Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E440 pectina. În ce alimente se găsește? Este un aditiv periculos?

/
/
111 Views

E440 pectina este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator și agent de îngroșare, prezent în mod natural în fructe, cu precădere în mere, portocale și . Pentru uz industrial, pectinele se obțin din mere și portocale. Denumirea de pectină cuprinde toți compușii poligalacturonici care intră în structura plantelor. Pectina este un hidrocoloid, întâlnit în fructe (citrice, mere etc.) și în legume. Are un rol structural, dar și funcțional, reglând conținutul de apă din țesuturile . Sub denumirea generică de pectine se includ următoarele combinații chimice:

  • substanțe pectice, care sunt caracterizate prin faptul că au în structura lor acizi poligalacturonici;
  • protopectina, care reprezintă unul dintre constituienții membranei celulare, fiind un complex macromolecular din care derivă ceilalți componenți ai substanțelor pectice. Este insolubilă în apă și are o reactivitate chimică redusă. Sub acțiunea enzimelor pectolitice, a acizilor și a bazelor, hidrolizează, trecând în acid pectinic sau pectină solubilă;
  • acizii pectinici (pectine) sunt polimeri similari macromo- leculelor de sau de celuloză. Aceștia sunt consti­tuiți din acidul polianhidro-a-d-galacturonic, parțial esterificat cu alcool metilic.

Aditivul E440 pectina se prezintă sub formă de praf alb, galben-deschis, gri-deschis sau maro-deschis. Este solubilă în apă, formând soluții coloidale vâscoase opalescente.

În ce alimente se găsește aditivul E440 pectina?

Aditivul E 440 pectina se adaugă în produse pe bază de cacao și ciocolată, doar sub formă de agent de glazurare și în gemuri extra și jeleu extra. De asemenea, se mai adaugă în gemuri, jeleuri și marmelade, în paste și piureuri tartinabile similare pe bază de fructe, inclusiv în produsele cu un aport caloric scăzut.

Aditivul E440 pectina se mai utilizează la sucuri și nectaruri din fructele de ananas sau fructele pasiunii, în preparatele post-înțărcare pentru sugari și în alimente de cereale fără gluten. Pectina mai este adăugată în preparatele utilizate în scopuri medicale speciale, pentru sugari și pentru copiii de vârstă mică ce au probleme gastrointestinale. Aditivul E440 mai este folosit la de fructe, în produse zaharoase, jeleu, pentru îngroșarea sucurilor de fructe slab calorice, în arome, emulsii, dressinguri, în sucuri de tip gel, în produse lactate gelificate și  în budinci, în geluri de fructe slab calorice, în fructe congelate (căpșuni), precum și în geluri de fructe cu utilizări la fabricarea înghețatei.

Aditivul mai este utilizat la obținerea umpluturilor pentru produse de cofetărie (bomboane) pentru glazurare, la obținerea iaurtului cu fructe și a unor băuturi lactate acidifiate. Conform noilor ordine se mai adaugă în sucuri de fructe (cu excepția sucului de mere).

De ce se folosește aditivul E440 pectina?

Utilizarea aditivului E440 pectina reprezintă o necesitate datorită faptului că prin gelifiere (în cazul conservelor de fructe, ca gemuri, jeleuri etc.) se conferă o textură dorită sistemului format din pectină-zahăr și acizi. Pectina mai este necesară pentru stabilizarea băuturilor (sucuri, nec­taruri, băuturi lactate acidifiate etc.). Stabilizarea se realizează în acest caz prin menținerea particu­lelor de fructe în suspensie, împie­dicând astfel depunerea acestora. În produsele tip budinci sunt utilizate pectinele slab metoxilate, care ac­ționează în sensul stabilizării aces­tor produse.

În produsele congelate (fructe, ) pectina este necesară, deoarece reduce dimen­siunile cristalelor formate și im­primă produselor textura dorită. La decongelare se evită astfel pier­derea de suc din fructe. O altă utilizare a pectinei, tot în cazul produselor congelate, este aceea de a forma filme de protecție la suprafața lor. În acest scop sunt folosite soluții de pectină de joasă metoxilare, cu adaos de clorură de calciu. Adaosul de pectină în ­le gelificat, aromatizat, contribuie la intensificarea aromei și la îmbu­nătățirea consistenței, precum și la împiedicarea procesului de sinereză. În cazul iaurtului cu pectină, consistența produsului crește, iar sinereza nu se mai poate produce. Pectina mai poate fi folosită ca agent de îngroșare la dulcețuri și marmelade.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E440 pectina

Pectinele se găsesc în mod natural în fructe și legume, fiind componente structurale și funcționale ale acestora. Deci, sunt ingerate zilnic în mod normal prin dietă. Au o serie de efecte pozitive asupra organismului uman, la doze ce nu depășesc procentul de 17% pectină din dieta zilnică, doze în care se întâlnesc în fructe, sau doze de adaos în diverse preparate, ca aditiv. Astfel, este un antidiareic și un detoxifiant. Are și un rol de protecție și de reglare metabolică a sistemului gastrointestinal, motiv pentru care pectinele înalt metoxilate sunt utilizate în tratamentul gastritelor și al ulcerelor. Favorizează digestia.

De asemenea, pectinele scad nivelul lipidelor din ficat și contribuie la scă­derea colesterolului sangvin (numai a celui care provine din alimentație). Un procent ridicat de pectină în dietă, peste 17-34%, are efecte nedorite asupra sănătății consuma­torului, ca de exemplu tulburări diareice, întârzierea creșterii etc. La om, doza zilnică admisibilă este fără limită, iar pentru pectina amidată se limitează la 0-25 mg/kilocorp, conform normelor FAO/OMS.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.prodieta.ro
www.cesamancam.ro
www.ukfoodguide.net
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar