Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E452 polifosfat de sodiu, potasiu și calciu. În ce alimente se găsește?

/
/
142 Views

polifosfat de sodiu I, polifosfat de II și polifosfat de calciu III sunt aditivi alimentari ce fac parte din categoria sechestranților, emulgatorilor și substanțelor tampon. Polifosfații sunt substanțe care conțin în moleculă mai mulți atomi de și au în structura lor legături P-O-P. Polifosfații pot fi liniari și ciclici.

E452 Polifosfat de sodiu (I)

Are ca sinonime: hexametafosfat de sodiu, tetrapolifosfat de sodiu, sare Madrell, sare Graham, polifosfat de sodiu sticlos, polimetafosfat de sodiu, metafosfat de sodiu. Denumirea sa chimică este polifosfat de sodiu. Polifos­fații de sodiu se obțin prin încălzirea ortofosfaților de sodiu, la temperaturi ridicate și prin răcirea topiturii. Polifosfații sunt amorfi, solubili sau insolubili în apă. La temperatura de 450°C ia naștere sarea Madrell de culoare albă (insolubilă în apă), la 500°C se formează trimetafosfatul de sodiu solubil în apă, iar la 620°C se obține sarea Graham, de asemenea solubilă în apă. E452 polifosfat de sodiu este o substanță care se prezintă sub formă de pulbere sau granule incolore sticloase, transparente și higroscopice.

E452 Polifosfatul de potasiu (II)

Are ca sinonime metafosfat de potasiu, polimetafosfat de potasiu, sare de Kurrol sau metapolifosfatul de potasiu. Denumirea sa chimică este polifosfat de potasiu. E452 polifosfat de potasiu are aspectul unei pudre, sau de cristale fine, de culoare albă, sau de plăci sticloase, incolore. Temperatura sa de topire este 813°C, iar densitatea, 2,26. Este insolubil în apă, dar se solubilizează în soluții ale sărurilor de sodiu. În industria alimentară se utilizează, de fapt, un amestec de metafosfați, polifosfați de potasiu și pirofosfați de potasiu.

E452 Polifosfatul de calciu (III)

Are ca sinonime metafosfat de calciu Și polimetafosfat de calciu, iar denumirea chimică este polifosfat de calciu. Se prezintă sub formă de cristale incolore, sau de pudră de culoare albă. Este o substanță inodoră. Este solubilă în apă, iar solubilitatea sa crește în mediu acid.

În ce alimente se găsește aditivul E452 polifosfat de sodiu, polifosfat de potasiu și polifosfat de calciu?

Polifosfații de sodiu, potasiu sau calciu pot fi adăugați separat sau împreună cu E339, E340, E341, E343, E450 și E451 în următoarele pro­duse alimentare: în lapte și produse lactate, în frișcă, în smântână pasteurizată, în și în degresat, în brânză topită, în brânză proaspătă (exclusiv Mozzarella).

Aditivul E452 polifosfat de sodiu, potasiu și calciu mai este folosit în produse fine de panificație, în făină, în făină cu agenți de afânare, în cereale pentru micul dejun, în tăiței și în aluaturi. Se mai adaugă în produse de cofetărie, în zahăr pentru glazuri, în deserturi, în amestecuri de prafuri pentru desert, în glazuri pentru clătite și pentru înghețată, în guma de mestecat, în băuturi aromate nealcoolice, în băuturi energizante și apă de masă preparate, în băuturi din proteine vege­tale și în gheață alimentară.

Aditivul E452 polifosfat de sodiu, potasiu și de calciu mai este folosit pentru ceai și infuzii din plante medicinale, în cidru și rachiu de pere, în băuturi din ciocolată și malț, pe bază de produse lactate, în băuturi alcoolice, (exclusiv vin și bere), în băuturi pe bază de cafea pentru automate. Se mai adaugă în produse din carne, în file de neprelucrat refrigerat și congelat, în moluște și crustacee neprelucrate sau prelucra­te, în supe și ciorbe, în sosuri, în ou lichid (albuș, gălbenuș sau ou întreg), în snacks, în materii grase tartinabile exclusiv .

De asemenea, aditivii se mai folosesc la preparate din fructe, fructe confiate, în doza de 800 mg/kg, la produse din cartofi prelucrați, la membrane pentru produsele și din carne, la emulsii pentru acoperirea formelor de patiserie și la suplimente dietetice.

De ce se folosește aditivul E452 polifosfat de sodiu, polifosfat de potasiu și polifosfat de calciu?

Utilizarea aditivului E452 polifosfat de sodiu, polifosfat de potasiu și polifosfat de calciu în industria alimentară reprezintă o necesitate deoarece, la preparatele și semiconservele din carne, măresc capacitatea de reținere a apei și deci de hidratare (adică le crește greutatea). La de pește sau în grăsimi comestibile și în au rol de stabilizanți, iar în cazul brânzeturi lor topite au rol de săruri de topire și de corectare a pH-ului, fiind utilizați ca agenți de tamponare (pH = 5,6-5,9). De asemenea, au acțiune de sechestrare a ionilor de calciu din cazeina laptelui, fapt ce conduce la stabilizarea emulsiei formate din cazeină și grăsimea laptelui (în lapte și produse lactate). Datorită aceluiași proces de complexare a ionilor de calciu, polifosfații mai sunt utilizați alături de ETDA ca anticoagulanţi ai sângelui.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E452 polifosfat de sodiu, polifosfat de potasiu și polifosfat de calciu

În organism, polifosfații de sodiu sunt hidrolizați de către polifosfataze, rezultând ortofosfații care intră în circuitul gastrointestinal. Unii autori evidențiază faptul că ingestia poli­fosfaților în concentrații mari determină elimi­narea prin fecale a calciului, fierului, cuprului magneziului, ca urmare a complexării lor. De asemenea, aditivii E452 pot reduce asimilarea acestor ioni metalici. În cazul testării polifosfaților pe animale, pe termen scurt, s-a mai evidențiat faptul că polifosfații, în concentrații mari (peste 5%), au o acțiune toxică ce se manifestă prin ușoară , distrofierea oaselor și depunere de calciu, în rinichi, creșterea în greutate a rinichilor, precum și o încetinire a procesului de creștere a organismelor tinere. Se limitează utilizarea aditivilor la om la doza zilnică maximă admisibilă de 30mg/kilocorp.

Alte surse indică faptul că în doze mari provoacă hiperactivitate și probleme digestive. De asemenea, pe termen lung poate reduce echilibrul natural al calciului și fosforului din organism. Este foarte ușor să consumi o cantitate mare din acest aditiv deoarece sunt foarte multe produse care îl conțin. Nu sunt permiși în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar