Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E576 Gluconat de sodiu – în ce alimente se găsește? Cât este de toxic?

gluconat de sodiu este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate, stabilizator și agent de întărire, artificial. Nu este recomandat consumul frecvent de ce conțin acest aditiv alimentar.

Industrial se obține prin biosinteză cu ajutorul mucegaiului Aspergillus niger. Mediul de cultură conține 35% glucoză, surse de azot organic, extract de sau germeni de grâu, uree, KH2PO4, NH4, H2PO4, MgSO4. Filtratul rezultat este prelucrat pentru recuperarea gluconatului de sodiu. pH-ul este ajustat la 7,5 cu ajutorul NaOH. Siropul de gluconat de sodiu se usucă, apoi se macină. În stare pură, gluconatul de sodiu poate fi obținut prin recristalizarea produsului uscat pe tambur, din soluțiile sale apoase sau alcoolice. E576 gluco­nat de sodiu se prezintă sub formă de substanță solidă, cristalizată, de culoare albă. Este o substanță cu o bună solubilitate în apă și în . alimentar are un conținut de 95% gluconat de sodiu raportat la s.u.

În ce alimente se găsește aditivul E576 gluconat de sodiu?

E576 gluconat de sodiu se folosește în produse lactate (brânză mozzarela și alte brânzeturi proaspete maturate sau procesate), , unt și alte produse din zer, în grăsimi tartinabile, creme dulci, înghețată, de fructe și de legume, biscuiți și , cârnați și produse din , pește și produse din pește, supe, ciorbe, sosuri, diverse salate, produse de , orez și paste făinoase, condimente, suplimente alimentare, produse dietetice, băuturi alcoolice și nealcoolice. Gluconatul de sodiu se folosește la tratarea apelor naturale dure, pentru prevenirea precipitării sărurilor de calciu și magneziu (la mașinile de spălat sticle, din industria laptelui, băuturilor carbonatate sau în industria berii).

De ce se folosește aditivul E 576 gluconat de sodiu?

Aditivul E 576 gluconat de sodiu se folosește datorită rolului pe care îl are și anume acela de corector de aciditate și ca agent de întărire sau de stabilizare.

Alte denumiri ale aditivului E 576 gluconat de sodiu

Are ca sinonim: gluconatul de sodiu, iar denumirea sa chimică este: Pentahidroxicarboxilat de sodiu. Alte denumiri ale aditivului E 576 gluconat de sodiu sunt următoarele:

 • Sodium D-Gluconate;
 • D-gluconic acid sodium salt;
 • Dextro-gluconic acid sodium salt;
 • D-gluconic acid sodium salt (1:1);
 • Dextro-gluconic acid sodium salt (1:1);
 • Sodium 2,3,4,5,6-pentahydroxyhexanoate;
 • Sodium D-gluconate;
 • Mono sodium gluconate;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E576 gluconat de sodiu

Până în prezent nu s-au semnalat efecte secundare la cantitățile folosite în alimente. Este permis și în produsele din cereale destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar