Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E957 taumatina (Thaumatin). Utilizări + efecte secundare

/
/
150 Views

este un îndulcitor , dar uneori este folosit și ca potențiator de aromă. Taumatina este un format din ameste­cul a trei proteine cu gust : taumatina 0, I și II. Proteinele majoritare ale aditivului sunt taumatina I și II, al căror amestec poartă denumirea comercială de “talin”. Taumatina se obține prin extracție cu apă din fructele plantei Thaumatocus Daniellii, un arbust ce crește în vestul Africii, după care se îndepărtează componentele solide prin centrifugare și ultrafiltrare.

E957 Taumatina se prezintă sub formă de pudră de culoare albă, este inodoră și cu un gust dulce intens. Taumatina, ca îndulcitor, este de aproximativ 2000-2200 de ori mai puternic decât zahărul. Persistența gustului dulce al taumatinei este foarte mare, chiar după 20 de minute de la ingerarea sa, dar este afectat de o componentă străină (parazită). Atenuarea acestui gust neplăcut se face prin asocierea taumatinei cu acid citric, acid succinic, aminoacizi sau lactoză. Gustul dulce se menține dacă o anumită secvență a lanțului polipeptidic din structura sa se păstrează intactă (nu dispare gustul dulce dacă este hidrolizată cu tripsină, spre deosebire de hidroliza efectuată cu chimiotripsină).

Taumatina este o substanță care prezintă o mare solubilitate în apă, dar este insolubilă în acetonă. Conținutul său în azot este de minimum 16% raportat la substanța uscată echivalent cu minimum 84% proteine. Prin uscarea produsului la 105°C până la greutate constantă, rezultă maximum 9% pierderi. Taumatina, prin caracteristicile sale senzoriale, poate fi folosită nu numai ca îndulcitor, dar și ca potențiator de gust.

În ce alimente se găsește 957 taumatina?

E957 taumatina este un îndulcitor folosit în regimurile acalorice (diabet, obezitate, control permanent al greu­tății corporale etc.), fapt pentru care utilizarea sa reprezintă o necesitate. E957 taumatina este un îndulcitor natural, care, după cum s-a arătat mai înainte, din punct de vedere chimic este un amestec de proteine. Avantajul utilizării sale constă în faptul că are putere foarte mare de îndulcire, gustul dulce este foarte persistent și, în plus, are și rolul de potențiator de gust. Un alt avantaj al folosirii taumatinei constă în faptul că la pH = 5,5 suportă foarte bine tratamentele termice la 100°C, cu toate că este știut faptul că proteinele în general sunt termolabile. Este folosit în , prăjituri, produse de patiserie, , bomboane, ciocolată, gumă de mestecat, înghețată, produse din lapte. Se mai folosește la îndulcirea vinului, a produselor de panificație și în conservele de

Dozele admise în produsele alimentare

E957 taumatina se folosește la produse de cofetărie fără adaos de zahăr, la produsele pe bază de , fructe uscate fără adaos de zahăr sau cu valoare energetică redusă, în fără îndulcitori, în gheață alimentară fără adaos de zahăr, în cantitate de 50 mg/kg. În cazul suplimentelor alimentare / integratori dietetici pe bază de vitamine și/sau elemente minerale sub formă de sirop sau masticabile, doza admisă este de 400 mg/kg.

Alte denumiri ale aditivului E957 taumatina

  • Proteins thaumatins;
  • Thaumatin;
  • Thaumatins proteins;

Efecte secundare ale aditivului E957 taumatina

E957 taumatina folosită în doze mici nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Dar, având în vedere natura sa proteică, este posibil ca în cantități mari să producă reacții alergice (urticarie, eczeme, edeme etc.). Conform site-urilor de specialitate, taumatina nu produce, efecte secundare. Sunt totuși persoane care sunt alergice la taumatină. Din cauza faptului că bacteriile din cavitatea nu o pot descompune, E957 taumatina nu afectează dantura. Aditivul E957 taumatina nu este permis în alimentele pentru sugari. Este considerat un aditiv sigur.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.foodinprogress.com
www.aditivos-alimentarios.com
www.hablemosclaro.org
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar