Hit enter after type your search item

E481 Stearoil 2-lactilat de sodiu în ce alimente se găsește? Este periculos?

/
/
/
255 Views

E481 stearoil 2-lactilat de sodiu este un aditiv alimentar semisintetic, cu rol de emulgator și stabilizator. E481 stearoil 2-lactilat de sodiu repre­zintă un amestec de săruri de sodiu ale acizilor stearoil lactici și polimerii săi, precum și de cantități mici de săruri de sodiu ale altor acizi asemănători, obținuți prin reacția acidului stearic cu acid lactic. În amestec se mai pot găsi și alți acizi grași alimentari sub formă liberă sau esterificată, datorită prezenței lor în acidul stearic utilizat.

Industrial, se obține prin reacția directă dintre acidul stearic și lactatul de sodiu. E481 stearoil 2-lactilat de sodiu se prezintă sub formă de praf sau de masă solidă sfărâmicioasă. Are culoarea albă sau alb-gălbuie și un miros caracteristic. Este insolubil în apă, dar solubil în etanol. utilizat în industria alimentară trebuie să aibă un indice de ester de minimum 90 și de maximum 190, indice de aciditate de minimum 60 și maximum 130, acid lactic total, minimum 15% și maximum 40%, iar conținutul în sodiu, de minimum 2,5% și maximum 5%.

În ce alimente se găsește aditivul E 481 Stearoil 2-lactilat de sodiu?

E481 stearoil-2-lactilat de sodiu este admis, separat sau împreună cu stearoil-2-lactilatul de calciu, în produse fine de panificație, în doza de 5g/kg, în pentru gătit rapid, în cereale pentru micul dejun, în lichior emulsionat, în băuturi spirtoase cu o concentrație de alcool per volum de până la 15%, în emulsii grase, în deserturi. În produse de cofetărie cu zahăr se utilizează în doza de 5g/kg, în snacks pe bază de cereale și cartofi, 5g/kg, în produse din tocată sau tăiată bucăți, în conserve.

Aditivul E 481 stearoil 2-lactilat de sodiu se mai adaugă în prafuri pentru prepararea băuturilor nealcoolice calde, în gumă de mestecat, în snacks pe bază de cereale, în clarificatori pentru . De asemenea, emulgatorul mai este folosit în “mostardia di frutta”, în doza de 2g/kg, în pâine, în alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale, precum și în preparate dietetice de regim pentru controlul greutății, destinate înlocuirii aportului alimentar zilnic total sau a unei mese individuale.

De ce se folosește aditivul E481 Stearoil 2-lactilat de sodiu?

Aditivul E 481 stearoil 2-lactilat de sodiu este un emulgator și un stabilizator al emulsiei în care se încorporează (de tip /Apă). Adăugat în pâine sau în produ­sele fine de patiserie, este necesar prin faptul că acesta contribuie la păstrarea miezului moale, datorită acțiunii sale complexante asupra amidonului. Se obține un complex emulgator-amiloză care îm­piedică astfel retrogradarea amilozei, iar produ­sele își păstrează prospețimea. O altă carac­teristică a aditivului este aceea de a interacționa cu proteinele glutenice din făină, cu formare de complexe.

Rezultatul acestei interacții constă în obținerea unei structuri fine a miezului pro­duselor în care aditivul se încorporează. În conservele din carne tocată sau tăiată, emul­gatorul adăugat emulsionează grăsimile și totodată contribuie la legarea particulelor între ele. Introducerea aditivului în prafurile des­tinate obținerii băuturilor nealcoolice este o necesitate, deoarece acesta contribuie, pe de o parte, la creșterea capacității de umectare a particulelor dispersate, iar pe de altă parte, favorizează și dispersarea unor componente insolubile. Prin reducerea tensiunii superficiale între lichid și suprafața solidului, dispersarea în apă a acestor prafuri se face mai rapid.

Alte denumiri ale aditivului E 481 Stearoil 2-lactilat de sodiu

Are ca sinonime: stearoil lactilat de sodiu, stearoil lactat de sodiu, iar denumirea sa chimică este lactat-di-2- stearoil de sodiu sau propionat di(2-stearoiloxi) de sodiu. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Sodium stearoyl-2-lactylate;
  • Sodium lactylate;
  • Octadecanoic acid 2-(1-carboxyethoxy)-1-methyl-2-oxoethyl ester sodium salt;
  • Sodium 2-(2-octadecanoyloxypropanoyloxy)propanoate;
  • Sodium 2-stearoyl lactate;
  • Sodium 2-stearoyllactate;
  • Sodium stearoyl-2-lactylate;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E481 Stearoil 2-lactilat de sodiu

Aditivul E481 stearoil 2-lactilat de sodiu nu prezintă niciun asupra sănătății consumatorului. Doza zilnică admisibilă este de 0-20 mg/kilocorp. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. 

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :