Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E959 Dihidrochalcona Neohesperidinei (Deo DHC) – Neohesperidin DC

/
/
356 Views

E959 dihidrochalcona neohesperidinei este un îndulcitor artificial. Este folosit și ca potențiator de aromă. Este fabricat din neohesperidină – un compus natural ce se găsește în portocale amare. Este de aproximativ 1.000 de ori mai dulce decât zahărul. Dihidrochalcona neohesperidinei este un compus de semisinteză, fiind un derivat al unor flavone naturale. Acestea se găsesc în stratul interior al cojii citricelor, ca de exemplu narginina din coaja de grep, neohesperidina în portocalele de Sevilla precum și prunina. Industrial, E959 dihidrochalcona neohesperidinei se obține din narginina (flavonoid din coaja fructelor citrice), prin tratarea acesteia cu alcalii, urmată de condensarea sa cu izovanilină.

Se prezintă sub formă de pulbere cristalină de culoare albă. Este o substanță inodoră, cu un pronunțat gust dulce, mai persistent decât al zaharozei. Puterea sa de îndulcire este de 1000 de ori mai mare decât a zaharozei. Se constată, însă, că acest îndulcitor are un gust rezidual răcoritor, asemănător cu acela al mentei, motiv pentru care utilizările sale sunt limitate numai la anumite produse. Gustul rezidual mentolat este anihilat prin asocierea îndulcitorului cu zahăr și ciclamat. O caracteristică a sa, de importanță tehnologică, o constituie nestabilitatea aditivului la prelucrare și depozitare în anumite condiții.

Cel mai mare dezavantaj al aditivului E959 dihidrochalcona neohesperidinei este că se reduce puterea de îndulcire odată cu păstrarea produsului. La acest lucru contribuie în mod semnificativ și păstrarea produsului la temperaturi ridicate.

În ce alimente se găsește aditivul E959 Dihidrochalcona neohesperidinei?

Ca și ceilalți îndulcitori, E959 dihidrochalcona neohesperidinei este folosită în alimentația dietetică (diabet, obezitate, controlul greutății corporale etc.). O caracteristică importantă a acestui aditiv este puterea sa mare de îndulcire (de 1000 de ori mai dulce decât al zahărului), dar în același timp și instabilitatea sa la pH acid și temperaturi ridicate de peste 100°C. Având în vedere și faptul că, pe lângă gustul dulce intens, edulcorantul prezintă și o componentă remanentă mentolată, el se asociază cu ciclamatul de sodiu și zaharina. Se mai folosește în gumă de mestecat, , băuturi carbogazoase, băuturi necarbogazoase, iaurt, pastă de dinți. De asemenea, este folosit în industria farmaceutică deoarece reduce din gustul amar al medicamentelor. Uneori este folosit și în furajele animalelor.

De ce se folosește aditivul E 959 dihidrochalcona?

E959 dihidrochalcona neohesperidinei se adaugă în cantitatea de 30 mg/l în băuturi aromate pe bază de apă, pe bază de suc de cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr. În băuturi pe bază de lapte și produse derivate din lapte sau de suc de , cu valoare energetică redusă sau fără zahăr, cantitatea admisă este de 50 mg/l. Aceeași cantitate de aditiv (50 mg/kg) se prevede pentru pe bază de fructe și legume, preparate pe bază de lapte, aromate pe bază de apă, de , de cereale, de grăsimi, cornete și vafe pentru înghețată, cereale pentru micul dejun (cu un conținut de fibre mai mare de 15% și cel puțin 20% tărâțe); toate acestea au valoare energetică redusă sau sunt fără adaos de zahăr.

În snacks-uri gata de consum, pe bază de amidon, sau nuci și alune glasate, preambalate, uscate și cu un conținut de diverse arome, aditivul E959 dihidrochalcona neohesperidinei se adaugă în cantitate de 50 mg/kg. În produse de cofetărie pe bază de sau fructe uscate, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr, se folosește neohesperidina în cantitate de 100 mg/kg. În dropsuri pentru împrospătarea respirației (fără zahăr), 400 mg/kg. În produsele de cofetărie pe bază de amidon, 150 mg/kg. În tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi, 50 mg/kg. În gumă de mestecat fără zahăr, 400 mg/kg.

Alte alimente unde se găsește aditivul E 959

În băuturi, ca de exemplu în bere de masă, brună tip, bere cu valoare energetică redusă, bere fără alcool  sau cu o concentrație în alcool de până la 1,2%, aditivul se adaugă în cantitate de 10 mg/L. În și rachiu de pere, 20 mg/L, în băuturi spirtoase 30 mg/L. În fructe conservate, gemuri, jeleuri, marmelade, preparate din fructe și legume, 50 mg/kg. În conserve și semiconserve dulci, acrișoare, din fructe și legume, 100 mg/kg. În sosuri, muștar, supe, 50 mg/kg, respectiv 50 mg/L.

În conserve și semiconserve dulci, acrișoare, de pește, în marinate de pește, crustacee, moluște, se adaugă 30 mg/kg. În produsele fine de brutărie pentru alimentație specială, 150 mg/kg. În suplimente alimentare în stare lichidă, 50 mg/L, iar în stare solidă, 100 mg/kg. De asemenea, aditivul se mai adaugă în cantitate de 400 mg/kg în suplimente alimentare pe bază de vitamine și/sau elemente minerale de tip sirop sau masticabile.

Alte denumiri ale aditivului E959 Dihidrochalcona neohesperidinei

Sinonimele aditivului E959 Dihidrochalcona neohesperidinei sunt: hesperidină dihidrochalcon, 4-p- neohesperidosită, neohesperedină DC. Denu­mirea sa chimică este 2-o-α-1-ramnopiranozil- 4’-β-D-glucopiranozil hesperidină, dihidro­chalcon. Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • 1-(4-((2-O-(6- deoxy-alpha-1-mannopyranosyl)-beta-D-glucopyranosyl)oxy)-2,6-dihydroxyphenyl)-3-(3-gydroxy-4-methoxyphenyl)propan-1-one;
  • 1-(4-((2-O-(6- deoxy-alpha-1-mannopyranosyl)-beta-dextro-glucopyranosyl)oxy)-2,6 dihydroxyphenyl)-3-(3-hydroxy-4-methoxyphenyl) propan-1-one;
  • Neo hesperidin DC;
  • NHDC;

ale aditivului E959 dihidrochalcona neohesperidinei

Aditivul E959 dihidrochalcona neohesperidinei nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. În urma studiilor toxicologice efectuate pe animale, s-a ajuns la concluzia că doza de 1 g/kg corp ingerată de acestea nu produce efecte toxice. Pentru om, doza zilnică admisă este de 5 mg/kg greutate corporală. În ciuda faptului că înlocuitorii zahărului sunt folosiți frecvent de persoanele care vor să dea kilograme jos, nu există dovezi clare precum că îndulcitorii non-zahăr îmbunătățesc sănătatea sau că îi ajută pe oameni să piardă în greutate. În momentul de față aditivul E 959 nu este recunoscut ca îndulcitor în SUA. În SUA se folosește ca agent de ameliorare. Este considerat inofensiv!

Nivel de toxicitate

Surse:
www.dcmedical.ro
www.sugar-and-sweetener-guide.com
www.jiehealth.com
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar