Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E578 gluconatul de calciu. În ce alimente se găsește? Cât este de toxic?

E578 gluconatul de este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant, , agent de întărire și de îngroșare. Industrial, aditivul E 578 gluconatul de calciu se obține prin electroliza glucozei în prezența carbonatului de calciu și a bromurii de calciu. De asemenea, se mai obține prin procedee fermentative. La fermentarea glucozei cu Aspergillus niger, în scopul obținerii acidului gluconic, în mediul de cultură se adaugă o anumită cantitate de carbonat de calciu pentru neutralizarea acidului gluconic. Se separă, la prelucrarea filtratului, gluconatul de calciu. De asemenea, gluconatul de calciu mai este obținut prin fermentarea glucozei cu Acetobacter suboxidans. Se prezintă sub formă de pulbere albă, insipidă. Gluconatul de calciu este o substanță solubilă în apă rece (1:30), în apă caldă (1:5), dar insolubilă în alcool și în eter.

În ce alimente se găsește aditivul E578 gluconatul de calciu?

Aditivul E578 gluconatul de calciu se folosește, în cantitățile prevăzute în rețete, într-o gamă foarte variată de produse, cum ar fi: produse lactate, , budinci, lapte condensat și , în unt și produse din zer, în grăsimi tartinabile, , înghețată, procesate și conservate, produse din legume, , pește, ouă, supe, ciorbe, sosuri, salate, produse de panificație, patiserie și cofetărie, orez și paste făinoase, condimente, produse dietetice, și nealcoolice. Se mai folosește în cârnați și alte produse din , biscuiți, brânză mozzarella etc.

De ce se folosește aditivul E578 gluconatul de calciu?

Aditivul E 578 gluconatul de calciu se folosește datorită rolului pe care îl are și anume, corector de aciditate sau ca agent de întărire și de stabilizare.

Alte denumiri ale aditivului E 578 gluconatul de calciu?

Are ca sinonim: D-gluconatul de calciu. Denumirea sa chimică este: pentahidroxi-carboxilat  de calciu. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Calcium (2R,3S,4R,5R)-2,3,4,5,6-pentahydroxyhexanoate;
  • Calcium di-D-gluconate monohydrate;
  • Calcium di-dextro-gluconate monohydrate;
  • Calcium hexagluconate;
  • Gluconic acid calcium salt;
  • D-gluconic acid calcium salt (2:1);
  • dextro- gluconic acid calcium salt (2:1);

/ secundare ale aditivului E 578 gluconatul de calciu

Până în prezent nu s-au semnalat efecte secundare la cantitățile folosite în alimente. Aditivul este permis și în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar