Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E523 sulfat de aluminiu amoniacal – periculos! În ce alimente se găsește?

/
/
152 Views

E523 sulfat de amoniacal este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, agent de întărire și de afânare. Aditivul E 523 sulfat de aluminiu amoniacal se ob­ține prin cristalizarea sulfatului de amo­niu cu sulfatul de și cu 12 molecule de apă, din soluție concentrată de sulfat de aluminiu tratată cu acid sulfuric. În final are loc amestecarea soluției con­centrate obținute cu sulfat de . Este o substanță cristalizată în octaedre, incoloră, solubilă în apă caldă, stabilă în stare solidă, dar care în soluție se comportă ca amestecuri de două componente.

În ce alimente se găsește aditivul E523 sulfat de aluminiu amoniacal?

Aditivul E523 sulfat de aluminiu amoniacal se folosește ca sursă acidă pentru praful de copt pentru produsele de panificație, coapte la temperaturi ridicate. De asemenea, mai este folosit ca și stabilizator al culorii produselor alimentare.

De ce se folosește aditivul E523 sulfat de aluminiu amoniacal?

Aditivul E 523 sulfat de aluminiu amoniacal se folosește separat sau împreună cu alți aditivi (E520, E521, E522), în doza de 30 mg/kg, pentru de , și în doze de 200 mg/kg, pentru confiate, cristalizate și glasate. Utilizarea aditivului E 523 sulfat de aluminiu amoniacal este o necesitate datorită rolului pe care îl are ca agent de întărire.

Alte denumiri ale aditivului E 523 sulfat de aluminiu amoniacal

Are ca sinonim: alaun amoniacal sau sulfat de aluminu amoniacal. Denumirea sa chimică este: sulfat dublu de aluminiu și amoniu. Are masa moleculară = 453. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Aluminium ammonium sulphate;
  • Ammonium alum;
  • Aluminum ammonium sulfate;
  • Aluminum azanium disulfate;
  • Ammonium aluminum alum;
  • Ammonium aluminum sulfate;
  • Mono ammonium monoaluminum sulfate;

/ adverse ale aditivului E 523 sulfat de aluminiu amoniacal

Aditivul E 523 sulfat de aluminiu amoniacal nu este indicat pentru bolnavii cu afecțiuni renale. Nu se recomandă un consum frecvent al acestei substanțe. Se știe faptul că aluminiul inhibă absorbția calciului, iodului și a vitaminelor din grupul B. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. În doze mari provoacă renală și acumulare particulelor de aluminiu în organism. Nu este recomandat persoanelor care suferă de boala Alzheimer.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar