Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E623 Diglutamat de calciu aditiv periculos! În ce alimente se găsește?

/
/
115 Views

E623 diglutamat de calciu este un potențiator de aromă și de gust. Se obține prin metodele prezentate la monoglutamatul de sodiu. Este o substanţă solidă, cristalizată, solubilă în apă, insolubilă în unii solvenți organici. Aditivul alimentar E 623 este folosit ca și glutamatul de potasiu, în locul monoglutamatului de sodiu, în diete lipsite de sare. Conținutul de substanță activă trebuie să fie de minimum 98%, iar conținutul de metale grele, de maximum 10 mg/kg.

În ce se găsește aditivul E623 dilutamat de calciu?

Aditivii , E621, E622, E623, E624, E625 se adaugă separat sau în combinație în produse alimentare diverse. Sunt adăugați în condimente și mirodenii, în doze „qs”. În cantitatea de 10 g/kg sunt utilizați în hidrolizatele naturale vegetale, în supe, în , bulionuri, în , în supe deshidratate, în conserve de carne și pește. Dozele uzuale de glutamat de sodiu în conserve sunt de 0,1-0,12 % pentru conservele de carne, 0,2-0,4 % pentru conservele de ton în ulei, 0,15-0,25 % la cele de mazăre și fasole și de 0,2-0,3% pentru conservele din carne de pasăre. Se mai găsește în chips-uri, snacks-uri, bulion, supe la plic, conserve de carne și conserve de pește, mezeluri, preparate din carne și din pește etc.

De ce se folosește aditivul E623 diglutamat de calciu?

Aditivul E623 diglutamat de calciu se folosește în produsele alimentare datorită rolului pe care îl are și anume de potențiator de aromă. Aditivii E 620-E 625 reprezintă substanțe potențiatoare de aromă, adică compuși chimici care sunt lipsiți de gust și miros, dar care prezintă sinergism cu unele componente aromatizante ale alimentelor, intensificând astfel puterea lor de aromatizare. Pragul de percepție al acestor substanțe este de aproximativ 0,03%. Stimulează apetitul. Se folosesc în doze cuprinse între 0,5 şi 1%.

Alte denumiri ale aditivului E623 diglutamat de calciu

Aditivul alimentar E 623 diglutamat de calciu se mai găsește și sub următoarele denumiri:

 • Calcium diglutamate;
 • Calcium glutamate;
 • CDG;
 • calcium (2S)-2-aminopentanedioate;
 • calcium 2-aminopentanedioate;
 • calcium di-L-glutamate;
 • calcium di-laevo-glutamate;
 • calcium L-glutamate (1:2);
 • calcium laevo-glutamate (1:2);
 • laevo-glutamic acid calcium salt (2:1);
 • L-glutamic acid calcium salt (2:1);

Efecte / secundare ale aditivului E623 diglutamat de calciu

Consumul de produse alimentare ce conțin aditivul E623 diglutamat de calciu provoacă dureri de cap, greață, amețeală, palpitații, simptome care normal ar trebui să dispară după aproximativ 2 ore de la ingerarea alimentelor. Unii cercetători susțin ca aditivul E 623 este . De asemenea, aditivul E623 poate provoca modificări ale ritmului cardiac și respirație dificilă. Poate chiar provoca unele maladii ca Alzheimer, Parkinson și Huntington. Nu este admin în produsele pentru copii și nu trebuie consumat de femeile însărcinate, copii, bătrâni sau de persoanele care au afecțiuni cardiace. Alți cercetători menționează că acest aditiv, alături de alți glutamați sunt responsabili pentru creșterea în greutate – obezitate.

Nivel de


Surse:
www.aditivos-alimentarios.com

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar