Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E493 sorbitan monolaurate aditiv periculos! În ce alimente se găsește?

/
/
243 Views

E493 sorbitan monolaurate este un aditiv alimentar semisintetic, cu rol de emulgator și stabilizator. E 493 sorbitan monolaurate este un amestec de esteri ai sorbitolului și ai anhidridelor sale cu acidul lauric. Anhidridele sorbitolului sunt de fapt eterii intramoleculari ai acestuia, obținuți prin deshidratarea la încăl­zire a hexitolului sau în prezența acidului sulfuric. Se formează astfel sorbitanul (1,4) și izosorbitul (1,4:3,6).

Industrial, monolauratul de sorbitan se obține din sorbitol (hexitol prezent în regnul vegetal) printr-o metodă de semisinteză. Ca materie primă se utilizează siropul de glucoză, hidrolizatul de amidon din porumb sau soluții de zahăr invertit. Sorbitolul se formează prin hidrogenarea catalitică a glucozei în prezența unui catalizator (nichelul). Sorbitolul se mai obține și prin metode enzimatice, în prezența microorganismului Zymomonas mobilis. Prin esterificarea sorbitolului sau sorbitanului cu acid lauric, la gruparea hidroxil primară, se obține esterul, monolauratul de sorbitan.

Aditivul E493 sorbitan monolaurate este o substanță lichidă, vâscoasă, uleioasă, de culoarea chihlimbarului. Se mai poate prezenta în stare solidă ceroasă sau sub formă de bile sau fulgi, de crem-deschis. Are gust dulceag și un miros carac­teristic. Este o substanță dispersabilă în apă rece și fierbinte. Aditivul alimentar E493 sorbitan monolaurate trebuie să aibă un conținut minim de 95% dintr-un amestec de sorbitol, sorbitan și esteri izosorbidici. Conținutul său în apă este de maximum 2%, iar de cenușă sulfatată, de maximum 0,5%. Indicele de aciditate este de maximum 7, indi­cele de saponificare, de minimum 155 şi de maximum 170, iar indicele de hidroxil, de minimum 330 şi de maximum 358.

În ce alimente se găsește aditivul E493 sorbitan monolaurate?

Conform actului normativ actual pentru aditivii alimentari, E493 sorbitan monolaurate se adaugă singur sau împreună cu E491, E492, E494, în produse fine de , în glazuri și învelișuri pentru produsele fine de brutărie, în marmelade tip jeleu, în emulsii grase, în analogii de și , în clarificatori pentru nealcoolice.

De asemenea, aditivul E493 sorbitan monolaurate mai este adăugat în concentrate lichide din ceai, în concentrate lichide cu infuzii de plante și fructe, în gheața alimentară, în produse de cofetărie cu zahăr, în deserturi, în produse de cofetărie pe bază de inclusiv ciocolată. În sosuri emulsionate, aditivul E493 sorbitan monolaurate se adaugă în suplimente die­tetice, în drojdia pentru panificație, în gumă de mestecat, în alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale, precum și în preparate dietetice de regim pentru controlul greutății destinate înlocuirii aportului alimentar zilnic total sau a unei mese individuale (separat sau în combinație).

De ce se folosește aditivul E493 sorbitan monolaurate?

Ca și ceilalți esteri ai sorbitanului cu acizi grași (E491, E492, E494 și E 495), sorbitan monolaurate este necesar industriei alimentare, pentru funcția sa de emulgator și de stabilizator al emulsiilor. Este un emulgator de tip lipofil, în structura căruia partea hidrofilă este dată de sorbitol sau de anhidridele sale. Formează și stabilizează emulsiile de tip Apă/Ulei. Un rol funcțional, important al aditivului, este acela de a întârzia procesul de modificare a formelor cristaline ale grăsimilor din unele pro­duse alimentare.

Este cunoscut faptul că sub­stanțele grase sunt polimorfe (cristalizează sub forma α instabilă, β intermediară şi β, care este cea mai stabilă). La produsele de ciocolată, prin înlocuirea untului de cacao cu o altă grăsime alimentară, în absența aditivului, din cauza modificării formelor de cristalizare, pot să apară pete albe la suprafața produsului (înflo­rire). În cazul pastelor tartinabile pe bază de grăsimi, prin adăugarea aditivului E493 sorbitan monolaurate  se evită formarea unei texturi granulare (nisiparea). La sosuri emulsionate, adăugarea aditivului E494 împie­dică coalescența globulelor de grăsime și deci “spargerea emulsiei”.

În cazul produselor grase tartinabile, aditivul E493 are rolul de a bloca pro­cesul de formare a cristalelor de grăsime în masa produsului. De asemenea, în uleiul pentru prăjire, inhibă procesele de cristalizare. Ca și ceilalți din acestă clasă, îmbunătățește procesul de rehidratare a produselor deshi­dratate (ca, de exemplu, drojdia de panificație uscată etc.).

Alte denumiri ale aditivului E 493 sorbitan monolaurate

Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

 • Sorbitan laurate;
 • Crill 1;
 • [2-[(2R,3S,4R)-3,4-dihydroxyoxolan-2-yl]-2-hydroxyethyl] dodecanoate;
 • Ionet S-20;
 • Ml-33-F;
 • Montane 20;
 • Sorbirol L;
 • Sorbitan lauric acid monoester;
 • Sorbitan monododecanoate;
 • Sorbitan monolaurate;

Efecte secundare / ale aditivului E493 sorbitan monolaurate

Aditivul E493 sorbitan monolaurate ingerat se hidrolizează în procent de 90%, rezultând sorbitan și acid lauric. La rândul său, acidul gras este metabolizat și absorbit în organism în proporție de 50%. În doze mari, însă, s-a constatat prin testările efectuate pe animale de laborator, că aditivul poate produce leziuni și calculi în vezica urinară. La om, doza zilnică admisibilă este de 0-25 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar