Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E476 poliricinoleat de poliglicerol

/
/
67 Views

poliricinoleat de poliglicerol este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator și emulgatorIndustrial, E476 poliricinoleat de poliglicerolse obține prin esterificarea poliglicerolului cu acizi grași condensați din uleiul de ricin. Reacția are loc în două etape: în prima fază se produce polimerizarea glicerinei, prin încălzirea acesteia la 250-280°C, în prezența unor catalizatori alcalini, în vid sau în gaze inerte. Amestecul de reacție conține di-, tri-, tetra- și pentaglicerine; în etapa a doua are loc reacția de esterificare a poliglicerolului cu acizi grași condensați din uleiul de ricin.

Reacția se petrece la înaltă, în prezența catalizatorilor acizi sau bazici. Aditivul E 476 poliricinoleat de poliglicerol se prezintă sub formă de lichid limpede, foarte vâscos. Este insolubil în apă și în etanol, dar prezintă solubilitate în eter, în hidrocarburi, precum și în hidrocarburi halogenate. Indicele său de refracție este cuprins între 1,4630 și 1,4665. Aditivul este format din minimum 75% di-, tri-, tetraglicerine și maximum 10% poliglicerine mai mari sau egale cu heptaglicerine. Indicele de hidroxid al emulgatorului este de minimum 80 și maximum 100, indicele de aciditate, de maximum 6, iar indicele de iod, 72-103.

În ce se găsește aditivul E476 poliricinoleat de poliglicerol?

Aditivul E476 poliricinoleat de poliglicerol se găsește în tartinabile cu un conținut de cel mult 41% , în produse tartinabile similare cu un conținut de cel mult 10% grăsimi, în pentru salate. Se mai găsește în produse de cofetărie pe bază de , inclusiv ciocolată.

De ce se folosește aditivul E476 poliricinoleat de poliglicerol?

Este necesară utilizarea aditivului E476 poliricinoleat de poliglicerol pentru formarea și stabilizarea emulsiilor din grăsimile tartinabile sau din produse similare, precum și din dressinguri (sosuri) de tip /Apă. Emulgatorul este adsorbit la interfața /apă, iar rolul său principal este să împiedice coalescența globulelor de grăsime. În cazul ciocolatei, emulgatorul este necesar pentru a reduce vâscozitatea masei de ciocolată în timpul prelucrării sale, contribuind la obți­nerea unui cu un grad de onctuozitate dorit.

Alte denumiri ale aditivului E 476 poliricinoleat de poliglicerol

Are ca sinonime: poligliceroliricinoleat, esterii de poliglicerină ai acizilor grași policondensați, esterii din poliglicerină ai acidu­lui ricinoleic interesterificat sau PGPR.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E 476 poliricinoleat de poliglicerol

Aditivul E476 poliricinoleat de poliglicerol nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului, atunci când este consumat în dozele indicate de legislația sanitară. Testele efectuate pe animale au arătat că, în doze mari, aditivul E476 produce creșterea în volum a ficatului și a rinichilor. Doza zilnică admisibilă este de 0-75 mg/kilocorp. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.marievranceanu.com
www.jurnalulbucurestiului.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar