Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E558 Bentonita aditiv folosit la limpezirea vinurilor și a berii

/
/
283 Views

E558 este un , . Este o argilă vulcanică similară caolinului. Este considerat un aditiv inofensiv. Este o varietate de argilă montmorilonitică, formată dintr-un amestec de silicați de aluminiu, care conține cantități variabile de oxizi de Ca, Mg, Fe și alcalii, în funcție de zona în care s-a format. Montmorilonitul constituie componenta principală a bentonitei. Se poate obține și prin încălzirea sub presiune a caolinului, în mediu slab alcalin. Bentonitele sunt substanțe solide, sub formă de pulbere foarte fină. Sunt de culoare albă cu nuanțe de roz, verde sau gri-gălbui. Culoarea este dată de impuritățile pe care le conțin.

Sunt substanțe inodore, insolubile în apă, dar au capacitatea de a se umfla în soluții apoase, mărindu-și volumul de 10-11 ori. Datorită faptului că sunt constituite în cea mai mare parte din particule coloidale, formează cu apa mase gelatinoase. Pe lângă puterea de umflare, în prezența apei, aditivul E558 bentonita mai are putere decolorantă, precum și o mare capacitate de adsorbție (adsorb protei­nele). Bentonitele se clasifică după conținutul de ioni metalici pe care-i conțin, în: bentonite sodice, cu mare putere de absorbție a apei, și în bentonite calcice, cu o capacitate mai redusă de absorbție. PH-ul unei suspensii apoase de bentonită de concentrație 2% este 9-10. Pierderea de masă a aditivului prin uscarea sa la 110°C, până la greutate constantă, nu trebuie să depășească 12% din masa inițială.

În ce se folosește aditivul E558 bentonita?

bentonita este utilizată ca purtător (suport) pentru coloranți, în doza de utilizare de maximum 5%. Mai este utilizată și în scopuri oenologice, pentru limpezirea vinurilor roșii, în doze de 25-150 g/hl, iar pentru vinurile albe, în doze de 20-50 g/hl. E558 bentonita este folosită și pentru limpezirea berii, în doza de 50-250 g/hl. Aditivul mai este folosit și în hrana animalelor pentru a elimina toxinele.

De ce se folosește aditivul E558 bentonita?

Utilizarea aditivului E558 bentonita este o necesitate în primul rând în oenologie, în scopul limpezirii ­lor. Sunt utilizate bentonitele sodice, deoarece au o capacitate de absorbție mult mai mare decât cele calcice. Prin tratarea vinurilor cu bentonită, se previne apariția casei proteice și cuproase. Tratamentul cu E558 bentonita este necesar pentru stabilizarea limpidității vinurilor. Aditivul E558 bentonita are o mare capacitate de a adsorbi cu masă moleculară mare, responsabile de tulbureala de natură coloidală a vinului. Această proprietate a bentonitelor este explicată prin caracterul coloidal și prin sarcina lor electronegativă.

Totodată, prin bentonizare, scade cu 20- 50 mg/l conținutul de azot total, precum și cantitatea de substanțe colorante (fracțiunea coloidală) din vinurile roșii. În cazul vinurilor albe, bentonizarea este asociată cu cleirea cu gelatină (bentonita adsoarbe gelatina în exces). Aditivul E558 bentonita mai este necesar în tratamentul berii, în scopul reducerii conținutului în compuși cu azot coagulabili. Se asigură astfel limpiditatea produsului, prin precipitarea substanțelor proteice. Bentonita mai este necesară ca substanță suport, numai pentru coloranți.

Efecte secundare / adverse ale aditivului E558 bentonita

Aditivul E558 bentonita nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Este considerat inofensiv.

Nivel de toxicitate

Surse:
utilvinificatie.ro
fermier.ro
winemakersacademy.com
morewinemaking.com
alcofermbrew.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar