Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E954 zaharina (Saccharin) – îndulcitor cancerigen! Unde se găsește?

/
/
286 Views

E954 este un îndulcitor artificial, fără valoare calorică, descoperit întâmplător de Fahlberg și Remsen în anul 1879. Zaharina este de aproximativ 300-500 de ori mai decât zahărul.

Din cauza faptului că zaharina este greu solubilă în , la fabricarea produselor alimentare sunt utilizate sărurile sale de sodiu, de calciu sau de potasiu. Industrial, sinteza zaharinei se realizează prin două procedee (Ramsen-Fahlberg și Maumee). În procedeul Ramsen-Fahlberg, zaharina se obține din toluen. În cel de-al doilea procedeu, se folosește antranilatul de metil ca materie primă.

E954 zaharina se prezintă sub formă de cristale monoclinice sau de pudră albă inodoră, cu un miros slab aromatizat. Este foarte solubilă în soluții de carbonați alcalini. O caracteristică a zaharinei o constituie faptul că, gustul dulce se dezvoltă mai lent decât la alți îndulcitori, dar apoi este persistent.

Marele dezavantaj al zaharinei este acela că după ingerare apare un gust amar, metalic, care devine intens la concentrații mari. Pentru a corecta acest defect este necesară utilizarea altor îndulcitori, precum aspartamul sau ciclamații. Zaharina are un conținut de 99% substanță activă raportată la substanța uscată. Pierderea de masă este de maximum 1,0% prin uscare timp de 2 ore la 105°C. Sărurile zaharinei sunt zaharinatul de sodiu, de calciu și de potasiu. Acestea se obțin prin reacțiile zaha­rinei cu hidroxizii respectivi. Au avantajul că prezintă o solubilitate mult mai mare decât zaharina.

În ce alimente se găsește E954 zaharina?

Zaharina și sărurile sale de sodiu, potasiu și calciu se folosesc la nealcoolice, ca de exemplu: aromate pe bază de apă; pe bază de și produse derivate sau pe bază de suc de fructe, în băuturi nealcoolice pe bază de apă cu adaos de dioxid de carbon, îndulcitori și aromatizanț. În deserturi aromate pe bază de apă, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr. În preparatele pe bază de și produse derivate.

Se folosește și în deserturi pe bază de fructe și , pe bază de ouă, de cereale, de grăsimi, toate fiind cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr. În cereale pentru mic dejun cu un conținut de fibră mai mare de 15% și cu tărâțe, în procentul de 20%; în “snacks-uri” pe bază de amidon; în nuci sau în alune glasate aromate, preambalate. La comete și vafe pentru înghețată fără adaos de zahăr. La produsele de cofetărie fără adaos de zahăr, sau pe bază de cacao; în fructe uscate cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr. În produsele de cofetărie pe bază de amidon cu valoare energetică redusă, fără adaos de zahăr, sau pentru dropsuri fără zahăr, pentru împrospătarea respirației.

În cazul pastelor tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi, fără zahăr, se permite un conținut maxim de zaharină de 200 mg/kg. În guma de mestecat fără zahăr, aditivul se adaugă în doza de 1200 mg/kg. În alte produse, ca de exemplu cidru și rachiu de pere, bere nealcoolică sau cu o concentrație de de până la l,2% vol.; în bere de masă, bere brună, băuturi spirtoase sau vin. În fructe conservate, fără adaos de zahăr, în gemuri, jeleuri, marmelade, precum și în diverse preparate din fructe și legume, cu valoare energetică redusă, 200 mg/kg. În conserve și semiconserve dulci-acrișoare de pește, marinate de pește, de crustacee și moluște; în sosuri și muștar, se adaugă 160 mg zaharină pe kg de produs. În supele cu valoare energetică redusă, se adaugă în cantitate de 110 mg/kg.

Unde se mai găsește zaharina?

E954 zaharina se mai găsește în produsele fine de brutărie destinate unei alimentații speciale. În preparate complete de regim pentru controlul greutății destinate înlocuirii dozei alimentare zilnice totale sau a unei mese individuale, precum și în cazul suplimentelor alimentare.

De ce se folosește aditivul E954 zaharina?

E954 zaharina este un îndulcitor foarte utilizat datorită stabilității sale și prețului de cost scăzut. Cea mai mare solubilitate și stabilitate o prezintă sărurile de sodiu și de calciu ale zaharinei, fapt datorită căruia au mari utilizări tehnologice, fiind folosiți în majoritatea produselor alimentare. Zaharina și zaharinații nu au valoare nutritivă, dar au putere mare de îndulcire (10 mg zaharină au o putere de îndulcire echivalentă cu a unei bucăți de zahăr de 5,5 g). Utilizarea acestor îndulcitori este o necesitate pentru îndulcirea alimentelor diabe­ticilor, obezilor, persoanelor care își controlează greutatea corporală sau în alimentația copiilor cu tulburări dispeptice, alimentație care necesită suprimarea temporară a zahărului.

Alte denumiri ale aditivului E954 zaharina

Zaharina are următoarele denumiri chimice: 3-oxo-2,3-dihidro-benzo(d)izotiazol, 1,1-di- oxid, 1,2-benzisotiazolin-3-onă-1,1dioxid, an­hidrida ortosulfamidei benzoice, 3-hidroxi- benzisotiazol S. Sinonime: zaharina, benzo- sulfimidă sau o-sulfobenzimidă.

ale aditivului E954 zaharina

E 954 zaharina este un îndulcitor ce nu este metabolizat de organism, fiind eliminat pe cale urinară. Testele făcute pe animale au scos în evidență faptul că E954 zaharina este , dar lipsesc datele referitoare la om.

E954 zaharina, după ingerare, este excretată fără modificări. Se constată la unele persoane apariția fenomenelor de fotosensibilizare. În cazul folosirii sale pe perioade îndelungate, pot să apară tulburări gastrointestinale și reacții alergice (prurit, papule edematoase etc.). Fiind unul dintre îndulcitorii cei mai folosiți, asupra sa au fost efectuate numeroase studii toxicolo­gice. Unele dintre acestea consideră că E954 zaharina este un compus cancerigen, producând cancerul vezicii urinare, genital și de prostată.

S-a constatat că în vezică pot să apară unele acumulări de zaharină. Alți cercetători au evidențiat faptul că în decurs de trei zile după ingerare, această substanță este excretată în totalitate. Studii mai recente consideră că efectul cancerigen nu s-ar datora zaharinei, ci impuri­tăților pe care aceasta le conține.

De asemenea, cercetări mai noi au evidențiat faptul că deși zaharina nu este metabolizată în organism, eliminându-se așa cum a fost ingerată, ea poate modifica traseul metabolic al unor constituenți normali din dietă, rezultând, astfel, compuși cancerigeni. Se consideră că o posibilă acțiune bacteriostatică a zaharinei afectează flora intestinală normală, fapt ce face ca, de exemplu, triptofanul și mai ales sulfatul de indoxil să-și modifice traseul metabolic sub acțiunea unei microflore care, în mod normal, nu participă la procesele metabolice ale compușilor respectivi, rezultând în final metaboliți cu acțiune carcinogenă.

De asemenea, la doze mari, au mai fost evidențiate efecte nocive asupra echilibrului hormonal, a activității nervoase și a imunității. Din 1996, zaharina este înscrisă în Statele Unite pe lista alimentelor potențial cancerigene, iar în Canada s-a interzis consumarea sa. Doza zilnică admisibilă este de 2,5 mg/kg greutate corporală. NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL FRECVENT și depășirea dozei zilnice admise.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
www.alegesanatos.ro
www.infobrasov.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar