Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E529 Oxid de calciu VAR în ce alimente se găsește? Este periculos?

/
/
117 Views

oxid de este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate, artificial. Industrial, E 529 oxid de se obține prin calcinarea carbonatului de la temperaturi mai mari de 800°C, reacție prin care se formează oxidul de și . Se mai poate obține prin combinarea calciului cu oxigenul, prin arderea sa în aer. O altă metodă constă în descompunerea termică a hidroxizilor, azotați­lor sau oxalaților de .

Oxidul de calciu obținut prin descompunerea carbonatului este o pulbere albă, amorfă. Prin încălzirea sa într-un cuptor electric la 2576°C se topește și, prin răcire, se separă cristale cubice incolore de oxid de calciu. Oxidul de calciu amorf este mai reactiv decât cel cristalizat. Cu apa reacțio­nează energic, cu formare de hidroxid de calciu. Reacția este însoțită de o puternică dezvoltare de căldură. Oxidul de calciu este un oxid bazic.

În ce alimente se găsește aditivul E529 oxid de calciu?

Aditivul E529 oxid de calciu se folosește în produsele pe bază de cacao și în doza de 7% raportat la materia uscată degresată exprimată în carbonați de potasiu. Aditivul E 529 oxid de calciu mai este folosit și în , , budinci, lapte condensat și lapte praf, produse din deshidratat, în unt și grăsimi tartinabile, creme, înghețată, fructe procesate și conservate, produse din legume, carne, , ouă, supe, ciorbe, , salate, , cofetărie și patiserie, orez și paste făinoase, condimente, suplimente alimentare, produse dietetice, băuturi alcoolice și nealcoolice. Uneori se utilizează și la tratarea făinii.

De ce se folosește aditivul E 529 oxid de calciu?

Utilizarea aditivului E 529 oxid de calciu la produse alimentare se face în scopul de a corecta aciditatea acestora (reglarea pH-ului) și pentru rolul lor de substanțe antiaglomerante.

Alte denumiri ale aditivului E 529 oxid de calciu

Are ca sinonim: var nestins sau var ars. Denumirea sa chimică este oxid de calciu. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Quicklime or Burnt lime;
  • Oxo calcium;
  • Calcium monoxide;
  • Lime, burned;
  • Unslaked lime;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E529 oxid de calciu

Site-urile de specialitate, precum infocons.ro menționează că aditivul E 529 oxid de calciu nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Alte surse menționează că este considerat inofensiv. Totuși, acest aditiv nu este desinat copiilor, iar conform unor cercetători, E529 oxid de calciu poate provoca iritații ale tractului digestiv.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar