Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E495 Monopalmitat de sorbitan aditiv periculos! În ce alimente se găsește?

/
/
162 Views

E495 monopalmitat de sorbitan este un alimentar cu rol de emulgator și stabilizator. Aditivul E495 monoplamitat de sorbitan este un amestec de esteri ai sorbitolului și al anhidridelor sale cu acidul palmitic comestibil. Anhidridele sorbitolului sunt de fapt eterii săi intramoleculari obținuți prin deshidratarea hexitolului la încălzire sau în prezența acidului sulfuric. În urma reacției, rezultă sorbitanul (1,4) și izosorbitul (1,4:3,6).

Industrial, monopalmitatul de sorbitan se obține în două faze. În prima etapă, se obține sorbitolul prin hidrogenarea catalitică a glucozei în prezența nichelului. Ca materii prime se utilizează siropul de glucoză, hidrolizatul de ami­don din porumb sau soluții de invertit. În etapa a doua, are loc esterificarea sorbitolului sau a sorbitanului cu acid palmitic. Este o substanță solidă, dură, ceroasă, care se prezintă sub formă de bile sau fulgi de culoare crem. Are un gust dulce și un miros caracteristic. Intervalul său de solidificare este între 45 și 47°C.

Aditivul E495 monopalmitat de sorbitan este insolubil în apă rece, dar dispersabil în apă caldă. Se solubilizează la temperaturi superioare punctului său de topire, în etanol, metanol, eter, acetat de etil, anilină, toluen, dioxan, eter de petrol și tetraclorură de carbon. Aditivul alimentar E495 trebuie să aibă un conținut de minimum 95% dintr-un amestec de sorbitol, sorbitan și esteri izosorbitici. Umidi­tatea sa trebuie să fie de maximum 2%, cenușa sulfatată, de maximum 0,5%, iar indicele de aciditate, de maximum 7,5. Indicele de saponificare este de minimum 140 și maximum 150, iar indicele de hidroxil, de minimum 270 și de maximum 305.

În ce se găsește aditivul E495 monopalmitat de sorbitan?

Conform legislației în vigoare, aditivul E 495 monopalmitat de sorbitan se utilizează singur sau împreună cu E491, E492, E493, E494 pentru următoarele produse: în produse fine de panificație, în glazuri și învelișuri pentru produse fine de brutărie, în deserturi, în produse de cofetărie cu zahăr, în produse de cofetărie pe bază de , inclusiv , în guma de mestecat, în emulsii grase, în sosuri emulsionate,  în marmelade tip jeleu, în analogii de și smântână, în clarificatori pentru băuturi nealcoolice.

Aditivul E495 monopalmitat de sorbitan mai este adăugat în, concentrate lichide din ceai și în concentrate lichide cu infuzii de fructe și plante, în gheața alimentară, în suplimente dietetice, în drojdie de panificație, în alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale, precum și în preparate dietetice de regim, pentru controlul greutății corporale, destinate înlocuirii aportului alimentar zilnic total sau a unei mese individuale.

De ce se folosește aditivul E495 monopalmitat de sorbitan?

Ca și ceilalți aditivi din clasa esterilor sorbito­lului sau sorbitanului cu acizi grași, monopal­mitatul de sorbitan are în primul rând rol de și de stabilizator al emulsiilor ali­mentare. Este lipofil care stabilizează emulsiile de tip Apă/Ulei. Pe lângă rolul său de și de stabilizator al emulsiilor, aditivul E495 monopalmitat de sorbitan mai prezintă și alte proprietăți funcționale, care au fost arătate mai detaliat la E491.

Alte denumiri ale aditivului E 495 monopalmitat de sorbitan

Are ca sinonim: palmitatul de sorbi­tan. Alte denumiri ale aditivului E 495 sunt următoarele:

  • Liposorb P;
  • Sorbitan monohexadecanoate;
  • Sorbitan monopalmitate;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E495 monopalmitat de sorbitan

Experiențele efectuate pe animale de laborator au arătat că aditivul E495 monopalmitat de sorbitan con­sumat în cantități mari poate produce leziuni și calculi în vezica urinară. La om, doza zilnică admisibilă este de 0-25 mg/kilocorp. În doze mari, a provocat diaree, pietre la vezică și leziuni ale organelor la animalele de laborator. Este interzis în unele țări!

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
nac.allergyforum.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar