Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E504 carbonat de magneziu. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
190 Views

E504 carbonat de magneziu este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, regulator de aciditate și antiaglomerant, obținut din hidroxid de magneziu. În natură se găsește răspândit ca magnezit (carbonat de magneziu) și ca dolomit (carbonat dublu de și magneziu) cristalizate în sistemul hexa­gonal. Carbonatul de magneziu mai este numit și carbonat neutru (sau normal) de magneziu. Are formula moleculară MgCO3, iar M = 81.

Industrial se obține din dolomit calcinat și tratat cu apă saturată cu . Se mai poate obține prin ac­țiunea unui carbonat alcalin asupra unei soluții apoase de sare de magneziu, în prezență de în exces. O altă metodă de obținere a carbonatului de magneziu constă în calcinarea hidrogenocarbonaților de magneziu. Carbonatul de magneziu obținut pe cale chimică se prezintă sub formă de pulbere albă, cu greutatea specifică de 3,04 g/cm.

Cristalele de magnezit sunt incolore, birefringente, romboedrice, izomorfe cu calcitul. Carbonatul de magneziu este un compus ionic, greu solubil în apă rece. Sub 16°C cristalizează ca pentahidrat, care se prezintă sub formă de cristale incolore. Pentahidratul este instabil în aer și se trans­formă în trihidrat. Penta- și trihidratul se găsesc în natură. Prin păstrarea trihidratului pe anhidrida fosforică, pierde două molecule de apă și se transformă în monohidrat. Carbonatul de magneziu, prin încălzire la 450° C, se descompune în oxid de magneziu și dioxid de carbon.

Carbonatul neutru de magneziu nu poate exista în contact cu apa decât în prezența unui exces de acid carbonic, în caz contrar are loc o scindare hidrolitică cu formare de carbonați bazici insolubili. Şi în natură se găseşte un carbonat bazic de magneziu cristalizat, numit hidromagnezit. Compoziția hidromagnezitului este asemănătoare cu sub­stanța denumită „magnezia albă” preparată în laborator și care are multiple , indus­triale, în cosmetică, în medicină.

În ce alimente se găsește E504 carbonat de magneziu?

Aditivul E504 carbonat de magneziu se adaugă în produsele pe bază de cacao și ciocolată, alături de alți cum ar fi E524, E525, E526, E527, E528, sau singur, în procent de maxim 7% raportat la materia uscată degresată. Se mai adaugă în brânza maturată precum și în maturată feliată și , în doza “qs”. Se mai folosește în produse dulci, cum ar fi deserturi, prăjituri, de ciocolată, prăjituri, produse de patiserie și altele.

De ce se folosește aditivul E504 carbonat de magneziu?

Utilizarea aditivului E504 carbonat de magneziu este o necesitate datorită acțiunii sale antiaglomerante și ca agent de afânare pentru produsele în care se încorpo­rează. De asemenea, carbonatul de magneziu mai este utilizat și pentru rolul pe care-l are în corectarea acidității unor produse alimentare.

Alte denumiri ale aditivului E 504 carbonat de magneziu

Carbonatul de magneziu mai este numit și carbonat neutru (sau normal) de magneziu. Are formula moleculară MgCO3, iar M = 81.

Efecte secundare / adverse ale aditivului E504 carbonat de magneziu

Aditivul E504 carbonat de magneziu nu prezintă niciun asupra sănătății consumatorului. Este considerat inofensiv. Totuși, în cantități mari, carbonatul acid de magneziu, are o acțiune laxativă. În doze mari poate provoca iritații ale tubului digestiv.

Nivel de toxicitate

Surse:
aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar