Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E432 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan-polisorbat 20

/
/
101 Views

Monolaurat de polioxietilenă sorbitan-polisorbat este un aditiv alimentar cu rol de emulgator și aromatizant. Se mai utilizează și ca solvent pentru alți aditivi. E432 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan-polisorbat este un monoester. Are ca sinonime: polisorbat 20 sau monolaurat de polioxietilenă (20) sorbitan. Aditivul este un amestec de sorbitol parțial esterificat și de mono- şi dianhidridele sale cu acidul lauric comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilenă pentru un mol de sorbitol și de anhidridele sale. Industrial, se obține prin polietoxilarea grupelor hidroxil din molecula sorbitolului sau anhidridelor sale, cu oxidul de etilenă, urmată de esterificarea cu acid gras (acid lauric). Reacția de polieto-xilare are loc la presiunea de 1-4 atm și la temperatura de 120-200°C, în prezența de cata­lizatori bazici (hidroxid sau acetat de sodiu).

Se lucrează la rapoarte molare, oxid de etilenă – ester de sorbitol, pentru ca, în final, mole­cula de emulgator rezultată din reacție să conțină, în medie, 20 de unităţi oxid de etilenă. Aditivul E432, la 25°C, este un lichid uleios, de citron spre chihlimbariu. Are un gust picant, ușor amar, și un miros caracteristic. Este solubil în apă, etanol, metanol, acetat de etil și toluen. Este in­solubil în ulei mineral și în eter de petrol. Este o substanţă emulgatoare cu HLB=17. Aditivul trebuie să conțină minimum 70% grupe de oxietilenă, echivalent cu minimum 97,3% monolaurat de polioxieti­lenă sorbitan (20), raportat la sub­stanța uscată. Conţinutul de apă este de maximum 3%.

În ce alimente se găsește aditivul E432 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan-polisorbat?

Aditivul E432 se găsește în , , , sorbete, prăjituri, produse de patiserie, pateuri, supe și băuturi alcoolice. Se mai adaugă în produse de , în produse pe bază de lapte și , în emulsii grase ce se utilizează în patiserie, în gheață alimentară, în produse de , deserturi.

De ce se folosește aditivul E432 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan-polisorbat?

Aditivul E432 se folosește în industria alimentară deoarece stabilizează emulsiile de tip ulei în apă.

Alte denumiri ale aditivului

Alte denumiri ale aditivului sunt:

Polysorbate 20;
Hetsorb L-20;
Liposorb L-20;
Lonzest SML-20;
Norfox sorbo T-20;
Poe-20 sorbitan monolaurate;
Polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate;
T-maz 20K;
Tween 20;

Efecte secundare / efecte ale aditivului E432

În doze mici aditivul E432 poate provoca iritații ale pielii. În doze mai mari poate provoca infecții , probleme digestive, formarea cheagurilor și pietre la . Studiile efectuate cu animale de laborator au provocat ciroză hepatică. Aditivul E432 poate conține reziduuri dăunătoare pentru sănătate. Pe termen lung poate fi concerigen.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar