

Lactitolul se obține prin hidrogenarea catalitică a lactozei (extrasă din zer), iar prin hidrogenarea lactulozei rezultă un amestec de lactitol și galactozo-manitol. Lactitolul se prezintă sub forma unei pulberi cristaline sau de soluție incoloră. Puterea de îndulcire a aditivului E966 lactitol este de 30-40 % din cea a zaharozei. În stare cristalizată lactitolul se găsește sub formă de monohidrat, dihidrat sau anhidră. În stare cristalină, aditivul E966 lactitol are un conținut de apă de maximum 10%.

Lactitolul prezintă mare solubilitate în apă. La tempe­ratura de 20°C, se dizolvă 125 g lactitol în 100 ml apă. Temperatura sa de topire este cuprinsă în intervalul de 94-97°C. Prezintă un gust răcoritor, ușor mentolat. Aditivul E966 trebuie să conțină minimum 95% lactitol față de substanța uscată a produsului, iar conținutul de zaharuri reducătoare, de maximum 0,2% exprimate în glucoză raportat la substanța uscată.

În ce alimente se găsește aditivul E966 lactitol?

Datorită solubilității și stabilității la temperaturi ridicate, E966 lactitol se folosește cu succes în produse tratate termic – produse de cofetărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în pe bază de , grăsimi, lapte, fructe, , în cereale, în diverse produse dietetice și suplimente alimentare.

E966 Lactitol este folosit ca pentru produsele alimentare die­tetice, hipocalorice, destinate diabeticilor, obezilor și persoanelor care doresc să-și controleze greutatea corporală. Ca și ceilalți polioli, utilizarea lactitolului reprezintă o necesitate și din motive tehnologice, deoarece atribuie alimentelor în care se încorporează o anumită textură, maleabilitate și plasticitate. În același timp mărește durata de depozitare a produselor alimentare. În cazul produselor de brutărie, lactitolul se folosește pentru creșterea duratei de păstrare, a prospețimii și a umidității produselor făinoase, datorită higroscopicității sale. Un alt avantaj al folosirii lactitolului ca constă în faptul că el nu este cariogen, nefiind degradat de enzimele salivare. Este folosit și în produse farmaceutice.

Dozele admise în produsele alimentare

E966 lactitol se adaugă în produsele alimentare “quantum satis”. Astfel, este folosit ca aditiv în produse de cofetărie, ca de exemplu în produse pe bază de amidon, de fructe uscate, de cacao, în paste tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi fără adaos de . De asemenea, lactitolul este adăugat în fără zahăr, precum și în diverse alte produse ca sosuri, muștar, produse de brutărie cu destinație specială, în deserturi aromate pe bază de apă, de lapte și derivate din lapte, de fructe și , pe bază de ouă, de cereale, de grăsimi, toate cu valoare energetică redusă sau fără zahăr.

Aditivul E966 lactitol mai este adăugat în gemuri, jeleuri, marmelade, fructe confiate sau în diverse preparate din fructe fără adaos de zahăr. Aditivul este folosit ca edulcorant în produsele destinate unei alimentații speciale, precum și în suplimentele alimentare dietetice în stare solidă. De asemenea, se adaugă în produse pe bază de cereale pentru micul dejun sau în gheață. La depășirea dozei de 20 g/zi poate produce balonări și .

Alte denumiri ale aditivului E966 lactitol

Sinonime: lactit, lactozitol, lactobiozit. Denu­mirea chimică a lactitolului este: 4-o-a-D- galactopiranozil-D-glucitol. Mai este denumit și:

 • Lactositol;
 • Lactit;
 • Lactobiosit;
 • 4-O-beta-D-galactopyranosyl-D-glucitol;
 • 4-O-beta-dextro-galactopyranosyl-dextro-glucitol;
 • Lactitolum;
 • Lactobiosit;
 • (2S,3R,4R,5R)-4-[(2S,3R,5R,6R)-3,4,5-trihydroxy-6-(hydroxymethyl)oxan-2-yl]oxyhexane-1,2,3,5,6-pentol;

Efecte secundare ale aditivului E966 lactitol

E966 lactitol este în general bine tolerat de organismele animale și de om. Este un aditiv cu cu valoare energetică scăzută (9,6 kJ/g). Dozele mari pot produce neplăceri gastrointestinale (diaree, balonări). Din acest motiv nu se recomandă folosirea aditivului în doze mai mari de 50 g/zi. Conform site-ului infocons.ro, lactitolul nu prezintă efecte secundare la cantitățile folosite în alimente. Lactitolul este obligatoriu să fie inscripționat pe produsele ce îl conțin, deoarece poate avea efect laxativ (acesta fiind efectul atunci când se consumă în cantități mari). Lactitolul nu este permis în alimentele destinate copiilor mici. Nu se recomandă consumul frecvent și doza menționată! Este permis și în Canada, Japonia, Australia etc.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.sugar-and-sweetener-guide.com
www.additifs-alimentaires.net
www.aditivos-alimentarios.com
www.edulcorants.eu
www.nutrientsreview.com
www.noshly.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar