Hit enter after type your search item

E620 Acid glutamic aditiv periculos! În ce alimente se găsește?

/
/
/
375 Views

E620 este un potențiator de aromă. Este un acid natural ce se găsește în toate proteinele. Acidul glutamic se găsește în natură în organisme vegetale și animale, ca de exemplu, în structura proteinelor. La om, aproximativ 20% din masa proteinelor este constituită din acidul glutamic. Sub formă liberă se găsește în , ficat, rinichi, creier, mușchi. Este componentul glutationului, a acidului folic și a insulinei. Industrial E620 acid glutamic se obține prin metode de semisinteză, sinteză chimică și biosinteză.

În semisinteză, se folosește ca materie primă: glutenul din , , soia, din proteinele algelor Laminaria japonica și din cazeina din , care este supus hidrolizei acide, alcaline sau enzimatice. E620 acid glutamic este o substanță solidă cristalizată de culoare albă, cu un gust acru și fără miros. Este solubil în , dar insolubil în alcool, eter și cloroform. Se topește la 220°C (cu descompunere). alimentar trebuie să aibă un conținut minim de acid glutamic de 98%.

În ce alimente se găsește aditivul E620 Acid glutamic?

Aditivii E 620, E621, E622, E623, E624, E625 se adaugă separat sau în combinație în produse alimentare diverse. Sunt adăugați în condimente și mirodenii, în doze „qs”. În cantitatea de 10 g/kg sunt utilizați în hidrolizatele naturale vegetale, în supe, în sosuri, bulionuri, în aromatizanți, în supe deshidratate, în și . Dozele uzuale de glutamat de sodiu în conserve sunt de 0,1-0,12 % pentru conservele de carne, 0,2-0,4 % pentru conservele de ton în ulei, 0,15-0,25 % la cele de mazăre și fasole și de 0,2-0,3% pentru conservele din carne de pasăre.

Aditivul E620 acid glutamic se mai găsește și în următoarele alimente: snacks-uri, chips-uri, supe la plic, bulion, pateuri, pizza, murături, conserve. Se folosește și în produsele dietetice pentru a se evita consumul de sare.

De ce se folosește E620 acid glutamic?

Utilizarea glutamaților este o necesitate datorită rolului lor de potențiatori de aromă. Aditivii E 620, E621, E622, E623, E624, E625 sunt substanțe potențiatoare de aromă, adică compuși chimici care sunt lipsiți de gust și miros, dar care prezintă sinergism cu unele componente aromatizante ale alimentelor, intensificând astfel puterea lor de aromatizare. Pragul de percepție al acestor substanțe este de aproximativ 0,03%. Stimulează apetitul, deci, cumva, ne fac să mâncăm mai mult. Se folosesc în doze cuprinse între 0,5 și 1%.

Din categoria glutamaților fac parte și:

 • E621 glutamat monosodic
 • E622 glutamat monopotasic
 • E623 glutamat de calciu
 • E624 glutamat de amoniu
 • E625 diglutamat de magneziu

Alte denumiri ale aditivului E 620 acid glutamic

Are ca sinonim: glutacid. Denumi­rea chimică: Acid α-aminoglutaric. Alte denumiri ale aditivului E 620 acid glutamic sunt următoarele:

 • Hydrochloride;
 • L-alpha-aminoglutaric acid;
 • L-2-amino-pentanedioic acid;
 • Glutamic Acid;
 • L-Glutamic acid;
 • L-(+)-glutamic acid;
 • (S)-2-aminoglutaric acid;
 • (2S)-2-aminopentanedioic acid;
 • (S)-(+)-glutamic acid;
 • L-glutamic acid;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E620 acid glutamic

Conform FAO/OMS, doza zilnică acceptată de aditiv E620 acid glutamic pentru om este de 0,15 g/kilocorp. În ultimul timp, utilizarea glutamaților are un efect negativ prin supradozarea lui, fapt ce conferă alimentelor un gust neplăcut, ușor de detectat. A fost semnalat caracterul său toxic (la doze ce depășesc limitele admise), denumit prin efectele produse “migrena MSG” (MSG = glutamat monosodic). Aceasta se manifestă prin dureri de cap, greață, amețeală, palpitații, simptome care dispar după două ore de la ingerarea alimentelor.

Unii autori includ chiar în categoria substanțelor cu risc cancerigen. Alți cercetători au arătat că MSG poate provoca astm, modificări ale ritmului cardiac și respirație dificilă, iar alții au arătat că aditivii sunt neurotoxici și pot declanșa maladiile Alzheimer, Parkinson și Huntington. Nu sunt admiși în produsele pentru copii și nu trebuie consumați de către femeile însărcinate, copii, bătrâni sau de cei cu afecțiuni cardiace. Unii precizează că, studiile efectuate pe termen lung pe câinii hrăniți cu diete conținând 2,5%; 5%; 10% glutamat de sodiu au arătat că aditivii respectivi nu influențează mortalitatea, creșterea în greutate și că organismul în general nu este afectat din punct de vedere oftalmologie, dermatologic, al chimiei sângelui și al histopatologiei.

E620 acid glutamic și sărurile sale au utilizări medicale, în special în tratamentul diferitelor afecțiuni ale sistemului nervos. Acești aditivi cresc capacitatea de funcționare a scoarței cerebrale și participă la detoxifierea excesului de amoniac. Acidul glutamic este recomandat în surmenaj psihic, nevroză astenică, oligofrenie și în unele forme de epilepsie. Sărurile acidului glutamic (glutamat de sodiu, de potasiu și de calciu) sub formă de “Multiglutin” sunt folosite pentru detoxifiere, prin fixarea amoniacului în cazul de precomă, comă hepatică sau în encefalopatia portală.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :