Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E459 beta-ciclodextrina. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
155 Views

E459 beta-ciclodextrina un aditiv alimentar cu rol de sechestrant pentru alți aditivi, vitamine sau . Datorită capacitații de a complexa numeroase substanțe, utilizările aditivului sunt multiple nu numai în industria alimentară, dar și în industria produselor farmaceutice, cosmetice etc.

În ce alimente se găsește aditivului E459 beta-ciclodextrina?

Aditivului E459 beta-ciclodextrina se folosește sub formă de tablete sau drajeuri în alimentare, în doze “qs”. De asemenea, aditivul este inclus pe lista cu substanțe suport și solvenți purtători autorizați, unde este folosit în doza de 1 g/kg.

De ce se folosește aditivul E459 beta-ciclodextrina?

Utilizarea aditivului E459 beta-ciclodextrina este necesară pentru încapsularea aromelor, extracția colesterolului din produsele grase, emulsionarea uleiurilor și a grăsimilor precum și pentru protejarea față de oxidare și față de degradare a unor substanțe sensibile la factorii externi. Aditivul E459 mai are rolul de stabilizator de arome, coloranți, vitamine și polinesaturați. De asemenea, maschează amăreala prin fixarea unor peptide inferioare, compo­nente ale hidrolizatelor proteice.

Este necesară în cataliză (fotoliza apei de exemplu) și pentru îndepărtarea taninurilor indezirabile din lichi­dele alimentare. Tot în industria alimentară, ciclodextrinele mai sunt utilizate pentru solubilizarea unor principii active. În industria fitosanitară, aditivul E459 este folosit în scopul amelio­rării dispersabilității unor substanțe active din plante. Se mai utilizează și ca depoluant în scopul fixării și eliminării a unor substanțe poluante. În cosmetică este folosit pentru încapsularea aromelor sau a substanțelor active necesare obținerii cremelor și a șampoanelor. În industria medicamentelor este utilizat drept complexant pentru hormoni steroidici, pentru unele barbiturice și antiinflamatorii.

Alte denumiri ale aditivului E 459 beta-ciclodextrina

Alte denumiri ale aditivului sunt:

 • BCD;
 • Cyclodextrin B;
 • beta-Cyclodextrin;
 • beta-Schardinger dextrin;
 • Betadex;
 • Cyclodextrin;
 • Beta- cyclodextrin;
 • Cycloheptapentylose;
 • Cyclomaltoheptaose;

/ efecte adverse ale aditivului E459 beta-ciclodextrina

Aditivul E459 nu prezintă niciun asupra sănă­tății consumatorului. Este considerat inofensiv. Doza zilnică admisibilă este de maximum 3% din rația zilnică, deși ciclodextrinele în organismul uman nu sunt scindate de α-.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar