Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E491 Monostearat de sorbitan aditiv periculos! În ce alimente se găsește?

/
/
41 Views

E491 monostearat de sorbitan este un aditiv alimentar semisintetic, cu rol de emulgator și stabilizatorEste un amestec de esteri ai sorbitolului și ai anhidridelor sale cu acidul stearic. Denumirea de anhidride se referă de fapt la eterii intramoleculari obținuți prin des­hidratarea la încălzirea sorbitolului sau în prezența acidului sulfuric. Rezultă sorbitanul 1,4 și izosorbitul 1,4:3,6. Industrial, monostearatul de sorbitan se obține din sorbitol, care este un hexitol prezent în regnul vegetal.

Procedeele industriale de obținere a sorbitolului utilizează ca materie primă siropul de glucoză, hidrolizatul de amidon din sau soluții de zahăr invertit. Prin hidrogenarea catalitică în prezență de Nichelului, rezultă sorbitolul. Acesta se mai poate obține și prin procedee enzimatice, în prezența de Zymomonas mobilis. Prin tratarea sorbitolului sau sorbitanului cu acid stearic se obține monostearatul de sorbitan. Esterificarea are loc la gruparea hidroxil primară. Aditivul E491 monostearat de sorbitan se prezintă ca o substanță solidă, sub formă de bile colorate în crem până la negru, de fulgi de solide dure sau de substanțe ceroase. Are un gust dulce și un miros caracteristic. Este o substanță insolubilă în apă rece, dar dispersabilă în apă caldă.

Prezintă solubilitate la temperaturi mai mari decât punctul de topire, în toluen, dioxan, tetraclorură de carbon, eter, metanol, etanol și anilină. Este insolubil în eter de petrol și acetonă. Se mai poate solubiliza, la temperaturi de peste 50°C, în uleiuri minerale și în acetat de etil (soluțiile obținute sunt tulburi). Monostearatul de sorbitan este un emulgator lipofil, având HLB = 3-6. Partea hidrofilă este dată de sorbitol sau de anhidridele sale. Aditivul E491 monostearat de sorbitan are temperatura de solidificare cuprinsă în intervalul de 50-52°C, iar conținutul său de umiditate este de maximum 2%. 

În ce alimente se găsește aditivul E491 Monostearat de sorbitan?

Legislația actuală prevede utilizarea aditivului E491 monostearat de sorbitan singur sau în ames­tec cu E492, E493, E494, E495, pentru următoarele produse alimentare: în produse fine de panificațție, în glazuri și învelișuri pentru produse fine de brutărie, în marmelade tip jeleu, în emulsii grase, în analogii de lapte și , în clarificatori pentru băuturi nealcoolice, în concentra­te lichide din ceai și concentrate lichide cu infuzii de fructe și .

Aditivul E491 monostearat de sorbitan mai este adăugat în deserturi, în produse de cofetărie cu zahăr, în produse de cofe­tărie pe bază de cacao, inclusiv ciocolată, în sosuri emulsionate, în drojdie pentru panificație, în suplimente dietetice, în gumă de mestecat, în alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale, precum și în preparate dietetice de regim, pentru controlul greutății, destinate înlocuirii aportului alimentar zilnic total sau a unei mese individuale.

De ce se folosește aditivul E491 Monostearat de sorbitan?

E491 monostearat de sorbitan are rol de emulgator în produsele alimentare în care se încorporează. Emulgatorul adăugat în ciocolată (în special în ciocolata de cuvertură) la care de cacao este înlocuit cu alte materii grase, previne apariția defectelor de cristalizare a grăsimii la suprafața produsului (înflorirea ciocolatei). Se împiedică astfel trecerea lentă a grăsimii de la forma cristalină intermediară la forma cristalină care este mai stabilă.

În cazul margarinelor sau al grăsimilor de acoperire (de formare a peliculelor) caracterizate printr-un conținut bogat de , dar cu un conținut sărac de acid erucic, adăugarea monostearatului de sorbitan previne apariția defectului de nisipozitate. Acest aspect nisipos pe care îl capătă produsele mai sus-menționate se datorează tot transformărilor de structură cristalină a. Aditivul E491 monostearat de sorbitan inhibă procesele de cristalizare și în uleiul pentru prăjire. De asemenea, prin adăugarea aditivului E491 monostearat de sorbitan în pastele tartinabile pe bază de grăsimi, se evită apariția unei texturi granulare.

În cazul produselor pe bază de ulei lichid, adăugarea monostearatului de sorbitan previne apariția unei tulbureli sau a precipitatelor în , formate tot ca urmare a transformării cristalelor de tip α în β’, β etc. O altă proprietate funcțională a emulgatorului constă în aceea că mărește capacitatea de rehidratare a unor produse deshidratate, ca de exemplu, drojdia de panificație uscată.

Alte denumiri ale aditivului E491 Monostearat de sorbitan

Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

 • 1,4-anhydro-D-glucitol 6-octadecanoate;
 • 1,4-anhydro-dextro-glucitol 6-octadecanoate;
 • Grill 3;
 • (2-((2R,3S,4R)-3,4-dihydroxyoxolan-2-yl)-2-hydroxy-ethyl) octadecanoate;
 • [2-[(2R,3S,4R)-3,4-dihydroxyoxolan-2-yl]-2-hydroxyethyl] octadecanoate;
 • Emultex SMS;
 • Glycomul S;
 • Ionet S-60C;
 • Liposorb S;
 • Montane 60;
 • Ms-33-F;
 • Norfox sorbo S-60FG;
 • Sorban AST;
 • Sorbirol ISM;
 • Sorbitan monostearate;
 • Span 60;

/ adverse ale aditivului E 491 Monostearat de sorbitan

Prin testările de laborator efectuate pe animale, s-a constatat că monostearatul de sorbitan, după ingerare, este hidrolizat în procentul de 90% în acid stearic și în anhidrida sorbitolului. La rândul său, acidul gras este absorbit în proporție de aproximativ 50%. În doze mici, aditivul nu prezintă niciun risc asupra consumatorului. S-a mai constatat că, în doze mari, acest aditiv poate produce leziuni şi calculi la vezica urinară [6, 104], La om, doza zilnică admisibilă este de 0-25 mg/kilocorp.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.ervesa.com
www.noshly.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar