Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E950 acesulfam K este un îndulcitor cancerigen! Unde se găsește?

/
/
449 Views

E950 este un îndulcitor intens și un potențiator de aromă, artificial. E950 acesulfam K este de 130-200 de ori mai decât zahărul, fără valoare energetică. A fost descoperit, din întâmplare, de Claus și Jensen în anul 1967.

E950 acesulfam K se prezintă sub forma unui compus solid cristalizat sau a unei pulberi cristaline, de culoare albă. Are un gust pronunţat dulce, fiind de 200 de ori mai dulce decât zahărul. E950 Acesulfam K este foarte solubil în apă, dar mai puțin solubil în etanol, metanol sau acetonă.

În ce alimente se găsește aditivul E950 acesulfam K?

E950 acesulfamul K se adaugă în , ca de exemplu în băuturi aromate pe bază de apă, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr, în băuturi pe bază de și produse derivate sau pe bază de suc de fructe cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr. Acesulfamul K este folosit pentru deserturi și produse similare, cum sunt deserturile aromate pe bază de apă, preparate pe bază de și produse derivate, deserturi pe bază de fructe și legume, cu sau fără adaos de zahăr, deserturi pe bază de ouă, cu sau fără adaos de zahăr, deserturi pe bază de cereale, deserturi pe bază de , cu sau fără adaos de zahăr.

E950 acesulfam K este folosit și la cerealele utilizate la micul dejun. În cazul produselor tip “snacks” gata de consum, pe bază de amidon sau nuci și alune glasate, uscate, care conțin anumite , acesulfamul K este admis în doze de 350 mg/kg. Aditivul E 950 acesulfam K se mai adaugă în cantitate de 500 mg/kg în produse de cofetărie fără adaos de zahăr, în produse de cofetărie pe bază de cacao sau fructe uscate, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr. Acesulfam K se mai adaugă și în produse de cofetărie pe bază de amidon sau îm paste tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi.

Aditivul E950 acesulfam K se folosește și în guma de mestecat fără adaos de zahăr. Aditivul E950 acesulfam K se mai aduagă și în , în rachiu de pere, bere, băuturi spirtoase, în fructe conservate cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr. Acesulfam K nu lipsește din gemuri, jeleuri și marmelade cu valoare energetică redusă, din conservele de fructe și legume dulci-acrişoare. E950 acesulfam K se mai adaugă în conserve și semiconserve de pește, în marinate de pește, de crustacee și moluște, în sosuri și muștar.

De ce se folosește aditivul E950 acesulfam K?

E950 acesulfam K face parte din grupa îndulcitorilor de sinteză cu putere mare de îndulcire. Este utilizat în industria alimentară ca îndulcitor dietetic precum și din rațiuni tehnologice. Fiind un îndulcitor acaloric, este utilizat pentru alimentația bolnavilor de diabet sau în diete hipocalorice. Acesulfam K are un domeniu larg de utilizare, deoarece din punct de vedere tehnologic prezintă o mare stabilitate termică și microbiologică, nu se caramelizează, higroscopicitatea sa este foarte redusă și, în anumite situații, prezintă proprietatea de potențiator de arome.

Acesulfamul K se mai folosește cu și datorită faptului că este rezistent la încălzirea produselor alimentare la temperaturi de aproximativ 200°C. Un alt motiv pentru care este folosit aditivul E950 acesulfam K se datorează și faptului că gustul său dulce este apropiat de al zahărului la concentrații mici și se instalează rapid. Dezavantajul este că la concentrații mari apare un gust neplăcut, amar, mai puțin intens ca al zahărului. E 950 acesulfam K are un efect sinergetic cu alți îndulcitori, fapt pentru care este utilizat în combinație cu aspartamul sau cu ciclamatul de sodiu. Pe lângă efectul sinergetic, se mai constată și o ameliorare a gustului dulce. E950 acesulfam K este un îndulcitor acaloric, necesar în dietele diabeticilor, obezilor și în general pentru evitarea consecințelor neplăcute ale consumului exagerat de zahăr.

Alte denumiri ale aditivului E 950 acesulfam K

Sinonimele acesulfamului K sunt: acesulfam de potasiu, acesulfam, sarea de potasiu a 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oxatiazin-4-on 2,2-dio- xid. Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • Acesulfame K or Ace K;
  • Acesulfame potassium;
  • 6-Methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-one 2,2-dioxide potassium salt;
  • Potassium acesulfame;
  • Potassium 6-methyl-2,2-dioxooxathiazin-4-olate;
  • Potassium salt of 3,4-dihydro-6-methyl-1,2,3-oxathiazine-4-one-2,2-dioxide;
  • Potassium salt of 6-methyl-1,2,3-oxathiazine-4(3H)-one-2,2-dioxide;

Efecte secundare ale aditivului E950 acesulfam K

Acesulfamul K prezintă avantajul unei eliminări rapide din organism, după ingerarea și absorbția sa. Studiile efectuate au arătat de asemenea, că acest aditiv se elimină fără să sufere nicio modificare. În plus, nu are niciun aport energetic. Totuși, unii cercetători au constatat prin testele făcute pe animale că acest aditiv afectează glanda tiroidă. Doza zilnică admisă pentru acesulfam K este de 5 mg/kg de greutate corporală.

farmaciata.ro a inclus aditivul alimentar E 950 acesulfam K pe lista celor 10 aditivi care dăunează grav sănătății, alături de aspartam.

E950 acesulfam K nu este metabolizat de organism și nu se acumulează. De asemenea, unii cercetători susțin că acesulfam K poate deregla dereglări populaționale la animale. Poate induce stres metabolic. Nu se recomandă în curele de slăbire și nici copiilor, femeilor gravide și care alăptează, și nici suferinzilor. Este posibil cancerigen. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT!

Nivel de toxicitate

Surse:
www.farmaciata.ro
www.food-detektiv.de
www.codecheck.info
www.healthline.com
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, Necesitate și risc;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară;
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar