Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E494 sorbitan monooleat aditiv periculos! În ce alimente se găsește?

/
/
177 Views

sorbitan monooleat este un aditiv alimentar semisintetic cu rol de emulgator și stabilizator. Aditi­vul E494 sorbitan monooleat este un amestec de esteri ai sorbitolului și ai anhidridelor sale cu acidul oleic comestibil. Constituentul major este monooleatul de 1,4- sorbitan. Anhidridele sorbitolului sunt de fapt eterii intramoleculari ai acestuia. Ei se obțin prin deshidra­tarea la încălzire a sorbitolului sau în prezența acidului sulfuric.

Prin acestă reacție se formează sorbitanul (1,4) şi izosorbitul (1,4:3,6). Industrial, monooleatul de sorbitan se fabrică în două etape. În prima etapă, se obține sorbitolul (un hexitol prezent în regnul vegetal), prin hidrogenarea catalitică a glucozei (catalizator este nichelul). Ca materii prime se utilizează siropul de glucoză, hidrolizatul de amidon din porumb sau soluții de invertit. Sorbitolul se mai poate obține și prin metode enzimatice, cu ajutorul microorganismului Zymomonas mobilis. În etapa a doua a procedeului, are loc reacția de esterificare a sorbitolului sau a sorbitanului cu acid oleic. Se esterifică gruparea hidroxil primară a hexitolului, la negru, rezultând esterul monooleatul de sorbitan. Este o substanţă lichidă, vâscoasă, de culoarea chihlimbarului. Se mai poate prezenta şi sub formă de bile sau fulgi de culoare crem-deschis până sau în stare solidă, dură, ceroa­să.

Este o substanță insolubilă în apă rece, dar dispersabilă în apă caldă. Este solubilă la temperaturi superioare punctului său de topire în etanol, eter, acetat de etil, anilină, toluen, dioxan, eter de petrol și tetraclorură de carbon. Aditivul E494 sorbitan monooleat trebuie să aibă un conținut de minimum 95% dintr-un amestec de sorbitol, sorbitan și esteri izosorbitici. Reziduul de acid oleic obținut din saponificarea monooleatului de sorbitan din compoziția sa are un indice de iod cuprins între 80 și 100. Conținutul de apă este de maximum 2%, iar cenușa sulfatată, de maximum 0,5%. Indicele de aciditate trebuie să fie de maximum 8, indicele de saponificare, minimum 145 și maximum 160, iar indi­cele de hidroxil, de minimum 193 și de maximum 210.

În ce alimente se găsește aditivul E494 sorbitan monooleat?

Conform actului normativ în vigoare, aditivul E494 sorbitan monooleat se folosește singur sau în amestec cu E491, E492, E493 și E495 în următoarele produse alimentare: în emulsii grase, în sosuri emulsionate, în produse de , în produse de pe bază de , inclusiv ciocolată, în . În gheață alimentară, în concentrate lichide din ceai și concentrate lichide din sau infuzii concentrate din plante, în analogii de lapte și de smântână, în clarificatori pentru , în produse fine de panificație, în glazuri și învelișuri pentru produsele fine de brutărie.

Aditivul E494 sorbitan monooleat mai este adăugat în guma de mestecat, în suplimente dietetice și în drojdia de panificație, în alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale, în preparate dietetice de regim pentru controlul greutății destinate înlocuirii aportului zilnic total, sau a unei mese individuale, în marmelade tip jeleu.

De ce se folosește aditivul E494 sorbitan monooleat?

Utilizarea aditivului E494 sorbitan monooleat reprezintă o necesitate pentru industria alimentară, datorită rolului său de emulgator și de al emulsiilor. Ca și E491, E492, E493, E495 (esteri ai sorbitolului sau sorbitanului cu acizi grași) este un emulgator lipofil (HLB = 3-6), care stabilizează emulsiile de tip Apă/Ulei. Pe lângă funcția de emulgator și de al emulsiilor, are și alte proprietăți care au fost arătate la aditivii E491, E492, E493, E495. Astfel, monooleatul sorbitan împiedică albirea ciocolatei când untul de cacao este înlocuit cu alte grăsimi alimentare (întârzie apariția modificărilor formelor de cristalizare ale grăsimilor).

La paste tartinabile, aditivul E494 sorbitan monooleat stopează procesul de granulare (nisipare) a pro­dusului respectiv. La sosuri emulsionate, împiedică coalescența globulelor de grăsime. În uleiul pentru prăjit, inhibă procesele de crista­lizare ale grăsimilor. De asemenea, aditivul E494 sorbitan monooleat îmbunătățește procesul de rehidratare a produselor deshidratate (drojdia de panificație uscată) etc.

Alte denumiri ale aditivului E 494 sorbitan monooleat

Are ca sinonim: oleatul de sorbitan. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

 • 1,4- anhydro-D-glucitol 6-(9-octadecanoate);
 • 1,4- anhydro-dextro-glucitol 6-(9-octadecanoate);
 • Arlacel 80;
 • Crill 4;
 • [2-[(2R,3S,4R)-3,4-dihydroxyoxolan-2-yl]-2-hydroxyethyl] (Z)-octadec-9-enoate;
 • Ionet S-80;
 • Liposorb O;
 • Mo-33-F;
 • Montane 80;
 • Sorban AO;
 • Sorbirol O;
 • Sorbitan mono-(9Z)-9-octadecenoate;
 • Sorbitan mono-(Z)-9-octadecenoate;
 • Sorbitan monooleate;

/ ale aditivului E494 sorbitan monooleat

După ingerare, aditivul E494 sorbitan monooleat este hidrolizat în sorbitol (sau sorbitan) și acid oleic, în procent de 90%. Acidul oleic este metabolizat în organism în proporție de 50%. Prin testările de labo­rator, efectuate pe animale, s-a constatat că aditivul E494 sorbitan monoleat în doze mari poate produce leziuni și calculi în vezica urinară. La om, doza zilnică admisibilă este de 0-25 mg/kilocorp. În doze mari provoacă diaree, pietre la vezică și leziuni ale organelor la animale de laborator.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.ukfoodguide.net

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar