Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E953 izomalt (Isomalt). Unde se găsește? Efecte secundare

/
/
497 Views

E953 izomalt este un îndulcitor artificial. Are rol de înlocuitor al zahărului. Mai are și rol de agent antiaglomerant, , , agent de acoperire sau glazurare și substanță suport pentru alți aditivi. A fost descoperit în anul 1960. Produsele fabricate cu izomalt au aceeași textură și același aspect ca atunci când ar fi fabricate cu zahăr.

E953 izomalt se prezintă sub formă de cristale macroscopice incolore sau sub formă de pudră albă cristalină, inodoră. Este o substanță solubilă în apă, dar cu o solubilitate mai redusă decât a zaharozei. Are o solubilitate foarte mică în etanol. În amestecul apă-etanol solubilitatea izomaltului scade liniar la creșterea proporției de etanol. Prezintă higroscopicitate mai redusă decât zahărul. Puterea de îndulcire a izomaltului este 0,45-0,64 (zaharoza = 1). Ca și ceilalți polialcooli (xilitolul, sorbitolul, manitolul) are căldura de dizolvare negativă, motiv pentru care are un gust răcoritor. Este absorbit de organismul uman prin intestinul subțire, în procentul de 35-45%. Intervalul de topire este de 145-150°C.

Aditivul E953 izomalt se găsește în..

E953 izomaltul este folosit ca aditiv în produse de cofetărie, produse zaharoase, conserve de fructe și legume, aromate, precum și în produse de brutărie, în doze “quantum satis”. Este adăugat în produse de cofetărie fără zahăr, pe bază de cacao, pe bază de amidon, de fructe uscate, în paste tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi, toate cu valoare energetică scăzută sau fără adaos de zahăr.

Aditivul E953 izomalt mai este folosit în guma de mestecat fără conținut de zahăr, în cereale sau produse de cereale pentru micul dejun, în deserturi pe bază de grăsimi, de fructe și legume, de lapte și derivate din lapte, pe bază de ouă, de cereale sau deserturi aromate pe bază de apă. Izomaltul este adăugat în marmelade, gemuri, jeleuri și în fructe confiate, în preparate din fructe, în sosuri și muștar, în produse fine de brutărie, în produse dietetice și în suplimente alimentare în stare solidă.

De ce se folosește aditivul E953 izomalt?

Aditivul E953 izomalt se folosește în produse dietetice, deoarece înlocuiește zaharurile. Produsele hipocalorice rezultate sunt destinate diabeticilor, obezilor precum și persoanelor care își controlează permanent greutatea corporală. Aditivul E953 izomalt nu determină creșterea glicemiei sau a insulinemiei, și nici nu favorizează formarea acidului lactic.

În afara scopurilor menționate mai sus, aditivul E953 izomalt este utilizat în diverse produse alimentare și pentru proprietățile funcționale pe care le conferă alimentelor în care se încorporează, ca de exemplu unele caracteristici senzoriale, cum ar fi textura și o colorație diminuată etc. Din punct de vedere tehnologic, folosirea aditivului E953 izomalt reprezintă o necesitate, deoarece acesta atribuie alimentelor plasticitate, maleabilitate și în același timp mărește durata de păstrare a produselor respective. Componentele principale ale izomaltului (1,6GPS şi 1,1GPM) se caracterizează printr-o stabilitate chimică și microbiologică ridicată.

În cazul tratamentelor termice prezintă stabilitate, chiar și la temperaturi mai mari decât cele corespunzătoare punctelor lor de fierbere la presiune atmos­ferică. Un alt avantaj, și deci o necesitate a folosirii izomaltului, constă în faptul că la procesarea alimentelor nu reacționează (ca alte glucide) cu unele componente ale produselor alimentare, ca de exemplu cu aminoacizii. Nu dă reacții Maillard. E953 izomalt mai are proprietatea de a potența aroma produselor alimentare. O altă caracteristică funcțională a izomaltului, asemănătoare cu a zaharozei, este aceea că îndulcitorul conferă volum produselor în care se încorporează.

E953 izomalt are proprietatea de a cristaliza la răcire în amestecul etanol/apă, formând astfel un strat fin de cristale. Acest strat cristalin reprezintă o barieră pentru sol­vent și substanțele de aromă, fapt pentru care izomaltul este folosit la fabricarea bomboanelor cu interior lichid. Un alt avantaj al folosirii izomaltului constă în faptul că, la procesarea alimentelor, nu hidrolizează.

Alte denumiri ale aditivului E 953 izomalt

Izomaltul are ca sinonime: palatinit, palatinoză hidrogenată, izomaltuloză hidroge­nată. Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • Hydrogenated isomaltulose;
  • 6-O-alpha-D-Glucopyranosyl-D-glucitol mixed with 1-O-alpha-D-glucopyranosyl-D-mannitol;
  • Hydrogenated isomaltulose;
  • Isomaltitol;
  • Palatinit;

ale aditivului E953 izomalt

O caracteristică esențială a aditivului E953 izomalt (ca și a celorlalți polioli) constă în faptul că se deosebește de celelalte glucide în ceea ce privește absorbția și metabolizarea sa în organismul uman. Acesta nu este degradat de enzimele salivare (nu este ). În intestinul subțire se produce, sub influența α-amilazelor, hidroliza a 60-80% din izomaltul ingerat. În stomac are loc numai în mică măsură hidroliza lentă a aditivului. Se formează glucoză/sorbitol/manitol (2:1:1). În intestinul subțire are loc, prin difuzie pasivă, absorbția relativ scăzută a aditivului.

Restul de aditiv trece în intestinul gros, unde are loc fermentația sa sub acțiunea microflorei exis­tente, iar produsele rezultate sunt absorbite prin mucoasa intestinală și metabolizate. E953 izomalt în doze mari are efect laxativ, provoacă intestinală sau flatulență. Fiind o substanță cu digestibilitate redusă, doza zilnică nu trebuie să depășească 50 g pentru adulți și 30 g pentru copii. Se recomandă folosirea sa, de către , dar este interzis copiilor.

Este obligatorie inscripționarea produselor alimentare care conțin aditivul E953 izomalt, deoarece consumat în cantități ridicate poate avea efect laxativ.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.ukfoodguide.net
www.zoetstoffen.nl

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar