Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E483 tartrat de stearoil aditiv folosit în pâine! Este periculos?

/
/
25 Views

tartrat de stearoil este un aditiv alimentar semisintetic, cu rol de emulgator și agent de tratare a făinii, care se folosește în unele deserturi și produse fine de panificație. Este format dintr-un amestec de diester cu mici cantități de monoester precum și cu materii prime netransformate. Industrial aditivul E 483 tartrat de stearoil se obține prin reacția de esterificare a acidului tartric cu alcoolul de stearil comercial, care conține în principal alcooli de stearil și palmitil. Se prezintă sub formă de substanțe solide uleioase de culoare crem (la 25°C). Intervalul său de topire este între 67 și 77°C.

După saponificare, alcoolii grași saturați cu lanț lung au un interval de topire între 49 și 55°C. Se dispersează în caldă. Aditivul alimentar E 483 tartrat de stearoil trebuie să aibă un conținut total de esteri de minimum 90%, care corespunde unui indice de esteri de minimum 163 și maximum 180. Indicele de hidroxil are valori cuprinse între minimum 200 și maximum 220, iar indicele de aciditate este de maximum 5,6. Cenușa sulfatată determi­nată prin calcinare la 800°C este de maximum 0,5%, iar substanțele nesaponificabile sunt de maximum 83% și de minimum 77%. Indicele de iod, maximum 4, iar conținutul total de acid tartric este de minimum 18% și de maximum 35%.

În ce alimente se găsește E483 tartrat de stearoil?

Aditivul E483 tartrat de stearoil este adăugat în produse de panificație (exclusiv pâinea preparată numai din , apă, drojdie sau plămădeală și sare) în doza de 4g/kg și în deserturi, 5g/kg. Se mai găsește în pizza.

De ce se folosește aditivul E 483 tartrat de stearoil?

Aditivul E483 tartrat de stearoil este necesar prin faptul că prezintă proprietăți emulgatoare și de stabilizare a emulsiilor. Stearoil tartratul este în același timp un agent folosit pentru tratarea făinii.

Alte denumiri ale aditivului E 483 tartrat de stearoil

Are ca sinonim: Palmitil tartrat stearoil, iar denumirile sale chimice sunt: tartrat de distearil sau tartrat de dipalmitil. Alte denumiri ale aditivului: Stearyl palmityl tartrate.

/ ale aditivului E483 tartrat de stearoil

Aditivul E483 tartrat de stearoil nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului, când este folosit în dozele propuse de legislația actuală. Totuși, în lite­ratura de specialitate sunt expri­mate păreri cu privire la faptul că până în prezent nu se poate face încă o apreciere reală asupra riscu­lui pe care-l ridică consumul acestui aditiv. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar