Hit enter after type your search item

E475 esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
196 Views

E475 esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, agent de îngroșare, inhibitor de cristalizare și emulgator. Indus­trial, aditivul E 475 se obține în două faze. În prima etapă se sintetizează poliglicerolul prin polimerizarea glicerinei, reacție care se desfășoară la temperatura de 250-280°C în prezența unor catalizatori alcalini. Reacția mai poate avea loc în vid sau în prezența unui inert, în etapa a doua, se obțin esterii poliglicerolului, prin esterificarea directă a oligomerilor cu acizi grași, la temperatura de 250-280°C, în prezența catalizatorilor acizi sau în cataliză bazică.

Pro­dusul de reacție este un amestec de di-, tri-, tetra- și pentaglicerine, a cărui compoziție variază cu condițiile de sinteză (temperatură, timpul de reacție etc.). Aditivul E 475 esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol reprezintă un amestec de poliesteri cu o structură ramificată și liniară. Esterii poliglicerolului cu acizii grași se prezintă sub formă de lichide uleioase sau vâscoase, cu o culoare de la galben-deschis la cihlimbariu. Mai poate fi solid, plastic sau moale, ceros, dur, cu o culoare care variază de la maro-deschis la brun-negru.

În ceea ce privește solubilitatea lor, aceasta este dependentă de structura aditivilor (conținutul în diferiți acizi grași și gradul de polimerizare al glicerolului). Unii dintre ei sunt foarte hidrofilici, iar alții, foarte lipofilici. Sunt dispersabili în caldă și solubili în solvenți organici. Aditivul alimentar E 475 esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol trebuie să aibă un conținut total de esteri ai acizilor grași de minimum 90%. Cenușa sulfatată, determinată prin calcinarea produ­sului la 800°C, este de maximum 0,5%, iar acizii grași liberi, exprimați în acid oleic, de maximum 6%. Glicerine şi poliglicerine libere sunt minimum 18% şi maximum 60%.

În ce alimente se găsește aditivul E475 Esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol?

Aditivul E475 esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol este admis în produ­se fine de panificație, în lichioruri emulsionate, în produse pe bază de ouă, în gumă de mestecat, în emulsii grase, în produse similare din lapte și smântână. Aditivul E475 esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol se mai adaugă în produse de cofetărie cu zahăr, în suplimente dietetice, în alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale. De asemenea, emulgatorii E 475 mai sunt adăugați în preparatele dietetice de regim pentru controlul greutății, destinate înlocuirii dozei alimentare zilnice totale sau a unei mese individuale precum și în cerealele de tip Granola pentru micul dejun.

De ce se folosește aditivul E475 Esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol?

Aditivul E475 esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol sunt necesari datorită capacității lor de a forma și stabiliza emulsiile alimentare. La obținerea checurilor îmbunătățesc capacita­tea de batere a compoziției acestora, contribu­ind la formarea unui miez afânat și cu un volum corespunzător. De asemenea, aditivul E 475 esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol determină obținerea unei bune plieri a alua­tului. Se utilizează în amestec cu monogliceridele. În cazul margarinelor, al emulsiilor grase, al ciocolatei, în grăsimi tartinabile etc., emulgatorul stabilizează emulsiile, asigură o dispersie cât mai uniformă și fină a apei în masa de grăsime, împiedicând coalescența globulelor de grăsime.

În cazul margarinelor, creșterea gradului de dispersare a apei influențează stabilitatea produsului la depozitare (prin redu­cerea posibilității de contaminare microbiolo­gică). La produsele de panificație, utilizarea aditivului E475 contribuie la menținerea prospețimii acestora, a miezului moale, precum și la des­prinderea cu ușurință din tavă a produselor coapte. La produsele din lapte și smântână este asigurată stabilitatea emulsiilor în timp, iar în cazul pastelor tartinabile, se reduce procesul de întărire a acestora.

Alte denumiri ale aditivului E 475 Esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol

Aditivul E 475  are ca sinonime: esterii poliglicerici ai acizilor grași, esterii poli- glicerici ai esterilor acizilor graşi. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Polyglycerol fatty acid esters;
  • Glycerin fatty acid esters;
  • Oleic acid monoester with decaglycerol;
  • Polyglyceryl-10 oleate;

/ efecte adverse ale aditivului E 475 Esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol

Aditivii E475 esteri ai acizilor graşi cu poliglicerol nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Sunt considerați ino­fensivi. Doza zilnică admisibilă este de 0-25 mg/kilocorp. Totuși, în doze mari a cauzat o asimilare slabă a acizilor grași esențiali și a crescut dimensiunea ficatului și rinichilor la animalele de laborator. Poate conține reziduuri de solvent, cum ar fi – propilen glicol.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.food-info.net
www.cesamancam.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :