Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E492 sorbitan tristearat aditiv periculos! În ce alimente se găsește?

/
/
251 Views

E492 sorbitan tristearat este un aditiv alimentar semisintetic, cu rol de emulgator și stabilizator E492 sorbitan tristearat reprezintă un amestec de esteri ai sorbitolului și de anhidride ale acestuia cu acidul stearic. Anhidridele sunt obținute prin la încălzire a sorbitolului sau în prezența acidului sulfuric. De fapt, denumirea de anhidride este improprie, compușii fiind eteri intramoleculari ai sorbitolului. Rezultă astfel sorbitanul (1,4) și izosorbitul (1,4:3,6).

Industrial, tristearatul de sorbitan se obține din sorbitol (hexitol, prezent în regnul vegetal), printr-o metodă de semisinteză. Ca materie primă pentru obținerea sorbitolului se folosește siropul de glucoză, hidrolizatul de amidon din porumb sau soluții de zahăr invertit. Prin hidrogenare catalitică în prezența nichelului, rezultă sorbitolul. Se mai poate obține prin procedee enzimatice în prezența microorganis­mului Zymomonas mobilis. Prin esterificarea sorbitolului cu acid stearic, rezultă tristearatul de sorbitan. Aditivul E492 sorbitan tristearat este o substanță solidă, care se prezintă sub formă de bile crem-deschis, de fulgi sau de solide dure, ceroase.

Are un gust dulce și un miros caracteristic. Este insolubil în apă, în metanol și etanol, dar dispersabil în eter de petrol, ulei mineral, vegetale, acetonă și dioxan. Ușor solubil în toluen, eter, tetraclorură de carbon și acetat de etil. Intervalul său de solidificare este între 47 și 50 °C. Ca și ceilalți aditivi ai sorbitanului, tristearatul de sorbitan este un emulgator lipofil cu HLB = 3-6. Partea hidrofilă este dată de grupările hidroxilice ale sorbitolului sau de anhidridele sale. Aditivul alimentar E492 sorbitan tristearat trebuie să conțină maximum 95% dintr-un amestec de sorbitol, sorbitan și ester izosorbidici, conținutul de apă să fie de maximum 2%, iar de cenușă sulfatată, de maximum 0,5%. Indicele de aciditate este de maximum 15, indicele de saponificare, de minimum 176 și maximum 188, iar indicele de hidroxil, de minimum 66 și maximum 80.

În ce se găsește aditivul E492 sorbitan tristearat?

Tristearatul de sorbitan este utilizat singur sau împreună cu E491, E493, E494 și E495 în produse fine de panificație, în glazuri și înveli­șuri pentru produsele fine de brutărie, în emulsii grase, în analogii din lapte și smântână, pentru clarificarea unor băuturi nealcoolice, în concentrate lichide din ceai și concentrate lichide cu infuzii de fructe și plante, în gheața alimentară, în deserturi. Aditivul E492 sorbitan tristearat mai este folosit în produse de cofetărie cu zahăr, în produse de cofetărie pe bază de , inclusiv ciocolată, în emulsionate, în suplimente dietetice, în drojdie de panificație, în gumă de mestecat. De asemenea, mai este adăugat în alimente dietetice utilizate, în scopuri medicale speciale, precum și în preparate dietetice de regim pentru controlul greutății, destinate înlocuirii aportului alimentar zilnic total sau a unei mese individuale.

De ce se folosește aditivul E492 sorbitan tristearat??

Ca și ceilalți esteri ai sorbitolului și ai anhidridelor sale cu , E492 sorbitan tristearat este necesar pentru unele produse alimentare, datorită rolului său de emulgator. Este un formator de emulsii de tip Apă/Ulei, lipofilic (HLB = 3-6). Emulgatorul adsorbit la suprafața picăturilor dispersate creează o barieră sterică, fapt ce împiedică distrugerea emulsiei. Aditivul E492 sorbitan tristearat mai este utilizat în margarină, precum și în grăsimile de acoperire, cu conținut ridicat de grăsimi hidrogenate și redus de acid erucic, pentru a preveni obținerea unor texturi granulare ale acestora (nisiparea).

În produsele la care de cacao este înlocuit cu alte materii grase, aditivul E429 sorbitan tristearat are rolul de a îm­piedica transformarea formelor de cristalizare ale grăsimii, fapt ce poate produ­ce albirea ciocolatei (înflorirea). Aditivul mai este utilizat și pentru optimizarea procesului de rehidratare a unor produse uscate deshidratate, ca de exemplu drojdia de panificație uscată etc.

Alte denumiri ale aditivului E 492 sorbitan tristearat

Are ca sinonim stearatul de sorbitan. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Liposorb TS;
    Sorbitan trioctadecanoate;
  • Anhydrosorbitol tristearate;

Efecte secundare / ale aditivului E492 sorbitan tristearat

Aditivul E492 sorbitan tristearat, în doze mari provoacă iritație gastrică. La animalele de laborator au fost înregistrate efecte adverse asupra sistemului de reproducere. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar