Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E460 celuloza. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
134 Views

E460 celuloza este un aditiv alimentar cu rol de agent de îngroșare, de umplere, antiaglomerant și emulgator. Celuloza este un constituent natural al tuturor fibrelor . Pentru uz industrial se obține din lemn, bumbac etc. În se folosește E460 (I) – celuloză cristală sau E460 (II) – celuloză pulbere. Se mai folosește și ca substanță suport pentru alți aditivi.

În stare pură este întâlnită în unele plante (în ramie, capsule de bumbac), însă obișnuit este amestecată cu polizaharide, lignină, rășini, grăsimi, substanțe minerale, substanțe pectice, hemiceluloze etc. Formează pereții celulari ai celulelor vegetale. Celuloza imprimă plantei rezistență mecanică și elasticitate. Din punct de vedere chimic, celuloza este un compus macromolecular.

Celuloza pudră se obține din celuloză brută bine purificată și dezintegrată mecanic. Celuloza microcristalină, precum și celuloza pudră se prezintă sub formă de praf fin de culoare albă, inodore și insipide. Sunt insolubile în , în etanol și în acizi minerali diluați. În prezența apei suferă o îmbibare limitată. Higroscopicitatea celulozei (absoarbe apa din aer) se datorează fixării moleculeor de numai în regiunile exterioare ale cristalitelor sau în regiunile amorfe ale macromoleculelor.

De aceea, cantitatea de apă reținută de fibrele de celuloză este mică. Acizii minerali concentrați (acidul sulfuric, acidul clorhidric și acidul fosforic) o di­zolvă. Dizolvarea este precedată de îmbibare, motiv pentru care solu­țiile de celuloză sunt vâscoase. Aditivul alimentar are un conținut minim de 97% celuloză raportat la s.u. Prin încălzire la 105°C timp de 3 ore, pierde prin deshidratare maximum 7%. Substanța solubilă în apă reprezintă maximum 0,24%, iar cenușa sulfatată, maxi­mum 0,5% (prin calcinare la 800°C).

În ce alimente se găsește aditivul E460 celuloza?

Aditivul E460 celuloza se folosește la umpluturi diete­tice, ca adjuvant pentru curgere și ca suport pentru . Sub formă coloidală se folosește în procentul de 0,5-3,0% la emulsii stabile la cald și în spumante. La emulsii clasice și deserturi conge­late este folosită în doza de 0,3- 0,8%. Celuloza microcristalină, cu un conținut de celuloză de 88%, se folosește ca stabilizator la obținerea de geluri tixotropice în doza de 0,3-0,1%, iar la sisteme semifluide este utilizată în procentul de 0,2-2,5%. Se mai adaugă în brânză maturată feliată și rasă. Se găsește în: sosuri, băuturi din soia, creme, înghețată, de patiserie, de brutărie și de copt, mâncare prăjită, cârnați, brânză rasă sau praf, făină și gumă de mestecat.

De ce se folosește aditivul E460 celuloza?

Din cauza solubilității sale reduse, celuloza ca atare este puțin utilizată în industria alimentară. Prin modificarea sa chimică și enzimatică se obțin gumele de celuloză care sunt folosite drept agenți de încărcare, emulgatori, antiaglomeranți, dispersând și ca agenți de texturare. Solubilitatea celulozei crește prin eterificarea grupărilor-OH din structura sa (a resturilor de glucoză), rezultând astfel eterii celulozei. Cei mai utilizați eteri sunt carboximetilceluloză (CMC) E466, metilceluloza (MC) E461, hidroximetilpropilceluloza (HPMC) E464, metiletilceluloza (MEC) E465, sau hidroxipropilceluloza (HPC) E463. Celuloza microcristalină este necesară ca stabilizator la obținerea de geluri tixotropice și ca substanță suport. Mai are rol de substanță antiaglomerantă și dispersantă.

Alte denumiri ale aditivului E 460 celuloza

Are ca sinonime: gel de celuloză, iar denumirea sa chimică este celuloză. Alte denumiri ale aditivului E460 sunt:

 • Cellulose;
 • Cellulose, powdered;
 • Cellulose respirable fraction;
 • Microcrystalline cellulose;
 • Powdered cellulose;
 • Alpha-cellulose;
 • Flour cellulose;
 • Cellulose fibers;
 • MCC (derived from cellulose);
 • Cellulose gel;
 • Cellulose casing;
 • Regenerated cellulose;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E460 celuloza

Prin hidroliza enzimatică, produsă de enzimele celulaze, celuloza se transformă în celobioză. Dar omul (ca și animalele superioare) nu are în sucurile sale digestive această enzimă. De aceea, celuloza nu constituie un aliment pentru om, deci nu are nicio valoare nutritivă, nefiind metabolizată. Are rol doar în stimularea peristaltismului intes­tinal. Spre deosebire de om, la ierbivore, în tractul digestiv există bacterii care secretă enzima celulază, care metabolizează celuloza. Celuloza este o substanță inofen­sivă pentru organismul uman.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar